Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Най - честите заболявания в детската възраст 02 04 2023      
 
Оценка: / 6
СлабОтличен 

Най - честите заболявания в детската възраст


Най - честите заболявания са заболяванията на щитовидната жлеза. Най - разпространеното заболяване на щитовидната жлеза, това е нейното увеличение или т.н. - гуша. Гуша може да има, както при нормална функция на жлезата, така и при повишена или понижена. Най - честото заболяване с повишена функция се нарича Тиреотоксикоза или Базедова болест. При нея се наблюдават - подутина в областта на шията, дължащо се на увеличение на щитовидната жлеза, отслабване на тегло при запазен апетит, ускорена сърдечна дейност, изпотяване, повишено кръвно налягане, изпъкване на очите. Понижената функция на щитовдната жлеза се нарича хипотиреоидизъм и може да бъде вроден /още при новородените се проявява /и придобит/ при по - големите деца/. Това заболяване се изразява със забавяне на растежа и нисък ръст, суха кожа, запек, груб глас, изоставане в нервно - психичесото развите. Честотата за вродения хипотиреоидизъм е 1:3500 новородени, такава е честотата и за Европа.Придобития хипотиреоидизъм се дължи най - често на автоимунното зоболяване т.н. - Тиреоидит на Хашимото, при който се открива също гуша и по - горе изброените симптоми. Енерготерапията заедно за известно време с лекарствата излекува жлезата, особено хипертиреоидизма. Енерготерапията стопява и различни възли на щитовидната жлеза.

Рахит
Често заболяване е и Рахита, който е болест на бързия растеж, затова той се среща при бебетата и малките деца до 3 годишна възраст. Изразява се с костни промени - голяма глава с отворена голяма фонтанела, рахитични гривни, рахитична броеница на гръдния кош, изкривяване на крачетата, изпотяване, неспокойствие и нервност. При това заболяване трябва да се преогледа профилактиката с витамин Д и храненето на детето.

Фебрилен гърч
Среща се при деца от 6 месеца до 4 - години. От 2 до 4% от децата в тази възраст прекарват фебрилен гърч. Момичетета под 18 - месеца са засегнати по - често. Процентът на децата в семейства, чиито членове са имали подобни инциденти, се увеличава до 10%. Основната причина за възникването на гърча е повишената над 38, 5 градуса температура. Тъй като фебрилният гърч възниква най - често при инфекции на горните дихателни пътища, предполага се инфекциозно - токсично въздействие върху централната нервна система у генетично предразположени деца, чийто гърчов праг е понижен. Все още има много неясноти около механизмите, които предизвикват фебрилен гърч. Фебрилният гърч възниква обикновено в началния стадий на заболяването, макар и рядко може да се появи и в следващите. Критериите за обикновен и усложнен фебрилен гърч са следните: Обикновен фебрилен гърч: · краткотраен до 10 мин. · гърчът е тоничен, генерализиран · не се повтаря по време на едно и също заболяване · не се последва от огнищни или приходни неврологични симптоми · нерво - психическото развитие на детето е нормално - При фебрилен гърч трябва да се изключи менингоенцефалит. Фебрилният гърч изисква спешно лечение и активно наблюдение на развитието на детето.

Захарнен диабет при децата
Много чест напоследък, за съжаление, е захарния диабет при децата, който се дължи на изтощаване на задстомашната жлеза - панкреас. При децата той е инсулинозависим и се прилага Инсулин почти при всички случаи, има само малки изключениия при юноши с наднормено тегло. Винаги търсим фамилна обремененост, но напоследък често има случаи, при които детето се разболява, без да има наследственост. Основни симтоми на захарния диабет това са пиене на много вода и нощно уриниране, повишен апетит, загуба на тегло, суха кожа и лигавици, дъх на ацетон. Много важно е при най - малко съмнение за това заболяване да се проверява кръвната захар, за да не изпадне детето в кетоацидозна кома със загуба на съзнанието и тежки метаболитни промени, ако диагнозата се забави. Напоследък български учени работиха в продължение на 3 години и съставиха златната формула от 9 билки, която дава фантастични резултати при лечението на диабет. Тя успешно отстранява дори инсулина при пациентите. Процентът на постиженията е 96%.

Детето го боли корем
Децата често се оплакват от коремни болки. Острата жестока болка може да бъде признак на: Апандиситана криза: детето се оплаква, че го боли ниско вдясно коремът. Болката е придружена с гадене, дори повръщане. Температурата достига 38,5 градуса. Гастроентерит: болката бързо е последвана от диария. Детето повръща и понякога има температура.
Вирусен хепатит: той може да се прояви чрез болки в корема и липса на апетит още преди появата на жълто оцветяване на кожата.
Заушка: понякога започва със силни болки в корема преди подуването на слюнчените жлези.
Във всички случаи трябва бързо да повикате лекар.Защото само той ще прецеди дали се налагат допълнителни изследвания.
В случай на остър апандисит детето ще бъде оперирано незабавно, за да се избегнат усложнения.
Болката е хронична, когато детето се оплаква от повтарящи се през няколко дни немного силни болки. Те са проява на:
Хроничен апандисит: Както при остра криза, болката е в долната част на корема - от дясната страна.Не се налага спешна операция - все пак лекарите решават кога трябва да бъде направена.
Храносмилателни смущения: Болките се проявяват след ядене. Освен като резултат от неподходяща храна тези проблеми могат да бъдат и на нервна почва.
Психологични проблеми: Болките могат да са израз на тревога, страх или тъга.

(Алергичен) Оток на Quincke в детска възраст

Наблюдава се при деца с фамилна обремененост за оток на Quincke (ще рече: някой от родителите също е предразположен). Причинява се от алергия, най-често към храни и медикаменти (пеницилин, аналгин, инсулин). Изразява се в оток на ларинкса (гръкляна). Започва остро и внезапно със затруднено дишане, сърбежи, оток на лицето, мъчителна кашлица, посиняване, дрезгав глас, дори загуба на гласа - непосредствено или много скоро след поемането на храната или светкавично след инжектиране на медикамента, към който детето е алергично. Може да се развие дихателна недостатъчност и да се стигне до смърт от задушаване. При поява на някой от симптомите веднага трябва да се потърси лекарска помощ. Лечението е с препаратите адреналин, кортикостероиди, а може да се наложи и оперативна намеса: трахеостомия - специфичен разрез на шията под запушения от отока гръклян, с цел осигуряване на достъп на въздух до белите дробове.

Предостави: Д-р В. Евтимова

Бебетата и хремата

Настъпи времето на есенните настинки, които са особено разпространени при неизградилите имунитет срещу многото вируси бебета и малки деца. Истинско мъчение е запушеният нос на малкото човече, което безутешно плаче в майчините ръце. Когато бебето диша трудно, то отказва да суче, остава гладно и нерядко се събужда с пронизителен плач. Хубаво е още когато секрета е воднист, бебето киха и често му се запушва носа, което са и първите признаци на хрема, майката да вземе мерки. На първо място да се погрижи детето да приема колкото се може течности, за да може секрета да се втечни и да изтече по-лесно. При необходимост, за да улесни храненето, може да постави 3 пъти на ден по 2-3 капки от някои от помощните средства: чай от лайка, майчина кърма или солен разтвор – щипка сол разтворена в преварена вода. Можете да изсмучете секретите с помощта на помпичка. Ако секретът е станал по-гъст, предварително да го омекоти, като капне 2-3 капки охладен чай от лайка или физиологичен разтвор. Трябва също така да се погрижи въздухът в стаята да не е “изсушен”. Най-добре е да повиши влажността като постави влажни кърпи върху радиатора или печката. Хубаво да намаже с вазелин местата около ноздрите които са зачервени, като по този начин предотврати напукването. Ако бебето е захранено е добре да му се дават богати на витамин C храни и сокове. Млечните продукти сгъстяват секретите и не са препоръчителни. Капките за нос имат най-ефикасно действие при отбъбването на носната лигавица. Те трябва да се използват по лекарско предписание.


Най-разпространените заболявания сред учениците

Първите училищни години са свързани със потенциални значителни промени в здравето на децата. Събирането на едно място на повече хора винаги създава предпоставки за по-лесно разпространение на заболяванията. Затова (но не само) училището се смята за едно от потенциално опасните места що се отнася до здравето.
От какво всъщност боледуват най-често децата, когато тръгнат на училище.
• Едно от най-разпространените заболявания сред учениците е сколиозата, която трудно се открива в начален стадий. Болка се усеща, когато вече в гръбнака са се извършили сериозни измемения.
Симптоми: Детето се прегърбва, едното рамо е по-високо от другото, едната ръка се отклонява от тялото повече от другата, при навеждане се появява гърбица.
Към кого да се обърнем за помощ? Към ортопед.
• Нередовното хранене води до гастрит и дуоденит (възпаление на лигавицата на стомаха)
Симптоми: оригване след ядене, гадене, намален или повишен апетит, миризма от устата, стомашни болки след ядене.
Търсете помощ от гастроентеролог.
• Ако детето цял ден чете и пише домашни, а след това цяла вечер стои пред телевизора или компютъра, едва ли ще избегне късогледството. Особено застрашени от това са често боледуващите от грип, пневмония и тези, които имат късогледи родители, т.е. генетична обремененост.
Симптоми: Детето трудно различава буквите и цифрите от улилищната дъска, старае се да седне по-близо до телевизора, доближава предметите близо до очите си, присвива очи, чувства болка в очите и главата, става разсеяно.
Обръщайте се към офталмолог.
• Стресът, голямото натоварване в училище, преумората и заседналият начин на живот могат да бъдат причина за ранната поява на повишено кръвно налягане.
Симптоми: нарушен сън, разсеяност, непостоянство.
Обърнете се към терапевт.
• Невроциркуларната дистония (нарушение на тонуса на кръвоносните съдове) е заболяване на възрастните, но понякога засяга и децата. Причините за него са голямото натоварване в училище, бързите темпове на живот, конфликтите с учителите и съучениците, кавгите в семейството.
Симптоми: студени пръсти на ръцете и краката, “мраморна” кожа на дланите, по които се появяват бели и червени петънца, разсеяност и раздразнителност, отпадналост, агресивност, безпричинно повишаване на температурата до 37,5 С.
Обръщайте се към невропатолог или психотерапевт.

Из електронния печатКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Строгост или либералност
Строгост или либералност Чувството за непълноценност се заражда още в детството Пред ...
Още  ]
Фамилна терапия
Фамилна терапия – основни понятия и приложение ВъведениеФамилната терапия (ФТ) е психотерап...
Още  ]
Внимание: Деца в дигиталното море! Как ...
Внимание: Деца в дигиталното море! Как да ги предпазим от кукичките, които дебнат? &bdq...
Още  ]
Деца убиват деца
Деца убиват деца Криминалистите оценяват случая като безпрецедентен за последните 20 годин...
Още  ]
Грижи за новороденото дете
Грижи за новороденото дете Недоносено дете Нормалната бремонност продължава 40 седмици...
Още  ]
  Моето Дете