Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бременна съм, не съм бременна!? 26 11 2022      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бременна съм, не съм бременна!?
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10


Как да забременея

Когато се говори за сексуалността на жената, почти винаги съпътстваща тема е предпазването й от забременяване. Все повече се набляга на своевременното осведомяване на младите момичета и жени за разнообразните начини, чрез които те могат да имат сексуални контакти без нежелани последици. Когато обаче пожелаете обратното- т.е., решите да имате дете, се оказва по-трудно да намерите информация. Има няколко условия за успешно и бързо забременяване:
- гинекологично здраве ( т.е., да нямате възпаления или други заболявания на женските репродуктивни органи)
-редовна овулация (редовно ежемесечно отделяне на яйцеклетка, готова за оплождане)
-редовни сексуални контакти, особено през дните на овулацията
Съвет №1:
Ако сте взимали противозачатъчни, ще е необходимо да ги спрете и да изчакате да изминат 2-3 месеца, за да се възстанови нормалния хормонален цикъл на организма и да се предотврати евентуално зачеване на близнаци. Консултирайте се с вашия гинеколог, който може да определи точния брой на необходимите месеци "почивка" в съотвествие с типа противозачатъчни,които сте взимали..
Овулацията: Обикновено при по-внимателно наблюдение на тялото си и различните промени в него, жените постепенно се научават да разпознават "плодовитите" си дни, т.е. дните на овулация. Овулация обикновено настъпва:
-между 14-тия и 17-тия ден при нормален 28 дневен цикъл;
- между 8-ия и 11-ия ден при къс 22 дневен цикъл
-между 21-ия и 24-ия ден при дълъг 35 дневен цикъл
Съвет №2:
Създайте си навик да водите стриктен календар на датите на менструациите си поне за една година, за да можете да проследите какъв е вашия цикъл. Ако не сте си водили такъв досега, то опитайте поне за няколко месеца. Отбелязва се първия ден на кръвотечението.
Как да разпознаем дните на овулацията? Обичайни физиологични промени при настъпване на овулацията са: напрежение в гърдите, леки болки в областта на яйчниците,чувство за известна тежест ниско в корема, понякога преходно чувство на гадене; обилно отделяне на цервикална слуз във влагалището (без цвят и миризма). Други способи-Тестове: Съществуват тестове за определяне на овулацията,които се продават в аптеките. Те представляват напоени с реактив ивици хартия,които се потапят в сутрешната урина. Ако се оцветят в синьо, това означава,че през следващите 24 или 36 часа ще настъпи овулация.
Измерване на температурата:
Вътрешно-телесната температура се изменя по време на менструалния цикъл (в случая под менструален цикъл разбираме периода от първия ден на кръвотечението до настъпване на следващото). През първите 10-14 дни тя остава под 37°, след това има един момент на внезапно понижаване- това е моментът на овулацията. Още на следващия ден температурата се повишава, за да надхвърли 37° два дена по-късно.Тя се запазва такава до настъпване на следващия мензис. Ако температурата не се увеличи през втората половина на цикъла, това означава, че не е имало овулация. За да можете да определите момента на овулация по този начин, трябва да мерите температурата в ануса всеки ден, в един и същи час преди ставане.Започва се от първия ден на цикъла. Трябва също така да отбелязвате всички странични факти,които биха могли да повлияят на температурата,като будуване, по-късно измерена температура, инфекции.

Източник: bulgarianbaby.hit.bg

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Съществува ли Дядо Коледа?
Съществува ли Дядо Коледа? През 1897 г. 8-годишната Вирджиния О’ Ханлън написва...
Още  ]
Детските кошмари
Детските кошмари Децата и тъмното Как да победим страха от тъмното у детето Ако през де...
Още  ]
Синдром на Аспергер
Синдром на Аспергер Как да разбираме учениците със синдром на Аспергер? Напътствия за учители ...
Още  ]
Кога детето за първи път да посети офтал...
Зрението на пеленачето. Кога детето за първи път да посети офталмолог? Как да опазим здрави очите на...
Още  ]
Кръщението
Кръщението Какво име да дадем на детето си? Православната Църква е установила СЕДЕМ тайнст...
Още  ]
  Моето Дете