Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Особености в развитието на детето 31 01 2023      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Особености в развитието на детето


Динамиката на възрастово развитие до края на детството - 18 г. с промените създава условия възрастните да стимулират и подпомагат детето. Спецификата на развитието до края на предучилищна възраст благоприятства за промяна на условията в процеса на социализация в първите години. От значение е активната двигателна дейност на детето. Усвояването на изправената стойка и движенията откриват хоризонти за развитие на самостоятелност у него.
В мисловната област промените са впечатляващи: появява се символичното функциониране и използване на езика. Детето затрупва околните с въпроси от рода “как?” и “защо?”, които се отнасят до предмети. По този начин то разширява и обогатява психичните функции. Мисълта му обаче остава все още подвластна на един неконтролиран възприемчив реализъм, на абсолютен егоцентризъм и магически анимизъм. Към края на този период започва залезът на тези познавателни несъвър­шенства.
В областта на емоционалното развитие се наблюдава по-голямо укрепване на “Его”, с тенденция към автономия, която много често детето използва съвсем непохватно. Пасивното и маломощно кърмаче сега се е превърнало в отделна инди­ви­ду­алност с упорство, търпение, непокорство, отрицание, конку­рентно настроение, отказ от всякакво обслужване и помощ, завистливост, изблик на гняв, неоправдан страх, нощни бъл­нувания и т. н. Всички тези нови “нежелани” реакции поставят сериозни проблеми пред родителите.Детето придобива представи и знания за морални качества на хората, за изисквания по отношение на поведението.
В края на възрастта владеят система от различни действия. Тези действия включват изпълни­телски движения, а също и по-сложни трудови, битови и някои учебни действия. На тази основа се създават различните навици.
Децата притежават и интелектуални умения - начини за умствена и практическа дейност - най-вече да се съсредоточават и да слушат речта на другите. Те умеят да управляват до известна степен психическата си дейност - например да повтарят при заучаване, да си припомнят; да възприемат целенасочено това, което се иска от него, да се съсредоточават преднамерено.
В предучилищна възраст става формирането на личностни отношения на детето към разбираеми и близки за него явления от обществения живот. У него се формира определена позиция - желание и готовност да стане ученик. 7 - годишното дете умее също да различи доброто от лошото в рамките на познатите му вече действия на хората. Има някои оценъчни съждения. Преживява доброто с радост, а лошото, коварството, лъжата, предателството - преживява с гняв и с възмущение. Тези отношения все още нямат обобщен характер, а запазват на първо време конкретността и ситуативността, които са присъщи на децата от предучилищна възраст.
Подготовката на детето за училище създава предпоставки за познавателно отношение към света - например желание да учи, интерес към ученето. Формираните в предучилищна възраст интерес към съвместни игри с връстниците, към изграждане на другарски отношения с тях, интерес към общи дейности - разходки, забавления, посещения на интересни места,се отразяват положително на развитието.
В областта на социалното развитие детето в предучилищна възраст започва да разширява кръга на своите дейности и контакти, да изоставя непосредствената си семейна среда и да се включва в групи на свои връстници или в квартала, или в детската градина. Предучилищната възраст е възраст на играта, без осъзнаване на задачите и задълженията. С играта обаче се дава възможност на детето да научи основните елементи на социалния живот и да получи готовност, когато постъпи в училище, да отговори на изискванията на организирания труд и на учението. Тази подготвителна роля на този период за по-сетнешния системен училищен труд е една от главните характеристики на развитието, поради което тази възраст се нарича “предучилищна” възраст.
Характеристики като буйно, необуздано, нестабилно, ревниво, враждебно, твърдоглаво, своенравно, бъбриво, странно, неспокойно, егоцентрично и т.н., които ние приписваме много често на детето в предучилищна възраст, са явно доказателство за процеса на социализация и нормата в развитие на детето.
Характерно за годините на юношеството са негативните чувства, които пречат за установяването на един душевен мир, спокойствие и приемане на самия себе си. Вместо това тййнейджърите изпитват неприязън, безпокойство, завист, силен гняв и обърканост. Те живеят с чувството, че сякаш не могат да се поберат в кожата си и, че не могат да се справят с живота си. Те са твърде непокорни, защото се стремят на всяка цена да намерят себе си, чувствайки, че тяхното място в никакъв случай не е там, където се намират. Подрастващия непрекъснато се движи между света на детето и възрастния. Преживяванията се свързват с взаимоотношенията в семейството. Тази връзка е изключително важна при осиновени и приети за грижа в семейство деца. За развитие на чувство за привързаност водеща роля има майката.

Десислава Тенева
Източник:www.-osinoviavane.com


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Световна седмица на кърменето- 2012 г.
Световна седмица на кърменето- 2012 г Доброволческата организация за информация и подкр...
Още  ]
Бебетата имат нужда от ежедневни двигате...
Бебетата имат нужда от ежедневни двигателни занимания Понякога е почти невъзможно човек...
Още  ]
Акнето
За вас, тийнейджъри! Лекувайте акнето навреме За добрата полова култура Първо посещение при гин...
Още  ]
Рисувателните тестове за деца
Рисувателните тестове за деца- допълнителен елемент в психодиагностиката РИСУНКА- ТЕСТ Рисув...
Още  ]
Аутизъм
Аутизъм Съвети към учителите, които обучават деца с аутизъм Начални стъпки в oбщуването при деца ...
Още  ]
  Моето Дете