Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта От биберона до лъжичката 30 11 2022      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

От биберона до лъжичката

Как лъжичката измества биберона? Нищо не може да се сравни с щастието на майката да наблюдава как нейното бебе расте.
Особено през първата година - наддава на ръст и тегло с темпове, които никога няма да се повторят, започва да се усмихва, научава се да сяда, а не след дълго изненадващо се изправя, изрича първите срички, идва първото зъбче. Но за да се случи всичко това, бебето има нужда от нови хранителни вещества, които липсват или са в недостатъчни количества в кърмата или изкуственото мляко.
И така настъпва моментът на захранването с продукти, различни от млякото. Този период е доста дълъг и сложен, защото през всеки месец идва ред на нещо ново в менюто на бебето. За да минете с вашето дете успешно през него, трябва да запомните:

  1. Всяка нова храна трябва да се въвежда постепенно, в рамките на една седмица.
  2. Никога не давайте две нови храни едновременно.
  3. Още при първата различна храна, която в случая е плодовият сок, започнете да храните детето с лъжичка. То трябва да свикне с нея, за да ви е по-лесно да му давате след това кашите и пюретата. Освен това лъжичката е вашата мярка при захранването.

Как протича смяната на биберона с лъжичката:


Втори месец.

Това е времето, когато бебето за пръв път ще вкуси нещо различно от млякото. Започва се с плодов сок. Първите сокчета трябва да са от ябълка или морков. С всеки друг плод или зеленчук рискувате да предизвикате стомашно разстройство или алергия. Най-добре е в началото вие да приготвяте сока. Не пропускайте мерките за хигиена. Измийте си ръцете поне три пъти със сапун и хладка вода. После измийте старателно плода. Настържете го в съд, изплакнат с преварена вода, като задължително използвайте пластмасова или порцеланова стъргалка, тъй като металната убива витамините. После прецедете получилата се каша през изгладена марля.
Първия ден дайте само 1 чаена лъжичка сок.
Всеки следващ ден увеличавайте количеството с по 1 чаена лъжичка, докато стигне 50 мл един път дневно, което се дава между две хранения с мляко. Сокът винаги трябва да е прясно изцеден. Не е желателно да запазвате остатъка за следващия ден.
Когато правите сок от моркови, по възможност ги проверете дали не съдържат голямо количество нитрати. На всеки по-голям пазар вече има такива лаборатории. При внасянето на сок от всеки нов плод захранването пак става постепенно, за два-три дни.

Трети месец.

Пресният плодов сок от време на време може да се заменя с плодово пюре от готовите. То трябва да съдържа само плод. Захранването става постепенно за 3-4 дни, като се започва с две-три лъжички и през следващите дни се добавят по 1-2.
Плодовия сок вече можете да давате по 2 пъти на ден.

Четвърти месец.

Идва ред на зеленчуково пюре, което пак се въвежда постепенно. То може да е домашно приготвено или готово. Ако го купувате, първо прочетете състава му. Трябва да съдържа брашно (или нишесте), мляко, сварен, смлян зеленчук, масло, сол и захар.
След като бебето свикне с пюрето, спокойно можете да заместите с него обедното шише мляко. До следващото хранене трябва да има по-голяма пауза - 3,5 до 4 часа.
Към средата на 4-ия месец въведете и жълтъка. Давайте четвъртинка твърдо сварен жълтък в началото веднъж седмично, а след това 2 пъти седмично.
Яйцето трябва да бъде прясно и да се вари най-малко 10 минути.

Пети месец.

Време е да захраните бебето с плодов кисел. След седмица заменете с него следобедното мляко. Можете да го редувате с готова каша, която е лесна за приготвяне.

Шести месец.

 
Обедното зеленчуково пюре постепенно може да се замени с месно. Използвайте само готовите, защото те са специално приготвени, а месото в тях е много фино смляно.
Захранването става така: давате 1-2 лъжички от новата храна, а след това дохранвате със зеленчуково. Постепенно в следващите дни се увеличава дозата на месното пюре за сметка на зеленчуковото, докато се стигне до пълно заместване. После редувате: 1 ден месно, 1 ден зеленчуково. В следобедното хранене запазете кисела.
От шестия месец бебето преминава на петкратно хранене.

Седми месец.

Вече можете да смените млякото в 9 ч. с вкусната попара със сирене.
Тя се приготвя от хляб или сухар, колкото половин филийка, една равна лъжичка захар, една лъжичка масло и сирене на големина колкото 4 бучки захар. Залива се с вряла вода. Захлупва се с чинийка и след 5 минути се пасира леко с лъжичката. Преди да започнете да храните детето с нея, винаги проверявайте дали не е прекалено гореща.

Осми месец.

Вече можете да приготвяте месното пюре и вкъщи от добре сварено и ситно смляно телешко или пилешко месо. За да е още по-богато на хранителни вещества домашното пюре, добавяйте в бульона, в който го варите, пресни зеленчуци. Но не забравяйте да пасирате и тях преди хранене. Може да приготвяте и пюре от варена риба, но трябва внимателно да почистите месото и от най-дребната кост.
От осмия месец давайте на бебето и около 50 мл бульон преди пюрето. Той трябва да е от зеленчуци в деня, в който давате местно пюре, и от месо - в деня, в който детето поема зеленчуково пюре.
Ако бебето има голям апетит и поема по 180-200 мл на хранене, може да премине и на четирикратен хранителен режим.


До края на първата година не давайте повече от 200 мл храна на прием. Обикновено около 8-ия месец поникват първите зъбки. Опитвайте се да давате на бебето коричка от хляб или солета, за да го приучите да дъвче. В тези случаи не го оставяйте само - може да се задави. То трябва да е седнало и да е пред очите ви.
Към края на първата година се дава т. нар. преходна храна. Тя е близка до тази, която вие ядете, но задължително трябва да е без запръжка, по-безсолна и леко пасирана.

Източник: http://rozali.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Детските рисунки
Детските рисунки Как рисуват нашите деца Изобразителното изкуство и интелектуалното възпитание ...
Още  ]
Пренатално възпитание
Пренатално възпитание Невербална комуникация по време на пренаталния процес Възпитание, кое...
Още  ]
Диабет при децата
Диабет при децата Детският диабет - един по-различен начин на живот Захарният диабет при децата ...
Още  ]
Детето и емоциите
Детето и емоциите Светът на всяко едно дете е свят, изпълнен с емоции. Емоциите са фо...
Още  ]
Често алергия е причината за постоянните...
Често алергия е причината за постоянните простуди Алергиите през лятото От полиноза страдат и деца...
Още  ]
  Моето Дете