Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бременна съм, не съм бременна!? 29 11 2023      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бременна съм, не съм бременна!?
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10


Бременна ли съм - признаци

Бременна ли съм - признациБременна ли съм – много момичета си задават този въпрос дори цикълът им да закъснее само с ден. Нервите са големи – в някои случаи поради нежелана бременност, в други – обратното – поради голямо желание за забременяване. Майчинството е дар божи. Но как да го разпознаем още в първите дни, преди да е време за тест за бременност. Ето някои основни признака:
Закъсняващ, липса на цикъл – бременността е възможна, но може закъснението да се дължи и на друго, най-добре посетете гинеколог при закъснение с повече от седмица.
Прилошаване и гадене, особено в сутрешните часове.
Сънливост – през цялото време, липса на тонус и желание за сън.
Напрегнати гърди и дискомфорт на гърдите.
Увеличаване на бюста, успоредно с напрегнатост.
Учестено уриниране.
Промени в кожата, поява на тъмни петна, уморена кожа.
Промяна (най-често намаляване) на сексуалното желание (либидо).
При цветна бременност дори да имате цикъл останалите признаци следва да са на лице – така че ако имате колебания, проверете присъствието на изброените по-горе възможни неудобства през първите три месеца от бременността. При всички случаи, дори да имате най-малко колебание дали сте бременна – започнете прием на фолиева киселина и посетете гинеколог, така веднага ще разсеете съмненията.


Бременност - първи признаци

Бременност - първи признациБременността – за някои жадувана, за други – крайно нежелана. Във всички случаи е добре да знаем за нея по-отрано. Но поради едни или други причини тестовете за бременност не се включват в схемата – или имаме притеснение да ги купим, или искаме да знаем от по-рано. Ето някои от първите симптоми, по които можете да разпознаете своето ново състояние.
Липсата на менструация – разбира се това е първи признак, но в малка част от случаите (при цветна бременност) това не е фактор. Липсата на цикъл може да послужи за основа за тест за бременност или за посещение при гинеколог. Тя продължава през цялата бременност и понякога по време на кърменето. Свързана е с натрупване на килограми, отпадналост до умора.
Повдигане и повръщане – между втората и осмата седмица от зачеването най-неприятният момент е именно неразположението, свързано с повдигане и повръщане, особено сутрин.
Напрежение в гърдите – още първата-втората седмица след зачеването гърдите започват неприятно да болят, да натежават, наедряват, да са чувствителни към допир, да са напрегнати (като преди менструация).
Умора, отпадналост, сънливост – още от първата-втората седмица след зачеването, породени от хормоналния дисбаланс и промените в организма се появяват нетипични умора, отпадналост, желание за сън. Това състояние отминава след първите 2-3 месеца.

Д-р Л. Спасова

Какво представлява "цветната бременност"

Какво представлява

Първият признак на бремеността е липсата на менструално кървене. Всяка жена, която предполага, че може да забременее, изпитва напрежение, докато разбере причината за закъснението. Липса на кървене след изтичане на редовния период е възможна и по други причини: нервно-психично и емоционално напрежение, смяна на климата, заболяване. Понякога, въпреки че е настъпила бременност, се появява кървене в определения срок. Това състояние е известно под името "цветна бременност". Това е краткотрайно и оскъдно менструалноподобно кръвотечение, появяващо се понякога през първите 2-3 месеца на бременността в дните, когато нормално би трябвало да идва мензисът. Трябва веднага да се каже, че една добре осведомена жена може да отличи това кървене от истинската менструация по това, че е много по-оскъдно, по-краткотрайно и ако има съмнение за бременност, не бива да се отлага консултация с лекар.


Бременна ли съм?! Още за тестовете за бременност.

С преминаването на овулацията настъпва периодът на най-голямо нетърпение – очакването. С новите тестове за бременност е възможно да се определи наличието й още на около 10-12 ден след овулацията. С преминаването на овулацията настъпва периодът на най-голямо нетърпение – очакването. С новите тестове за бременност.Трябва да се има предвид, че тестовете дават положителен резултат и при извън маточна бременност, както и известно време след аборт. Затова е необходимо скоро след провеждането на теста да се консултирате с лекар за потвърждаване на резултата. По това време вече е почти сигурно, че ще забележите някой от първите признаци на бременноста като гадене, непоносимост към определени храни или миризми, напрегнатост в гърдите и изпъкване на малките Монтгомърови жлези по ареолите им. Разбира се всичко това е само ориентировъчно, защото всеки организъм е различен и само редовната консултация с акушер-гинеколог може да бъде сигурен белег. Ако и той потвърди наличието на бременност значи събитието се е случило и сте поели по вълнуващият път, който ще донесе в прегръдките ви едно малко ново човече.
е възможно да се определи наличието й още на около 10-12 ден след овулацията. Същноста на всички такива тестове е следене за наличие и количество на специфичният хормон – HCG в урината. Нивото му е доста ниско при небременни жени, но започва много бързо да се покачва още в първите дни след зачеването и се удвоява средно на всеки 1-2 дни. Колко рано тестът дава резултат зависи от чувствителноста му към наличието на този хормон. Ако той бъде открит се показва оцветена лентичка. Тестовете обикновено имат и контролна лентичка, която се появява винаги, за да индикира, че тестът е валиден. Ако тя не се прояви, то тестът трябва да се повтори. Важно е да се знае, че положителният тест с голяма вероятност показва наличието на бременност, докато отрицателният не гарантира липсата й. Ако тестът е проведен рано, то той може да не е в състояние да отчете наличието на хормона HCG и да даде грешен отрицателен резултат. Затова е добре да се изчака до деня на очакваната дата на закъснението и ако тестът е отрицателен, а подозирате бременност, повторете го отново след 1-2 дни. Препоръчва се тестът да се прави сутрин с първата урина, тъй като тогава съдържанието на HCG е по-високо и е по-лесно да се установи наличието му.

М. Сърнева
Източник: www.az-jenata.com

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Билколечение за деца
Билколечение за деца Кашлица, простуда и възпаление на гърлото Кашлица, простуда и въз...
Още  ]
Отучване от памперс?
Отучване от памперс? Живеем в култура, която неизменно свързва бебето с памперсите. Св...
Още  ]
Децата, които пушат са проблем на общест...
Децата, които пушат са проблем на обществото В БЪЛГАРИЯ • Изследвания на група ле...
Още  ]
Децата и неврозите
Децата и неврозите Зачестяват неврозите в детска възраст В наши дни детските неврози и н...
Още  ]
Как да играем с детето през първата годи...
Как да играем с детето през първата година от живота му Може да започнете още от самото му...
Още  ]
  Моето Дете