Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бременност и вредни навици 24 01 2021      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бременност и вредни навици
Страница 2
Страница 3
Страница 4


Откажете цигарите и ще имате по-здраво и щастливо бебе

Откажете цигарите и ще имате по-здраво и щастливо бебе Освен че повишава здравето на майката и на детето, отказът от тютюнопушенето осигурява редовен сън и добри хранителни навици на новороденото.
Колкото и невероятно да звучи, според резултатите от проведено изследване, бебетата на отказалите се от цигарите майки в периода на ранна бременност са по-безгрижни и жизнерадостни, отколкото бебетата на непушачките.
Д-р Кейт Пикет от университета в Йорк дава обяснение на този факт.
Според нея, жените, които са силно мотивирани да откажат цигарите по време на бременност, са много позитивни в решението си, което се отразява добре върху растежа и развитието на техните новородени бебета.
Нейното изследване е първото доказателство за въздействието на отказа от вредния навик върху здравето на бебетата.
Наблюдението върху поведението на 18 000 деветмесечни бебета показва, че жените, които пушат повече от 10 цигари на ден имат най-трудните за отглеждане деца, заради придобития лош темперамент.
Майките, които своевременно отказват цигарите, се радват на по-послушни бебета, при които вероятността от непредсказуемост на поведението е много малка. Освен това, те проявяват по-добра възприемчивости по-добре изградени навици за сън и хранене.
„Знаем, че на по-късен етап от живота си, децата страдат от неблагоприятния ефект на пасивното пушене (докато са били в утробата на майката), така че не е изненадващо откриването на сигнали за поведенчески различия още през първите месеци на живота." - заявява д-р Пикет.
Самите майки откриват тези разлики в поведението на децата си. Бебетата на отказалите тютюнопушенето са с най-положителен темперамент. Този факт е изключително стимулиращ мотив за бременните да престанат да пушат по време на бременност.
Изследването, публикувано в британското сп. „Епидемиология и обществено здраве оценява темперамента на бебетата по скала, определена да измерва позитивното настроение, възприемчивостта към новото и режима на сън и хранене.
Около 4000 жени, участвали в изследването, както се очаква, продължават да пушат.
Д-р Пикет е убедена, че опасността от поведенчески проблеми у децата, както в ранните, така и в по-късните етапи на тяхното развитие, трябва да се разяснява на бременните пушачки, но същевременно не бива да се омаловажават и трудностите, които преживяват страстните пушачки в опита си да го направят.
Известно е, че химическите вещества, съдържащи се в тютюна, нанасят увреждания в мозъка още докато детето е в утробата на майката. Действието им е свързано още с поднорменото тегло на новороденото, вродени дефекти и е една от причините за висока смъртност.
Резултатите от изследването показват, че жените. които пушат по време на бременност, раждат най-трудните за отглеждане деца.

Източник: www.lekar.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как да научим децата да различават добро...
Как да научим децата да различават доброто и лошото Възпитателните методи трябва да бъдат съобр...
Още  ]
Бронхиалната астма
Бронхиалната астма Бронхиалната астма е широко разпространено заболяване. Около 2-3% от насе...
Още  ]
Тестове за бременност
Тестове за бременност Аборт по желание Абортът съвсем не е безобидна операция Как дейст...
Още  ]
За една година сме намалели с 42 299 душ...
За една година сме намалели с 42 299 души България- най-бързо изчезващата нация ...
Още  ]
Сънят на бебето
Сънят на бебето Къде да спи бебето – отделно или при своите родители? Едно от н...
Още  ]
  Моето Дете