Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бременност и вредни навици 24 01 2021      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бременност и вредни навици
Страница 2
Страница 3
Страница 4


Пушенето на майката - основна причина за смърт на детето

Пушенето на майката - основна причина за смърт на детето Учени от Бристолския университет установиха, че в 9 от 10 случая пушенето на майката е причина за внезапната смърт на детето.
Професор Питър Флеминг от Института за детско здраве при и Бристолския университет отбелязва, че пушенето е сочено и по-рано за косвена причина за така наречената «смърт в люлката». Но във връзка с неотдавна въведените ограничения на пушенето във Великобритания експертите са обезпокоени, че пушачите все по-често ще пушат вкъщи. Затова било взето решение да се проведе по-щателно изследване на влиянието на пушенето върху нероденото дете, както и върху бебетата и малките деца в в първите години от живота им. Според статистиката, броят на жените, които пушат по време на бременността, е намалял наполовина. Но затова пък при пушачките случаите на «смърт в люлката» са зачестили. Специалистите свързват това с ефекта на кампанията от 1991 година, когато експертите призоваха всички майки да слагат децата си да спят по гръб. След това броят на децата, немерени бездиханни в креватчетата си, лежащи по корем, намаля. Това навежда на мисълта, че основен фактор на риска е пушенето, съобщава Daily telegraph.
Учените смятат, че има начин да се предотврати внезапната детска смъртност на жени, които не са престанали да пушат по време на бременността, Специалистите препоръчват на такива майки да се въздържат от пушене пред децата. Колкото повече часове детето прекарва в опушеното помещение, толкова по-голяма е вероятността то да умре от внезапна смърт.
«Съотношението е по-ясно от ясното, - заявява Флеминг. – Рискът от смърт се увеличава с всеки нов час, прекаран от детето в пасивно пушене. Нпример, ако пушат до детето по осем часа на ден, неговите шансове за «смърт в люлката» веднага нарастват 8 пъти. Тоест родителите трябва да разберат най-главното: ако не можете да спрете да пушите – поне не го правете пред детето!».
«Смърт в люлката»., синдромът на внезапната детска смърт е внезапна и неочаквана смърт на малко дете до 2-годишна възраст. Най-често се наблюдава на възраст от два до шест месеца. Смъртта може да бъде предизвикана от различни фактори, един от най-важните от които е позицията, в която спи детето: при децата, които спят на корем, рискът от възникване на неочаквана смърт е доста по-висок. Към другите фактори на риска се отнасят: пушенето на родителите, прегряването на детето в креватчето, недоносеност, а също и случила се по-рано друга внезапна детска смърт в семейството.
При около половината от бебетата, умрели по такъв начин, в продължение на 48 часа преди настъпването на смъртта е имало прояви на вирусни инфекции на горните дихателни пътища; у много от тях смъртта е настъпила поради действието на респираторно-синцитиален вирус.

Източник: www.lekar.bg
 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Агресията в Детската градина
Агресията в Детската градина Агресията в света на децата Красимира Иванова Тодорова- директор ...
Още  ]
Тормозят детето ви в училище?
Тормозят детето ви в училище? Как да узнаете и какво да предприемете. Как родителите мога...
Още  ]
Децата и неврозите
Децата и неврозите Зачестяват неврозите в детска възраст В наши дни детските неврози и н...
Още  ]
От телевизора децата затлъстяват и затъп...
От телевизора децата затлъстяват и затъпяват? Не толкова отдавна английски учени публикува...
Още  ]
Кога да потърсим психологическа помощ за...
Кога да потърсим психологическа помощ за нашите деца? Какво представлява психотерапията? ...
Още  ]
  Моето Дете