Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бременност и вредни навици 24 01 2021      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бременност и вредни навици
Страница 2
Страница 3
Страница 4


Пушенето по време на бременност

Кратка история за появата на тютюна:
Родината на тютюна е Америка. Векове преди да бъде заселен от европейците, американското население отглеждало и употребявало тютюн. Още от най-стари времена шаманите го използвали в своите ритуали, поради неговите халюциногенни свойства, които се получават благодарение на алкалоидите хармин и норхармин, а концентрацията им е 100 пъти по-висока в дима от тази на растението. Отчитайки факта, че масовия тютюн, който днес използваме е много по-слаб, а и количеството на тези вещества е значително по-малко, е ясно защо ние не получаваме халюцинации при употребата му. Освен като „ясновидско” средство, древните американци използвали тютюна като лекарство против болки. Тютюнът е открит през 1490г. от Христофор Колумб, когато същият открива Новия Свят. Двама от неговия екипаж го пренасят от Америка в Европа (Испания). Доста години инквизицията спирала разпространението на тютюна, защото го смятали за магьосничество. За съжаление, обаче не след дълго е започнало разпространението му, поради предполагаемият лечебен ефект. Тютюнът много масово се разпространява през 17-ти век, като дори се разменял вместо пари. По това време се появили и първите съмнения в „лечебния” ефект на това растение. Хората започнали да разбират, че всъщност тютюна би могъл сериозно да увреди здравето. Открило се, че и отказването от този навик изобщо не е лесно. Едва през 1820-26 година учените откриват част от съставките на тютюневия дим, а именно никотинът. Най-масово се употребявало през тези времена пурата, а в някои западни американски щати се дъвчел. Едва в началото на 20-ти век навлиза цигарата като начин на употреба. Рекламата на тютюневите изделия пък процъфтява, редом с търговията.
Едва през 70-те години на двадесети век се започва пропагандирането на вредата от тютюнопушенето, а някои западни страни дори забраняват рекламирането на цигарите и тютюневите изделия. За съжаление тютюнопушенето, успоредно с наркотиците и алкохола, се превърнало в един от най-големите проблеми в света.
Употребата на тютюна е свързана с не малък букет от болести (по-подробно за които ще говорим след малко)। Главните съставки на тютюна са никотин, каменовъглени катрани, въглероден окис, дианид, фуржурол и амоняк – хубав коктейл... Каменовъглените катрани в тютюна са основните причинители на рака на белите дробове у пушача. Но освен белите дробове, тютюневия дим уврежда слизестите ципи на устата, вените, ларингса, стомаха, пикочния мехур, сърцето и мозъка.
Пасивното пушене (това се отнася както за бременните,така и за децата):
Иска ми се да обърна внимание и на пасивното пушене, нещо, което на пръв поглед изглежда маловажно, а всъщност крие не по-малко рискове и опасности от активното пушене, но на което се обръща изключително малко внимание.
Дори и да кажете „аз не пуша”, внимавайте в каква компания сте, защото задимените помещения могат да бъдат толкова вредни, колкото и пушенето на цигари от самите вас.
Непрекъснато учените дават нови доказателства за това, че пасивното пушене влияе негативно върху сърдечносъдовата система. Огромни проучвания в САЩ и Европа показват, че за непушач намиращ се в обкръжението на пушачи, рискът от сърдечносъдови заболявания е около 30%. Този риск разбира се увеличава пропорционално на количеството цигари, които са изпушени и около него. Още- открито е, че възприемчивостта на пасивния пушач към тютюна е по-голямо отколкото при пушача! Пасивното пушене оказва двойно негативно въздействие върху сърцето, като предизвиква наред с неговите функции кратковременни нарушения, но освен това при продължително приемане цигарения дим от пасивния пушач, може да доведе до продължителни изменения (патологии) на функциите му и сърдечния ритъм изобщо.
След проучвания учените са стигнали до следните изводи:
* пушене нарушава снабдяването на кислород в кръвта;
* съответно се намалява жизненоважния кислород за сърдечния мускул;
* намалява се физическата издръжливост;
пасивното пушене спомага за възникване и ускоряване развитието на атеросклерозата – заболявания, свързани със запушването на артериите, в основата на което са много от сърдечносъдовите заболявания। Известен е фактът, че никотинът постъпващ в кръвта (чрез вдишване – пасивно или не), увеличава способността на тромбоцитите към слепване, което от своя страна води да образуването на тромби в съдовете и появата на атеросклерозата;
рак на белите дробове също засяга и пасивно пушещите;
В следствие на статистически проучвания се знае, че при хора подложени на пасивно пушене, рискът от рак на белите дробове се повишава с 25%;
По-леките последствия от пасивното пушене е дискомфортът, дразнене на очната лигавица, главоболие и кашлица.
От какво се състои цигареният дим.
Цигареният дим е токсичен продукт. В него се съдържат на 4 000 химически вещества, повечето от които са си направо ОТРОВНИ.
В цигарения дим се съдържат около 43 канцерогенни вещества, т.е. такива, които предизвикват появата на ракови заболявания:
* (моно) окис на въглерода – нарушава снабдяването и транспортирането на кислород в кръвта।
* Никотин –от него се формира зависимостта към тютюна।
* Радиоактивни съединения – те притежават т।н. канцерогенно действие.
* Циановодород (HCN) – уврежда ресничките на епитела покриващ дихателните пътища, тези, които почистват белите дробове от попадналите там чужди частички (прах..).
Пушенето по време на бременност:
Множеството и ежегодно провежданите изследвания показват, че пушенето по време на бременност оказва негативно влияние както върху майката, така и върху развитието на бъдещото й дете.
Умишлено разгледах първо влиянието на цигарите върху пасивните пушачи, защото много учени възприемат нероденото дете като пасивен пушач, което получава голяма доза вредни вещества от кръвта на майката, които се явяват отпадни продукти от тютюнопушенето.
Според някои данни се твърди, че пушенето по време на бременност може да доведе до спонтанен аборт, да предизвика преждевременно раждане, също така може да предизвика редица заболявания у едва сформиралите се органи, някои от които да са наследство за цял живот. Според някои учени пушенето по време на бременност влияе върху последващото физическо и умствено развитие на детето до 11 годишна възраст.
Сред най-сериозните опасности от пушене по време на бременност са:
спонтанен аборт, който в зависимост от изпушените дневно цигари се увеличава многократно। Пушачките са застрашени от спонтанен аборт двойно повече от непушачките, раждане преди термина, недоносени и недоразвити бебета। При тютюнопушене вероятността да се роди бебе с поднормено тегло скача с 3 до 4 пъти। Риск от раждането на мъртъв плод или от смърт на детето непосредствено
след раждането е с една трета по-висок при пушачките। Рискът от преждевременно раждане скача с 25%। Никотинът ускорява пулса на бебето и повишава циркулацията в кръвта в аортните и пъпни вени, повишава кръвното налягане и пулса на майката – дали това е добре според вас? Изключително неприятно е, че пушенето води до свиване на кръвоносните съдове, което съответно води до значително намаляване на притока на кръв до плацентата, а заедно с това и до затруднено достигане на жизнено важни за бебето вещества. Въглеродният окис пък намалява хемоглобина както на майката, така и на плода. А намаления апетит при майката води до намаляване на плазмата и качеството на нейната кръв. И още-пушенето би могло да намали количеството и да влоши качеството на майчината кърма. А при наличие на такава, тя съдържа голям коктейл от отровни за крехкия организъм вещества.
В някои случай намаляването на броя на цигарите се вижда като алтернатива за бъдещата майка, но нека това са изключения, само и в случай, при който майката просто не може да спре тютюнопушенето. Но за предпочитане е да приложите малко воля!
От изключително значение е и подкрепата на близките, които трябва да осигуряват благоприятна среда за отказване от цигарите. Пушенето около бременната жена е не само вредно, но и възпрепятства желанието й да се откаже от убийствения навик.
Откажете цигарите!
Едва ли има по-подходящ момент да откажете цигарите, чиято цена все повече и повече нараства. Бременността е идеален повод да се отървете веднъж за винаги от коварните „слетки”.
За съжаление обаче статистиките сочат не много добри резултати по отношение съвестността на бъдещите майки:
- едва около 30% от жените спират цигарите при потвърждаване на бременността.
- около 5 до 10% спират тютюнопушенето в периода на самата бременност।
- 25% продължават да пушат по време на бременността и кърменето।
- над 90% от отказалите тютюнопушенето не са използвали нито фармацевтични помощници, нито специализирани програми, а и факта, че рискът от сърдечносъдови заболявания спада на половина след една година въздържание от цигарите, е изключително апетитно за здравето ни.
Общо взето мотивацията е изключително голяма, особено когато е замесен и друг живот, за който бъдещите майки са отговорни.
За съжаление обаче:
След раждане около 75-80% от жените пропушват отново (в рамките на 6 месеца). Други пропушват в рамките на една година. Окуражаващо както за нашият джоб, така и за здравето ни е, че не малък процент се отказват от димния порок завинаги – и защо не! Можете ли да посочете поне пет ползи от цигарите ?
Убедителност?! Или какво ще спечелите ако спрете цигарите?
* - ще родите здраво бебе;
* - ще запазите здравето си;
* - ще спестите пари;
* - ще си спестите неприятната миризма на тютюневия дим;
* - ще се чувствате независима от един порок;
* -ще се освободите от чувството за вина।

Нина Керемедчиева
Източник: www.bgreporter.com
 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Детските страхове
Детските страхове Възраст – особености и характерни страхове: Първата година: Пре...
Още  ]
Сънят на бебето
Сънят на бебето Къде да спи бебето – отделно или при своите родители? Едно от н...
Още  ]
Нервно-психично развитие на бебето
Нервно-психично развитие на бебето Психологическа диагностика на ранното детство Детето през ...
Още  ]
Световна седмица на кърменето- 2013 "Под...
Световна седмица на кърменето- 2013 "Подкрепа за кърмене: Близо до майките" Тема...
Още  ]
Съвети за родители!
Съвети за родители! Как да се справим с кризите в детската възраст? 10 грешки във възп...
Още  ]
  Моето Дете