Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Първата детска четка влиза в употреба, когато поникнат 6-8 млечни зъба 18 09 2019      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Първата детска четка влиза в употреба, когато поникнат 6- 8 млечни зъба


Родителите трябва да превърнат миенето на зъбките в игра, която забавлява детето им.

Развитието на зъбите в човешкия организъм е съвкупност от множество сложни процеси, протичащи в строго определена последователност. Динамиката в развитието на зъбите започва с образуването на зъбния зародиш на временните зъби и завършва с окончателното кореново развитие на постоянните.

Трябва ли да знаем за всички тези процеси и сроковете, в които те се извършват и защо? Категорично да! Познанията в тази област служат за преценка на цялостното физиологично развитие на детето и навременно включване на профилактични и лечебни мерки за детските зъби.

Колко съзъбия има в индивидуаното развитие на човека и какво налага да е така. В живота на човешкия индивид има две съзъбия: млечно и постоянно. Като правило бебетата се раждат без зъби и това прави лицево-челюстните структури пригодни за сукане. Това продължава до 6 месеца от бебешкото развитие когато се появяват и първите млечни зъбки.

Млечното съзъбие се състои от 20 зъба – по десет на горната и долната челюст, съответно по пет на лявата и дясната половина. Млечното съзъбие се състои от осем резеца, четири кучешки, четири премиолара и четири молара. Те се появяват в следните срокове и последователност: централни резци 6-8 мия месец, странични резци 8-12-ти месец, първи молари 12-16-ия месец, кучешки 16-20-и месец, втори молари 20-30-ия месец. Най-често зъбите на долната челюст пробиват 1-2 месеца по-рано от същите зъби на горната челюст.

Отклоненията от тези срокове съществуват, но до 2 месеца се приемат в границите на нормата. При момиченцата пробивът е по-ранен от този при момченцата. Когато бебето е доносено, с правилно анатомично и физиологично развитие, зъбите се появяват в съответните срокове. От голямо значение е и правилният хранителен режим на новороденото. Факторите, които могат да забавят появата на млечните зъби, са много и разнообразни. Това обаче, което младите родители трябва да знаят, е че всички отклонения от посочените срокове трябва да се консултират от лекар по дентална медицина, който заедно с педиатъра, ще вземе необходимите мерки да профилактира и лекува тяхното бебе.

И така вашето дете е с млечно съзъбие до 6-годишната си възраст. Нормално това съзъбие се е оформило между 6-ия и 30-и месец. Или казано накратко – когато вашето мъниче е на 2 и половина години, има всички млечни зъбки, храни се балансирано и пълноценно, звукообразува правилно при говор и има неотразима и красива усмивка.

А полага ли грижи за хигиената на зъбите си?
Отговорните родители ще кажат: да! Все пак трябва да припомним, че грижите за зъбите започват с появата на първите зъбки. В началото е достатъчно да се обтриват с памуче с вода или отвара от лайка, но когато детето проходи, и в устата му има вече 6-8 зъба, е дошло времето за първата четка. Съществува голямо разнообразие от детски четки за зъби: цветни, меки и удобни за хващане. Изборът е на родителите. Те са тези, които с много търпение, внимание и грижа ще научат детето си да държи четката и да търка с нея зъбките. Нека това става бавно и постепенно, но нека е постоянно! Миенето трябва да е като игра. Нека детето не се отегчава, а да се забавлява. Пуснете му любимата мелодия или му разказвайте забавна история, с която да концентрирате вниманието му върху това, което прави. По този начин вършите нещо изключително важно за детето си: изграждате един хигиенен навик, който ще присъства във всеки ден от живота му. От този навик в огромна степен зависи състоянието и здравината на зъбите му за цял живот. Много често родителите питат кога трябва да започне миенето на зъбките с паста за зъби? На практика веднага след като започне миенето им с четка. Важното е пастата да е детска, така че дори детето да глътне от нея, това да не е опасно за здравето му.Производителите на пасти за зъби са предвидили в детската паста да няма сапунни вещества, каквито има в пастите за възрастни. Времето, което родителите прекарват с детето, докато то си мие зъбките, е време за сближаване и време за наблюдение. Така родителите биха забелязали, ако някъде по устната лигавица, езика или устничките има ранички, афти, оцветяване на зъбите или неравности по тях. Всичко това е повод за консултация с лекаря по дентална медицина. И, ако все пак всичко е наред, то периодът между две и половина и три годишната възраст на детето е подходящ да заведете малкото човече при зъболекаря. Така ще махнете пред него много психологически бариери и страхове от по-късното му развитие и от зрялата му възраст.


Източник: www.zdravedae.com

Още публикации от Здраве да е Тук.

БР: Статиите от zdravedae.com са публикувани с разрешението на администратора и споразумение за обмен на информация.Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Често срещани проблеми при кърменето
Често срещани проблеми при кърменето Някои жени кърмят без проблеми, но при много кърмачки е...
Още  ]
4 години Национален Форум "Моето дете"
4 години Национален Форум "Моето дете" Уважаеми потребители, колеги и приятели,...
Още  ]
Анет Маринова: Трябва да създадем простр...
Анет Маринова: Трябва да създадем пространство в училище, в което всяко дете да може да се разви...
Още  ]
В света на тийнейджъра... Вълнения и тре...
В света на тийнейджъра... Вълнения и тревоги Родителят трябва да „чува” и и...
Още  ]
Чувствата сътворяват реалността
Чувствата сътворяват реалността Дили Бозаджиева– арт-дизайнер Разговорът ни се ...
Още  ]
  Моето Дете