Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Мария Монтесори 30 01 2023      
 
Оценка: / 8
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Мария Монтесори
Страница 2


"Тайната на детството" според М. Монтесори

В днешно време се отделя много внимание на ранното развитие на детето, на своевременното откриване на неговите способности и личностово формиране. Сигурно сред всички останали наименования сте чували и това- "Обучение по системата на Монтесори". Монтесори-метода се основава на разумното съотношение между свободата и ясната структура, специално предназначено за малки деца. Методът за включване на детето в интересна за него дейност са подробно разработени материали, съответстващи на естествените потребности на детето. Това дава на детето база за развитие. Монтесори-системата става все по-популярна в Русия, като всяка година се появяват детски градини и групи, в които се използва методът на Монтесори и специалните Монтесори-материали. В 35 региона съществуват около 450 такива групи. Преди няколко години в Москва беше открита група "Заедно с мама" за деца от 8 месеца до 3 г. В нея след специална подготовка майката обучава своето дете заедно с педагога. Очакваният Монтесори-ефект е високата мотивация за действие.
Какъв материал се използва? Това е Монтесори-материал, специално разработен за деца от ранна възраст. както във всяка Монтесори-група, и той е разделен на определени зони. Важно място заема зоната за развитие на движенията, където детето усъвършенства своите двигателни навици, развива чувство за равновесие, укрепва мускулите си, развива навици за моторно планиране. Децата могат да се качват по стълбички, да пълзят и да ходят по дъска, чиито части са разположени под различен ъгъл. В тази част има също така спортен комплекс, сух басейн.
Втората зона са упражненията за установяване на причинно-следствените връзки и преходът от действие към дейност. Детето може да прегеля тежести, да разглежда, пипа и разлиства страниците на сензорни книги /страниците и картинките в тях са направени от различни материали-картон, различни тъкан, кожа/. Има и много кутийки, които децата много харесват- кутийка с подвижно чекмедже, кутийка с вързано топче, колчета.../. Децата се учат да нанизват дискове на хоризонтални и вертикални пръчки ида изпълняват много други прости действия, които се превръщат в по-сложни навици.
Зоната на сензорното развитие дава на детето възможност да използва своите усещания при изучаване на околния свят. Тук детето може да се научи да различава височина, дължина, цвят, форма, шум, теглото на различни предмети. Тук детето не само развива своите чувства, но и ги прави по-тънки.
Четвърта е зоната за развитие на фината моторика. Детето от половин година до 3 г. минава през фазата на интереса към дребните предмети. Този интерес трябва да се прояви чрез занимателна за него дейност. При децата в ранна възраст тя се получава на основата на манипулирането с дребните предмети при тяхното сортиране, изсипване и т.н. Сензомоторната координация на ръцете се обезпечава от следните механизми:
-чувствителност на пръстите-с помощта на чувствителността хората изучават предмета, определят неговите признаци, приспособяват формата на дланта и силата на захвата, адекватно действат с предметите.
-зрението позволява да се ориентираме за положението на предметите в пространството, оценява техните качества, дава възможност за планиране на захвата и действието с тях.
-механизъм за регулиране тонуса и мускулните съкращения- точните и бързи движения.
-двигателната памет-автоматизацията на навиците.
Зоната за упражненията с вода, която развива координацията, фината моторика и освен това има терапевтичен ефект снема повишеното възбуждение, успокоява детето, подготвя го за практически упражнения.
Зоната на практическите действия се организира в групите на по-големите деца-от 2,5 до 3,5 г. Тук са разположени материали, с чиято помощ детето се учи да следи за себе си и своите вещи. Използвайки различни предмети, детето се учи да се облича само, да си сипва вода, да мие съдовете, да глади бельото и т.н.
В зоната на продуктивната и изобразителна дейност за децата в ранна възраст не е актуална технологията за предаване на изображение. детето се учи да използва различни материали за рисуване, да работи с линии, композиции. важно значение има емоционалният фон на тази дейност, затова трябва да се разказват истории, да се съпровожда рисуването с музика и т.н.
Зона на речевото развитие- от раждането до 3 г. детето изминава дълъг път в усвояването на речта. натрупва се речников запас, детето започва да изговаря първите думи. Материал за занятието се явяват всички предмети от околната среда- книги, картинки, лото, фигурки на животни и т.н. Активно се използва гимнастика на пръстите, реч и движение, ролеви игри.
Обучението по метода на Монтесори предполага внимание на възрастния към детските потребности, към периодите на особена възприемчивост на децата към определени способи, видове дейност /сензитивни периоди/. Важни са индивидуялните особености на детето: темперамент, способности, здравословно състояние, темповете на развитие като цяло.
Идеите на Монтесори могат да се приложат и у дома. Обсъдете с педагози как е най-добре да се организира мястото за игри и занятия. Специалистът ще ви помогне да определите какво е нужно за развитието на дедето в дадения момент, избирайки съответни игри и занятия. Не се огорчавайте, ако не се получава. Причините могат да са най-различни и неочаквани. Може би на детето му е неудобно да седи или не се чувства достатъчно уверено в някоя от позите. Трудно е да работиш с ръцете когато те е страх да не паднеш! Може би с тази играчка играе всеки ден и му е станала безинтересна... Понякога занятията са мното сложни за съответната възраст-обърнете внимание точно какво предизвиква трудности. Възрастният трябва да бъде много наблюдателен и да има представа какво е най-подходящото за работа в момента.

Т.Нечаева (със съкращения)
Превод: Портал Интеграция
Източник: www.downsideup.org


Коментари
Фигурите на Монтесори
Написано от М.Тодорова на 2007-04-30 17:13:34
Вижте тук: http://ivanrilski.org/index.php?option=com_content&task=view&id=198&Itemid=138

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Писмо на едно бебе до родителите му
Писмо на едно бебе до родителите му Научете децата си! Не ме убивай, мамо! Послание ...
Още  ]
Какво ядем всъщност?
Какво ядем всъщност? В моето семейство се опитваме да се храним здравословно. Така мама казв...
Още  ]
Световна седмица на кърменето 2011
Световна седмица на кърменето 2011 За пореден път у нас честваме Световната седмица на кърмен...
Още  ]
Билколечение за деца
Билколечение за деца Кашлица, простуда и възпаление на гърлото Кашлица, простуда и въз...
Още  ]
Вода за пиене за кърмачето
Вода за пиене за кърмачето Водата, заедно с кърмата или адаптираното мляко, е едно от пъ...
Още  ]
  Моето Дете