Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Как да помогнем развитието на детската реч 02 12 2020      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Как да помогнем развитието на детската реч
Страница 2
Страница 3

Как да помогнем развитието на детската реч


Говорете на вашето дете винаги, когато сте заедно. Разкажете му някоя интересна случка, за която сте прочели във вестника. Предайте някой разговор, който сте имали в работата. Когато ходите заедно на пазар, говорете за това, което купувате. Говорете и докато извършвате всекидневната си работа. Например, ако перете дрехите, можете да кажете: "Хайде да сортираме дрехите, да отмерим праха за пране, да сложим дрехите, да настроим програмата и т.н.". Може да изглежда, че детето не ви обръща внимание, но то "попива" вашия речник и структура на изреченията, без дори да го осъзнава. Не се изненадвайте, ако го чуете да повтаря нещо, което сте му казали, пред някой друг.
Задавайте "отворени" въпроси. Ако попитате детето: "Какво прави в парка?", ще получите много по-подробен отговор, отколкото ако му зададете въпрос, на който може да отговори с "да" или "не", например: "Забавлява ли се в парка?". Ако се затрудни с отговора, попитайте го нещо по-конкретно: "На кои катерушки игра?" Давайте възможност на детето да опише какво е преживяло и слушайте ентусиазирано, дори и да навлезе в отегчителни подробности.
Запишете на касета детето, докато пее песничка или разказва приказка. Вашето дете ще се радва да чуе записан собствения си глас. То ще бъде изненадано и очаровано да разбере начина, по който звучи на другите хора. Запазете тези записи - след години ще бъдете доволни, че имате "устен портрет" на вашето дете от тази възраст.
Прочетете пак някоя любима стара книжка. Измъкнете от библиотеката онази стара оръфана книжка, която то обичаше да слуша още като бебе. Прочетете му я отново на глас, само че този път правете паузи на ключовите моменти и позволявайте на детето да довърши думите, които идват след това. Или пък докато четете приказката, нарочно променяйте важни детайли, за да видите дали то ще поправи вашите "грешки".
Ако имате възможност, снимайте с камера вашето дете, докато чете приказка. За да направите това още по-забавно, преоблечете го като герой от приказката и го накарайте да изиграе неговата роля. После си пуснете касетата и я гледайте заедно. Помолете детето да коментира своето представление и го похвалете за говорните му умения. Не правете голям въпрос от някои грешки - идеята е да помогнете на вашето дете да се чувства уверено, когато говори пред други хора.
Помолете детето да ви разкаже някое телевизионно предаване. Децата обичат да разказват неща, които знаят. Един от най-лесните начини да започнете разговора е да попитате детето какво са давали в любимото му предаване.
Накарайте детето да ви разкаже история по картинки . Тази дейност не само изгражда говорни умения, но и дава самочувствие на вашето дете, че е истински читател, дори да не може да разпознае и дума.
Отидете на разходка сред природата . Вземете със себе си кутия или буркан, за да можете да си събирате "съкровища" - пера, необикновени камъни, цветни листа, шишарки и т.н. Когато се приберете вкъщи, помолете детето да представи всяко от тях на семейството, да опише неговия цвят, форма, размер, функции и да разкаже къде го е намерило. Помогнете му да си направи хербариум.
Играйте на измисляне на приказки. Някой член на семейството започва приказката: "Имало едно време едно малко чудовище, което живеело в една пещера в планината." След това друг продължава историята и така се редуват всички. Позволете на вашето дете да участва активно и ако не успее да каже само цяло изречение, помогнете му с въпроси: "Какъв цвят било чудовището?", "Имало ли е братя или сестри?" и т.н.
Помолете детето да ви разкаже кратка история и я напишете. Можете да му помогнете, като го попитате за някое познато събитие, като рожден ден или игра. Ако пропуска съществени детайли или каже нещо, което не разбирате, помолете го да ви обясни. Когато ви описва нещо, перефразирайте го малко и му го повторете: "Значи ти и Дани сте били на гости в къщата на принцесата?". Така то ще се научи да описва едно и също събитие по различни начини. Помолете го да ви нарисува рисунки, които да вървят с историята и направете с книжка. От време на време можете да изваждате книжката и да го карате да ви разкаже отново историята.

Източник: http://marti-online.com
 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Интервю с Д-р Димитър Димов
Самоволното започване на лечение с антибиотици е абсолютно нежелателно! Интервю с Д-р Димит...
Още  ]
Грип
Грип Летният грип Грипът удря в сърцето В началото на грипа човек се разболява не само от и...
Още  ]
Първата детска четка влиза в употреба, к...
Първата детска четка влиза в употреба, когато поникнат 6- 8 млечни зъба Родителите трябва да ...
Още  ]
Раждането е съкровено духовно преживяван...
Раждането е съкровено духовно преживяване, а не болест В болничните стаи в Англия няма магарета...
Още  ]
Кръщението
Кръщението Какво име да дадем на детето си? Православната Църква е установила СЕДЕМ тайнст...
Още  ]
  Моето Дете