Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Главоболието при децата 19 04 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Главоболието при децата
Страница 2

Главоболието при децатаОт главоболие не са пощадени нито възрастните, нито децата. И докато при възрастните главоболието се възприема като част от ежедневието - следствие от напрегната работа, неуредици в семейството, опънати нерви и пр., то при децата обикновено провокира изненада - откъде пък се взе сега у детето? Статистиката сочи, че главоболието при децата е доста разпространено явление, което заема второ място след болките в стомаха. Направеното през 1993 г. изследване от специалисти към Центъра по вегетативна патология на Московската медицинска академия с цел да се установи честотата на развитие на вегетативна дистония сред учениците, показва че 82% от децатаимат нужда от консултации с невролог. Анализът на детските оплаквания показал, че от главоболие страдат най-вече момичетата. При това колкото по-големи стават, толкова по-често се оплакват - обикновено във връзка с началото на първата менструация, която по принцип е съпроводена с главоболие. Момчетата повече страдат от болки в ставите и мускулите на краката и едва след това - от главоболие. Този се обясни с факта, че главоболието, за разлика от болките в стомаха например, е социално по-приемливо.
За много по-прилично сред подрастващите се смята да се позовават на главоболие, отколкото на каквито и да било други проблеми със здравето. Така например, причина за психологичен дискомфорт при юношата могат да бъдат младежките пъпки, който той от своя страна да "прикрива" зад главоболието.
Красификация на болките в главата:
1.Главоболие с органичен произход. Болки в областта на главата могат да възникнат при менингити, епилепсия. Причина може да стане наследствена травма, усложнено раждане, в резултат на което се понижават адаптационните възможности на мозъка, нарушава се неговото нормално развитие, циркулацията на кръвта и цереброспиналната течност; при малчуганите това се изразява в повишено вътрешночерепно налягане - т.нар. хипертензионен синдром, една от проявите на който е главоболието. Причина може да бъде и офталмологична или УНГ-патология: при хроничен синузит или вследствие на неправилно неправилно подбрани очила.
2.Мигрена.Това психосоматично заболяване съставя втората група и може да се предава по наследство от поколение на поколение. От мигрена страдат 3-37% от хората , в това число и децата. Характерното при нея, е че най-често за пръв път се проявява в юношеския период. Известни са и случаи на ранно начало на мигрена - на 2-3 годишна възраст. Обикновено боли или дясната или лявата половина на главата. Тук повечето аналгетици са безполезни. В такива случаи е най-добре да сложите детето в леглото, да му поставите топъл компрес на челото, да го изкъпете в гореща вода или да пристегнете главата му с превръзка.
3.Главоболие от напрежение.На детето му се струва, че го боли цялата глава, а всъщност болят мускулите опасващи черепната кутия. Понякога болката е толкова силна, че малчуганът я възприема като вътрешна. Тя може да бъде провокирана от недостиг на калциеви соли, което води до нервно-мускулна възбудимост. В резултат възниква спазъм на мускулатурата.
4.Главоболие с психогенен характер.Обикновено се характеризира със продължителност и възниква на фона на пониженото настроение - при стрес, депресивно състояние, предизвикано от промяна на обстоятелствата в живота на детето, прекалено физическо натоварване и пр. Много важно е родителите да следят за емоционалното състояние на детето, за да могат навреме да забележат патологията на подобно свойство.
Как се проявява главоболието. При кърмачетата то се проявява под формата на плач, повишена възбуда, нарушения в съня, повръщане със силен изблик.
Децата на възраст 1.5-2 години вече са в състояние да диференцират болката и могат да покажат, къде ги бол. Освен това те често искат да си полегнат и се оплакват от умора.
Диета. При мигрена следва да се избягват някои продукти - шоколад, ядки, сирене, които са способни да предизвикат силни пристъпи на главоболие. За облекчаване на главоболието, вследствие на напрежение са полезни продуктите, богати на калций - сирене, извара, кисело мляко и пр. При главоболието, провокирано от депресия или стрес е препоръчителна консумацията на чай с лимон както и аскорбиновата киселина.
Много важно е да се запомни, че употребата на повечето препарати "за възрастни" може да се окаже опасна за децата.
При главоболие, което се появява за пръв път, както и при упорита, усилваща се болка, която в продължение на денонощие не минава в домашни условия, следва да се потърси лекарска помощ за да се изясни причината - а тя понякога може да се окаже доста сериозна.

Източник: www.lekar.bg

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Хигиена, дрехи и пособия за бебето
Хигиена, дрехи и пособия за бебето Как да се грижим за пъпа на новороденото? Къпане...
Още  ]
Юношеството - толкова трудна възраст
Юношеството - толкова трудна възраст Трудно е да си родител на юноша, изпаднал в криза. О...
Още  ]
Рахитът
Рахитът Витамин D Рахитът се предава и по наследство Рахитът е болест, която се развива у...
Още  ]
Държавни зрелостни изпити
Държавни зрелостни изпити Придобиването на средно образование след успешно завърше...
Още  ]
Детският труд – възпитание или експлоата...
Детският труд – възпитание или експлоатация? Интервю с Наталия Кирова – главе...
Още  ]
  Моето Дете