Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Детските кошмари 23 08 2019      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Детските кошмари
Страница 2
Страница 3

Детските кошмари

Детските кошмариАко през деня децата се сблъскват с редица проблеми, то нощта също е част от денонощието, когато дребосъците могат да изпитат неприятни чувства и емоции. По принцип когато сме обезпокоени, изпитваме страх или преживяваме стресова ситуация, най-често споделяйки неприятностите с близък човек проблемите като че ли ни олекват. Но за малките деца, които още не са развили способността да се изразяват кошмарите може да са нещо ужасяващо. С развитието на способностите им да запаметяват редица случки от ежедневието и да фантазират, децата възпроизвеждат все по-наситени на цветове и богати на емоции сънища. Някои учени са на мнение, че сънуването се осъществява още в майчината утроба, макар и на много елементарно ниво, а пикът на сънищата се достига около 6-тата година на детето. Също така лошите сънища са много по-чести гости на децата, отколкото при техните родители.
Не един път сте се будили посред нощ от силният плач на мъника, който е силно разстроен, няма видими симптоми или други фактори, които биха притеснили съня му. Ако това започне да се повтаря често, направете разбор на изминалия ден, изживял ли е някакъв стрес, трудно ли се е успокоил, има ли човек, който го разстройва, дълго време ли е прекарал пред телевизора, само детски програми ли гледа и т.н.
Сънят е отражение на реалността, силно преувеличен от намесата на въображението. Повечето от страховете свързани с ежедневието са се проектирали в сънищата и детето няма покой. Това може да се дължи на смяната на обстановката, нова детегледачка, раздяла с любим човек, прекалено много телевизия или такава, която не е подходяща за деца.
За да разберете кой е виновникът за честите кошмари е необходимо от малко да разговаряте за неговите страхове и фантазии. С течение на времето то ще се научи да се изразява и да разказва за ужасните сънища и вие по-лесно бихте го успокоили, като свържете образите и сюжетите с реалността.
Не позволявайте раздразнението ви от честото ставане да надделее и да оставите впечатление в дребосъка, че няма кой да го разбере. В трудните моменти е важно да чувства вашата любов. Така ще придобие по-голяма увереност в себе си и ще преодолее притесненията. Хубаво е да покажете на детето, че неприятностите са временни и да не отделяте прекалено много внимание на лошите емоции.
Разкажете му за вашите детски кошмари и страхове. Ако го е страх от тъмния килер, в който вярва, че има скрито чудовище, просто отидете с него в мрачното помещение и го уверете с малко и прости думи, че чудовища не съществуват и в килера стои само прахосмукачката и кашони с обувки.

Ермина Дончева
Източник: www.az-jenata.com

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как да насърчите въображението на детето...
Как да насърчите въображението на детето си За втория си рожден ден дъщеря ми получи компле...
Още  ]
Как да ги научим да се обичат ?
Как да ги научим да се обичат ? По-големите и по-малките деца в семейството рядко живеят в мир...
Още  ]
Интервю с Д-р К. Цветанов
Всяко нещо което се овладее, колкото се може по-рано, то толкова по-бърз ефект има Интервю с ...
Още  ]
Вирусни менингити
Вирусни менингити Менингитът е възпаление на мозъчнит...
Още  ]
Интервю с К. Парашева
Позволете на детето си да бъде себе си! Интервю с Красимира Парашева- психолог Какво т...
Още  ]
  Моето Дете