Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Главоболието при децата 09 12 2022      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Главоболието при децата
Страница 2


Не подценявайте детското главоболие

Не подценявайте детското главоболие Мнозина мислят, че главоболието е атрибут на зрялата възраст но се оказва, че и децата често се оплакват от болки в главата, особено през пубертета. Какви са причините за главоболие при хлапетата и трябва ли да го приемаме сериозно?
Една от най-честите причини за главоболие при малчуганите е родовата травма. При 80 на сто от децата по време на раждане става разместване на шийните прешлени.
Прешленът леко притиска минаващия редом кръвоносен съд. Нарушава се кръвоснабдяването на една от частите на главния мозък, мозъчната тъкан страда от липсата на кислород. В резултат се появява главоболие, най-често в ясно ограничена област: на челото, слепоочията, тила. Понякога разместеният прешлен притиска цял нервен сплит и изтръпват кожата на главата, раменете, пръстите на ръцете. Тези симптоми могат да безпокоят детето в продължение на много години. В този случай може да помогне грамотният мануален терапевт, който ще „постави" непослушния прешлен на мястото му. Обикновено това е достатъчно, за да спре главоболието.
Перинаталните увреждания на нервната система, хипоксията на плода по време на бременността предизвикват нарушение на работата на главния мозък и повишаване на вътречерепното налягане. Всичко това в по-зряла възраст може да доведе до монотонни разпъващи болки, най-често през нощта или сутрин.
Болката може да бъде съпроводена с гадене и повръщане. При това детето реагира болезнено на промените на времето, на употребата на повече течности, на физическо натоварване.
В училищна възраст и през пубертета причина за главоболие може да бъде вегетативно-съдова или невроциркулярна дистония. Възможно е това състояние да е свързано с периода на бурен растеж на детето, когато вътрешните органи изостават в растежа си от костния скелет, в резултат на което се появяват съдови спазми.
Главоболието е отговор на недостатъчното кръвоснабдяване на мозъка. Вегетативната дисфункция много често е свързана с претоварване на мозъка за сметка на неправилния дневен режим, на усилените занятия в училище.
Силното главоболие, съпроводено с повръщане, нарушение на зрението, загуба на съзнание, могат да бъдат признаци на съдова патология или растящ тумор на главния мозък. Това става за сметка на притискане на съдовете от тумора.
Такива болки могат да възникнат и след травми на главата, когато след удар се нарушава оттока на гръбначно-мозъчна течност.
Не трябва да се „поставя" сериозна диагноза на детето и да се очаква влошаване на състоянието. Децата често ги боли главата, ако прекарват малко време на чист въздух, не си доспиват, седят дълго време зад компютъра или пред телевизора.
Просто запомнете най-важното: ако детето казва, че го боли главата, трябва да го прегледа невролог. Лекарят ще направи преглед на очните дъна, електроенцефалограма, компютърна или магнитно-резонансна томография, рентген на шийната част на гръбначния стълб. Възможно е да се наложи консултация при други тесни специалисти.

Източник: www.lekar.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Недоносените бебета и ретинопатията
Недоносените бебета и ретинопатията Всяко десето дете в България е преждевреме...
Още  ]
Меморандум на едно дете
Меморандум на едно дете Аз ви обичам - обичайте ме и вие! · Не ме разглезвайте. Зна...
Още  ]
Често алергия е причината за постоянните...
Често алергия е причината за постоянните простуди Алергиите през лятото От полиноза страдат и деца...
Още  ]
Физическата грижа не е достатъчна за ра...
Физическата грижа не е достатъчна за развитието на физически и психически здраво дете! Из...
Още  ]
Татко забравя
Татко забравя Родителите често се изкушават да упрекват децата си. Сигурно очаквате да кажа д...
Още  ]
  Моето Дете