Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта За вас, татковци ! 14 06 2024      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
За вас, татковци !
Страница 2

За вас, татковци!

Страховете на новите бащи

Имаш ново бебе – но вместо да си извън себе си от радост, таткото полудява. Разберете защо бащите се притесняват и как да им помогнете да се справят:
Бях отвън, косейки тревата, когато жена ми, Анна-Мария, ми съобщи, че е в родилни мъки. Тя стоеше на прага, а лицето й беше комбинация от радост, въодушевление и болка. Насилих се да се усмихна, но бях ужасен. Въпреки родителските курсове, които завършихме, книгите, които бяхме изчели, и песните на Бийтълс, които тананиках на още неродената ми дъщеря през корема на Анна-Мария, идеята за ставането на баща не ми изглеждаше реална до този момент. Моментално ято съмнения се загнездиха в главата ми. Анна-Мария се подготвяше да започне медицинско училище, а аз започвах като необвързан с договор писател. – как щяхме да сме в състояние да платим добавящите се разходи? Ще се проваля ли като баща? Никога не съм се грижил за бебе преди. Щяха ли неделните ми следобеди, в които излизах да гледам футбол, да изчезнат завинаги? Бях смутен от смесените ми емоции в този момент, който би трябвало да бъде магически. Но след като споделих страховете си с няколко приятели с деца, открих, че не съм сам: Всички признаха за подобни притеснения, когато техните деца са се родили. "Естествено е за бащата да бъде уплашен за парите и способността му да бъде добър родител – както и да е притеснен от новия участник в състезанието за вниманието на жена си." казва Брус Линтън, семеен терапевт в Бърклей, Калифорния, и създател на Форума за Бащи, който дава морална подкрепа на нови и бъдещи татковци. "Ключът е да се справиш със страховете си, а не да бъдеш обзет от тях." Следват 5 от най-големите тревоги, които срещат бащите – и как да ги преодолеем.
Как можем да си позволим новото си бебе?
"Да се чувстваш неудобно относно добавените разходи по отглеждането на дете не е признак на нервност – то е икономическа необходимост.", казва Кайл Прует, съветник и автор на "Бащинска нужда: Защо бащинската грижа за вашето дете е толкова важна, колкото и майчината." Натискът на парите може да приеме застрашителни размери, особено когато таткото стане единственият, носещ пари вкъщи. Това е каквото Нед Тоби, от Уинстън Салем, Северна Каролина, преживява след като жена му Алисън напуска рекламния си бизнес, за да се грижи за момчето им, Ланс. "Беше мъчително", споделя Нед. "Изведнъж и малкият наличен приход, който имахме, отиваше за наличните пелени." Как да се справим? Не оставяйте финансовите предизвикателства да убият удоволствията на бащинството. Ако нямаш допълнителни доходи, направи каквото и семейство Тоби направи: Планирай всеки разход, и измисли фамилен бюджет, който е във вашите възможности. "Наложи се да се откажем от някои играчки за себе си, като нова кола и нов телевизор, и не можеше да пътуваме много", обяснява Нед. "Но това беше промяна, срещу която нямахме нищо против."
Ще бъда ли добър баща?
Новите бащи – които често си нямат и понятие от хранене, къпане, сменяне на пелените, помагането на бебе да се оригне, и гриженето за бебето, докато тяхното собствено не пристигне – са склонни да бъдат по-малко уверени в способността им да посрещнат нуждите на малкото от новите майки. Ерик Брокет се паникьосал тихо, когато синът му Томас се родил. "Това е нещо напълно ново за мен", казва той. "Не си практикувал преди това, така че си нямаш идея как ще отговориш на изискванията за баща." Как да се справим: Разберете, че няма да станете експерт за една нощ. Ерик посрещна страха си с вдигната глава, предлагайки на жена си Розарио дълги почивки през уикендите, така че той да може да се грижи сам за бебето тогава. Колкото повече време прекарваше с малкия си син, толкова по-комфортно, приятно и забавно му се струваше бащинството. "След като бях сам с него за известно време, целият страх от неизвестното изчезна", споделя той.
Как ще се фокусирам и върху детето ми, и върху работата ми?
Днешните татковци се определят не само като хора, осигуряващи хляба на семейството, но и като хора, които се грижат за децата си. За да отделят повече време на малките си, някои млади бащи съзнателно се опитват да уредят работа с по-късо работно време. Други, като Джон Персано от Ескондидо, Калифорния, дори променят плановете си напълно. Джон щеше да се присъедини към морската пехота на САЩ, но след раждането на дъщеря му, той решил да търси нещо по-различно. "Взех това решение, за да мога да прекарвам повече време с Алиса", казва той. Как да се справим? Попитайте която и да е работеща жена. Жените са доказвали в продължение на години, че с малко съобразителност е възможно да се справяш и в работата, и у дома. Балансът не е лесен, но Джон го постигнал. Вместо да запише редовна военна служба, той минал към Морските Резерви. След командировката в Ирак той започнал работа при военен доставчик, използвайки уменията, които е развил във военната си служба. Научил се да пристига на работа няколко часа по-рано, за да може вечерта да ги прекара заедно с дъщеря си, преди тя да си легне. "Това е много добре за мен", казва той. "Прекарвам достатъчно време със семейството си, и все още работя това, което ми харесва."
Жена ми ще ми обръща ли внимание отново?
Сценарият е познат: Докато майката е заета да се грижи за новороденото, таткото остава на заден план. "Казвам на новите бащи, че ако жените им не им обръщат внимание, значи всичко е нормално", заявява Д-р Линтън. Приспособяването беше трудно за Андрю Коуп от Бърлингам, Калифорния, след като се роди синът му Дейвид. За първите няколко месеца, той и жена му Лиза използвали своите редки свободни мигове за сън, без да си оставят време един за друг. "Продължих да се чудя – има ли светлина в края на тунела?", споделя той. Как да се справим? Измислете начини да се забавлявате като семейство. За Андрю и Лиза това означаваше да правят всеки ден разходки около дома си с Дейвид. "Това ни помогна отново да бъдем близки.", казва Андрю. "Това е времето, в което сме само аз и тя, въпреки че бебето ни е в количката."
Ще се върна ли към стария си живот?
Много мъже са обзети от мисълта за загубването на старото си Аз. Питър Игнери, асистент на физик от Колчестър, Вермонт, се притесняваше, че ще трябва да напусне доброволната си работа на пожарникар, когато Елис, първият от двамата му сина, се роди. "Бил съм пожарникар откакто бях юноша.", разказва той. "Бях свикнал да пропускам всичко, за да отговоря на поръчките, а сега нямаше да мога." Как да се справим? Правете компромиси. Питър намали задълженията към огнеборците значително докато изгради нова семейна програма. Когато Елис навършил една година, той отново започнал да работи като пожарникар. "Не мога да тичам през вратата всеки път, когато има пожар, защото на първо място са жена ми и децата, но въпреки това отново съм в играта."

Професия "Баща"

Всеки член от семейството има определена роля при възпитанието и грижите за децата. По различни начини майката и бащата даряват необходимата доза любов и внимание на възпитаниците си, като по този начин оказват въздействие при изграждането на здрави връзки между членовете. По-често майката е тази, която в трудни моменти с нежна прегръдка и тих глас утешава малкото човече, докато таткото е по-енергичен - винаги готов за интересни игри и забавления. В детското съзнание образът на бащата е непобедим, едновременно излъчващ сила и нежност. Той е "специалистът по усмивките" - с лека ръка разсейва кризите и умее да изнася представления и да превръща досадните задължения в забавни игри. Но да осъществяваш желанията на децата не винаги е лесна задача. Много често, за да осигури препитанието на семейството, таткото е принуден да прекарва повече време в службата, с което се отдалечава от ежедневните занимания на децата си. Вечер се прибира много късно - децата са в леглата, а той няма сили дори да прочете приказката за "лека нощ". В такива моменти е необходимо таткото да намери най-подходящото решение да прекарва половин час на ден с всички членове на семейството. Ако вие сте в подобно положение, направете си точен анализ на приоритетите и изработете план за действие. Поставете се на мястото на вашите деца и си помислете какво бихте искали да получите от баща си? Нарисувайте въображаема картина как след години би изглеждало семейството ви. Спомнете си какви са ви били желанията - какво се е сбъднало и какво не е. Набележете какво точно бихте искали да направите и следвайте плана си бавно - стъпка по стъпка. Баща е този, който може да насърчи децата си да изразяват себе си и да повярват, че мечтите могат да станат реалност.

Наръчник за татко- приготвяне на мляко

Ето че вече си баща. Емоционално претоварен, стресиран от това малко същество, в страх и неведение. Скоро свикваш. Дори идва моментът, в който си сам с бебето, а то е гладно и плаче. Не се стряскай, а действай спокойно и уверено, като истински татко на това сладко същество! Ето кратка инструкция как да се справиш добре в такъв сложен момент. Не давай на бебето вода или прясно мляко. Бебетата или сучат от майките си, или пият специално, бебешко мляко. Предполага се, че имате такова у дома. На кутията му ще пише дозировката, начина на приготвяне и колко е необходимо за бебе на възрастта на твоето. Вземи чисто шише. Ако не разполагаш с преварена вода, можеш да ползваш изворна такава. Налей в шишето точно толкова вода, колкото пише на кутията с адаптираното мляко. В микровълнова затопли водата само за няколко секунди. За да разбереш дали е OK, капни само една капка на ръката си, над китката. Ако не пари и не е студена – е OK. Добави равни мерителни лъжички от млякото. Лъжичката следва да е около млякото. На кутията пише на колко милилитра вода колко суха смес да се добави. След това затвори шишето и разклати добре. Отново опитай температурата на млякото. Ако е добре – ето че си готов! Вземи в ръце бебето, облегни главата му на своята ръка и с другата започни да му даваш млякото, като поставиш биберона в устата му. Бебетата имат добър сукателен рефлекс и ако наистина плаче от глад, веднага ще спре да плаче, ще засуче и ще гледа с благодарен поглед, а при добър късмет, след като се нахрани и ще заспи! Кураж, татко!

Татко, днес цял ден съм с теб!

Татко, днес цял ден съм с теб!Денят на татко – важно е поне един ден седмично таткото да влиза в своята роля изцяло на баща и да поема детето, децата. С това, разбира се, майката получава своя заслужен ден за почивка, за себе си, за да отиде на фризьор, козметик, на шопинг-тур или да се види с приятелки. Така всички ще са щастливи! Децата имат нужда от отделно, самостоятелно общуване с бащата. Бащата е силата на семейството, или поне така трябва да бъде – той е авторитетът, той е мъдрият, той е този, който следва да предаде баланс в крехкото детско съзнание между емоциите, доминирани от майката и практическото ежедневие. Как да постъпи бащата, когато има своя, например съботен ден или полуден? Къде да ги заведе, как да ги направи щастливи. Разбира се – трябва да е навън, а в никакъв случай не пред телевизора или компютъра, където на него самия би му било най-комфортно. Ето няколко идеи:
Зоопарка:
Децата обожават зоопарка – общуването с животните, разходката навън могат да са идеална среда за хубав разговор между таткото и детето, независимо на каква възраст е. В зоопарка е интересно и за най-малките и за по-големите. Това е евтин и добър вариант.
На риба:
Не всички мъже обичат, но като цяло – това си е мъжко занимание и е идеално за по-задълбочено общуване с детето, а му носи допълнителна емоция – освен от многото време само с татко, от общуването с природата!
До магазина за животни:
Ако зоопаркът или риболовът ви се струват твърде енергоемки варианти – опитайте с магазина за животни. Там, разбира се, съществува рискът да ви се наложи да купите хамстер, рибки или малко коте. Но пък показвайки загриженост към животинчетата косвено доказвате любовта си и към хлапето!
В парка:
Парковете са идеалното място не само за романтично влюбени двойки, но и за цялото семейство, също и за таткото, в неговото време с детето или децата. За софиянци Витоша е още по-добре дошла. Спортът, разходката са наистина много препоръчителни за уикенд-общуване.
Заедно на спорт:
Излезте заедно да потичате – сутрешен крос или на пързалката, или на баскетболното игрище. Така ще споделите приятни спортни моменти, ще се раздвижите, а и общуването помежду ви ще върви по-леко. Изберете спорт, който е приятен и на детето и на вас.
В музея:
Да, наистина, заведете децата си в музея – изберете който и да е, това ще е полезно и за вас и за тях, а и ще закрепи връзката ви! Ако вече сте били заедно в музея отидете в художествената галерия – там често се сменят експозициите и със сигурност отново ще ви е интересно!
На куклен театър:
Кое дете не обича кукления театър! Ако е по-голямо можете да опитате с кино, но се уверете, че филмът е подходящ за детето и за вас!
На автомивка:
Съчетайте полезното с приятното – емоцията за детето със сигурност ще е голяма – ще се радва на времето заедно, а и всички деца обичат водата, автомивките и колите. Докато колата се мие можете да поговорите, да си разкажете интересни и важни неща.
Татковци, общувайте активно с децата си – те искрено се нуждаят от това!

Бащата изгражда характера на детето

Бащата – в силно феминизираното ни общество за жалост по принуда, от обстоятелствата или просто ей така често жените отменяме изцяло родителските функции и освобождаваме бащата от всичко, с което правим невъобразима грешка. Ако му възложим повече отговорности и задължения и то категорично това ще е по-добре и за децата и за цялото семейство. Вместо да прекарва време навън, време за себе си (с вестник или пред телевизора) бащата трябва да бъде активно въвлечен във възпитанието на подрастващите и то още веднага след раждането, та до края на пубертета и след това. Бащата следва да е стожера в семейството и да изгражда характера на децата, да ги възпитава, дисциплинира, порицава или хвали – нека не му отнемаме тази негова ключова отговорност!
1. Детето има нужда от време само с бащата!
Дайте му поне няколко часа седмично – за идеи прочетете тук.
Всеки месец създайте ритуал – ден на татко! Заведете детето след природата, на интересно място, предразположете го за разговор, изслушайте го, разкажете му за своето детство.
2. Внимавайте колко се карате!
Не прекалявайте, това може да отдръпне детето от вас. Можете да възпитавате детето си не само с негативни методи, като каране (да не говорим за напълно отречените шамар или бой!). Насърчавайки детето позитивно му давате повече увереност и шанс за успех – детето има нужда от това!
3. Бъдете модел за подражание !
Ако искате детето да си мие зъбите всяка вечер или да изяжда сервираното му, например – дайте личен пример, така то ще е по-уверено, че от него не се искат чудеса и че правилата у дома важат за всички. Ако искате да привлечете детето към чистенето и подреждането на дома – започнете пръв. Разбира се, детето копира и най-вече копира своя авторитет – вас! Бъдете внимателен във всеки детайл, днес градите модела на поведение на своето дете утре!
4. Съревновавайте се с детето и го оставяйте да води!
Да, кой не обича надпреварата – всеки баща го знае. Правете си състезания, например по бързо обуване на чорапите сутрин, по тичане в парка или други подобни и в повечето случаи оставяйте детето да победи – това ще го зарадва и стимулира!
5. Отделяйте време за детето си !
Дори да е всеки ден по малко – отделяйте му време. Поиграйте малко след работа – привечер, преди или след вечеря. Не избирайте лесния вариант – с телевизора за вас и компютъра за него, например. Дори да сте пред компютъра – бъдете заедно, играйте заедно, а след това и поговорете – как е минал деня, какви емоции сте преживели всеки поотделно. Общуването на детето с бащата е от изключително значение!
Горните правила са лесни и изпълними, стига да имате поне малко желание да сте добър родител. Знайте – няма идеални родители, но поне можем да направим усилия да сме добри родители!

Джадала Мария
Източник: www.az-jenata.com

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Гените на мама или на татко?
Гените на мама или на татко? Само 3 черти се предават в наследство— общителност, двиг...
Още  ]
Често срещани проблеми при кърменето
Често срещани проблеми при кърменето Някои жени кърмят без проблеми, но при много кърмачки е...
Още  ]
Захранване на бебето
Захранване на бебето Грешки при захранването Захранвайте бебето с оризова каша и месо на пюре ...
Още  ]
Наследствена шизофрения
Наследствена шизофрения Шизофрения при юношите: клинично протичане и антипсихотично лечение ...
Още  ]
Как да предпазим децата си от късогледст...
Как да предпазим децата си от късогледство? ...
Още  ]
  Моето Дете