Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта За вас, татковци ! 30 11 2022      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
За вас, татковци !
Страница 2

Седем съвета към бащите на дъщери

Имате дъщеря? Седем съвета към вас, бащи:
Почти всяко младо момиче възприема баща си като герой. Тя копнее не само да му се възхищава от разстояние, но и да бъде близо до него. За нея понятието „близост” означава много повече от това, да споделяш с някого един и същи покрив.
Ето седем начина, по които можем да се сближим с дъщерите си.
1. Отделяйте време да разговаряте с дъщеря си.
За момичето разговорите и прекараното заедно време са доказателство за вашата загриженост. Периодично излизайте с дъщеря си на чаша кафе или горещ шоколад. Открийте кое е важно за нея, какви са мечтите й, в какво вярва, и т.н. Заделяйте й специално място в графика си и така тя ще знае колко много държите на нея.
2. Помагайте й да се научи да разпознава и преодолява препятствията.
Насърчавайте я да бъде силна, умна и смела. Вдъхвайте й увереност, за да не се поддава на паника. Това означава да я учите спокойно да подхожда към възникналите проблеми и да ги разрешава. Макар да е по-лесно вие да се намесвате и да разрешавате проблемите й вместо нея, не се поддавайте на изкушението винаги да го правите! С времето тя трябва да се научи да бъде самостоятелна.
3. Ценете дъщеря си такава, каквато е.
За разлика от медиите и връстниците, които гледат външния вид, вие познавате сърцето на своята дъщеря. Повтаряйте й, че е най-красивото момиче в квартала. Уверявайте я, че не бихте променили нищичко по нея. Поощрявайте я да обича тялото си такова, каквото е, защото то си е хубаво точно такова, каквото е. „Всъщност – добавете, – намирам за страшно чаровна тази мъничка извивка на носа ти (или цвета на косата, или някое друго нещо, което тя не харесва), защото именно това те прави уникална и специална!”
4. Насърчавайте дъщеря си към физическа активност.
Ходете по излети, на плуване с цялото семейство или просто двамата с нея. Ако има възможност, спортувайте заедно. Активното момиче ще бъде по-уверено в силите си и по-добре ще умее да се справя с живота.
5. Бъдете част от живота и заниманията на дъщеря ви.
Ако тя играе в пиеса, не пропускайте да я гледате. Ако е в спортен отбор, ходете на състезанията. Ако има родителска среща в училище, присъствайте редовно. Разберете кои са учителите й, какво представлява училището й и т.н. Ако доведе приятели у дома, поговорете с тях, опознайте ги, без да се натрапвате. Отнасяйте се към дъщеря си и към приятелите й с уважение. Това ще я убеди, че сте загрижен за нея и се интересувате от подробностите в живота й.
6. Постарайте се й да осигурите среда, която е приветлива за едно момиче. Много са потенциалните опасности за едно момиче. Осветена ли е улицата от спирката до вас? Заключва ли се входната врата? Има ли дъщеря ви мобилен телефон? Предприемете необходимите стъпки, за да превърнете вашия квартал в по-сигурно и безопасно за жени място. Съветвайте дъщеря си как да постъпва, когато непознат започне да се държи твърде свойски с нея. Научете я на прости техники за самоотбрана.
7. Поговорете с дъщеря си какво всъщност искат момчетата.
Тя ще ви е много благодарна и това ще я предпази от доста ненужни разочарования и болезнени преживявания. По-късно, когато порасне, с желание ще бърза да сподели с вас своите проблеми и няма да се притеснява да ви търси за съвет.
Ако приложите на практика дори само някои от тези предложения, вашите отношения с дъщерите ви значително ще се подобрят. Вие ще си останете техните герои. А те ще се чувстват защитени и обичани. Само така можем да бъдем сигурни дали сме им дали всичко необходимо, за да успеят в живота като съпруги, като майки и изобщо – като жени.

Източник: Сп."Моето семейство"


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Първа менструация – как да кажа на мама?
Първа менструация – как да кажа на мама? Не оставяйте детето си да стигне до там, че ...
Още  ]
Детските страхове и кошмари
Детските страхове и кошмари Силвия Кръстева- психолог и психотерапевт Детството е е...
Още  ]
Бременност и повръщане
Бременност и повръщане Бременността и сутрешното гадене Токсикоза при бременност Повръщ...
Още  ]
Международен специалист открива зала за ...
Международен специалист открива зала за активно естествено раждане в българска болница Център ...
Още  ]
Как децата разбират идеята за осиновяван...
Как децата разбират идеята за осиновяването в различните възрасти Как учат децата? Да знае...
Още  ]
  Моето Дете