Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Кариес на ранното детство, може ли да бъде предотвратен? 14 06 2024      
 
Оценка: / 6
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Кариес на ранното детство, може ли да бъде предотвратен?
Страница 2
Страница 3


Някои въпроси и отговори за детските зъби

Кога започва пробива на млечните зъби при децата?
Номер: Име на зъба: Приблизителна възраст на пробив:
1,2,3,4 Резци 6 – 12 месеца
5,6 Първи кътници 12 – 18 месеца
7,8 Кучешки зъби 18 – 24 месеца
9,10 Втори кътници 24 – 30 месеца

Необходимо ли е да се спре кърменето при и след пробива на зъбите?
-Kатегорично НЕ! Възможно е зърното на гърдата да се нарани от неговите остри зъбки. Това става само когато бебето спре да се храни и започне да си играе. При хранене ако зърното е на правилното място в устата на детето е невъзможно то да ви нарани. Хранете го когато има нужда и не му давайте да си играе.

Необходимо ли е да "наглеждам" как се развиват зъбите на детето?
-Абсолютно задължително е да се грижите за зъбите на детето още от самото начало – след първите симптоми за начало на пробив. Когато детето се храни, част от храната се задържа, образува се зъбна плака и зъбите са застрашени от кариес. Погрешно е разпространеното в миналото схващане, че детски зъби не се лекуват, защото ще се сменят – напротив има отделна специалност в обучението и практиката на зъболекарите, занимаваща се с този проблем. Ранното увреждане и/или изваждане на млечните зъби води до ортодонтски деформации („разкривявания”) на постоянните зъби, увреждане на зародишите, съответно на постоянните зъби и други сериозни усложнения. Наличието на здрави млечни зъби определя нормалното развитие на челюстите и съответно на лицевия дял на черепа. Не на последно място стои и психическата травма от болките при занемарени млечни зъби и рецидивиращите възпаления и други последствия от това.

Кога да започна да се грижа за детските зъби?
-Веднага след пробива им. В началото можете да ги изтривате с мека влажна тъкан – марля или тензух. След като пробият 2-3 започнете да ги четкате с мека четка за зъби и детска флуорна паста за зъби. Не се притеснявайте, че детето гълта пастата – тя е безвредна. Ако вашият лекар по дентална медицина сметне за необходимо давайте допълнително калций и витамин D, но само под негов контрол и предписание. Не оставяйте детето с бутилка с подсладени течности или мляко в устата докато спи. Веднага след тях му давайте вода. Мийте си зъбите пред детето и го включете в „играта” – то ще иска да участва. Дайте му паста „ като на голям” и други подобни трикове. Не разчитайте обаче, че детето ще се справи само. Винаги проверявайте и „дочиствайте” след неговото миене, все пак това е дете.
След като пробият кътниците детето вече трябва да има изградени навици. Тогава вече е необходимо наистина миене „ като голям” и то не без ваша помощ. Покажете как да държи четката и по възможност му осигурете огледало за да вижда точно как повтаря инструкциите. Оглеждайте венците да не са разкървавени – ако са първо обърнете внимание на техниката на четкане и след това на твърдостта на четката. Когато космите на четката започнат да се изкривяват я подменете.
Най-малко до шест годишни, децата на си мият зъбите добре и вие трябва да им помагате.

Коя е най добрата техника за четкане?
-Използвайте движения нагоре-надолу, напред-назад, кръгови, „измитане” и други. Важното е да не остава храна и да се минава върху всички повърхности. Научете детето да мие добре задните зъби така добре като предните, въпреки, че не ги вижда. Използването на средства визуализиращи зъбната плака от време на време има невероятен дидактичен и психологичен ефект.

Как да предпазя детето от появата на кариес?
-Ако искате да се грижите за зъбите на детето така, както и за цялото му здраве трябва да правите три неща:
Ограничете приемането на захар и подсладени напитки и храни. Газираните напитки освен, че са със захар са и със изразена киселинност и не са подходящи за деца.
Детето трябва да получава редовно с храната витамин D и калций – млечни продукти и риба.
Водете детето при зъболекаря. Много родители го правят чак след като има проблеми. Редно е първата среща да е на около две годишна възраст. От една страна наставленията на доктора имат повече тежест и от друга при редовните срещи се изгражда доверие и близост с него, които са много важни за в бъдеще, ако се наложи някакво лечение.

Български Зъболекарски Съюз
Източник: www.bzs-srk.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Децата, които пушат са проблем на общест...
Децата, които пушат са проблем на обществото В БЪЛГАРИЯ • Изследвания на група ле...
Още  ]
Тестове за бременност
Тестове за бременност Аборт по желание Абортът съвсем не е безобидна операция Как дейст...
Още  ]
Хранене на кърмачето
Хранене на кърмачето Да започнем правилно кърмене Хранене и здраво дете Диспепсии в детска възрас...
Още  ]
Синдром на Аспергер
Синдром на Аспергер Как да разбираме учениците със синдром на Аспергер? Напътствия за учители ...
Още  ]
Наследствена шизофрения
Наследствена шизофрения Шизофрения при юношите: клинично протичане и антипсихотично лечение ...
Още  ]
  Моето Дете