Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Кариес на ранното детство, може ли да бъде предотвратен? 14 06 2024      
 
Оценка: / 6
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Кариес на ранното детство, може ли да бъде предотвратен?
Страница 2
Страница 3


Какво представляват брекетите?

Красивите зъби са показател за здравето, благосъстоянието и цивилизоваността на човека. Тези, които смятат че неправилното положение на зъбите може да се коригира само в детството, много грешат. Няма смисъл да се упреквате, че поради нежелание, страх и още куп “основателни” причини в малолетна възраст сте отказали да носите онези не много приятни “шини”. Днес благодарение на съвременните технологии “холивудската усмивка” е достъпна за всяка една възраст.

Какво представлява ортодонтията?
-Ортодонтия – това е раздел от стоматологията, специализиран в диагностиката, профилактиката и лечението на зъбно-челюстните отклонения. Брекети – това са устройствата, които се използват при определено лечение.

Как могат да се открият дефекти на захапката в най-ранен стадий?
-Много важно е захапката на детето да бъде проверена веднага щом пробият млечните зъби. И въпреки че темповете на развитие при всеки малчуган са индивидуални, от огромно значение е навреме да се диагностицират евентуалните дефекти на захапката.

Могат ли нарушенията в растежа на зъбите, видими на 8 годишна възраст с времето да се оправят от само себе си благодарение на естествения растеж на челюстта?
- Не. Пространството, определено за наместването на предните зъби не се увеличава след падането на млечните кътници (на около 6 годишна възраст).

Каква е причината за неправилното развитие на зъбите?
-Така както наследяваме цвета на очите от родителите си, някои особености в развитието на челюстта се предават генетично. Своят принос дават и обстоятелства като “смученето на палеца”, заболяванията на венците, травмите и преждевременното раждане.

Защо изобщо зъбите трябва да се изправят?
-Изкривените зъби много по-често се развалят, попадналите в тях частици храна водят до заболявания на зъбите и венците. Неправилната захапка стои в основата на лошото предъвкване на храната, което пък води до нарушена функция на храносмилателната система и влошено здравословно състояние. Освен това изкривените зъби загрозяват усмивката ви, а тя както знаем е от огромно значение при общуването.

Как действат брекетите?
-Брекетите представляват метални или керамични пластинки, които се закрепват на зъбите в определена последователност и се свързват с помощта на метална дъга (най-често от никел-титанова сплав “ с памет”). Тя се фиксира на първите кътници (шестите зъби) с определена, зададена от лекаря степен на натегнатост. В зависимост от ортодонтските проблеми, лекарят определя сечението и профила й. Именно с помощта на брекетите се определя на къде и колко да се завърти и /или/ наклони дадения зъб. Трябва да отбележим, че брекетите представляват доста сложно устройство с изящна изработка. Всеки брекет притежава хоризонтален и вертикален канал, опорна площадка(обърната към повърхността на зъба) и малки “крила” “Курсът” на брекета е заложен в геометрията на канала, през който се предава външното напрежение от металната дъга. Всеки брекет има свой индивидуален канал, чийто наклон спрямо хоризонталната или вертикална ос определя конкретната задача на зъба (накъде и колко да се обърне). Наборът от брекети с различна геометрия на каналите е толкова богат, че за всеки случай практически съществува съответния брекет.

Съществуват ли възрастови ограничения за корекцията на захапката чрез брекети?
- Не. Ако костите и венците ви са здрави, възрастта не представлява ограничаващ фактор. Около 20% от ортодонтните пациенти са възрастни.

Носенето на брекети налага ли някакви ограничения?
- Докато трае лечението не се препоръчва консумацията на твърди продукти и дъвка. Твърдите частици могат да заседнат в брекетите или да ги отлепят от зъбната повърхност. По-добре наблегнете върху меките продукти. След хранене зъбите изискват малко повече грижи. В основни линии обаче брекетите не ограничават свободата ви. Ви спокойно можете да се смеете, да пеете, да се занимавате със спорт и не на последно място - да се целувате.

Колко дълго трябва да се носят брекетите?
-Това зависи преди всичко от състоянието на челюстите и зъбите, както и от захапката ви. Колкото по-стриктно следвате инструкциите на лекаря, толкова по-бързо зъбите ви ще се подредят.

Може ли в процеса на ортодонтично лечение да възникне необходимост от изваждане на зъби?
-Единствено ако в устата ви няма достатъчно място за наместването на всички зъби. Мястото на извадените зъби обаче ще бъде заето от другите. Усмивката ви няма да загуби нищо от чара и красотата си.

Кога не трябва да се слагат брекети?
-При много тежка степен на пародонтоза (възпаление на венците) и голям брой липсващи зъби, заболявания на психиката и тежки форми на алергия.

Кога е най-добре за пръв път да се посети специалист?
-Всяко дете задължително трябва да бъде прегледано от ортодонт. Най-добре е това да стане когато малчуганът е на 2-3 години и не по-късно от 7 годишна възраст. Колкото по-рано се насрочи посещението при специалиста, толкова по-добре. Някои проблеми се отстраняват много по-леко в най-ранна детска възраст. В случаите пък когато лечението е възможно само след навършването на определен брой години от детето, малчуганът отрано ще бъде подготвен и ще знае за предстоящото му събитие.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
На 2 февруари се празнува Петльовден, пр...
На 2 февруари се празнува Петльовден, празникът на мъжките рожби и Сретение Господне ...
Още  ]
Как да насърчите въображението на детето...
Как да насърчите въображението на детето си За втория си рожден ден дъщеря ми получи компле...
Още  ]
Световна седмица на кърменето- 2012 г.
Световна седмица на кърменето- 2012 г Доброволческата организация за информация и подкр...
Още  ]
Хиперактивност
Хиперактивност 20 симптома, според които е вероятно детето да страда от хиперактивност с дефицит на...
Още  ]
ЕМО културата
Детската депресия, като култ в ЕМО културата Психологически аспекти на девиантното поведение при ма...
Още  ]
  Моето Дете