Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Кариес на ранното детство, може ли да бъде предотвратен? 24 05 2024      
 
Оценка: / 6
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Кариес на ранното детство, може ли да бъде предотвратен?
Страница 2
Страница 3

Кариес на ранното детство, може ли да бъде предотвратен?

Sevi - Дървена стойка за четка за зъбиВероятно мнозина от Вас не осъзнават, че веднага след появата на първите временни зъби в устата на бебето, те са податливи на разрушение.
Непосредствено след пробива, зъбите са бели и здрави, но скоро след това започват да се рушат с тенденция за развитие на множество кариеси на всички временни зъби, както и в постоянното съзъбие в по-късни етапи.
Отначало се появяват бели петна по емайла на горните резци на детето, в близост до венците.
Постепенно цветът се променя в кафяв, започва разрушение, което се развива циркулярно по всички повърхности, докато не се отчупят цели фрагменти от тях и останат само корени. Характерно е бързото протичане на този вид кариес, развитието на гангрени и абсцеси, водещи до ранна загуба на зъби и до зъбно-челюстни деформации. Хранененто е сериозно смутено. Да запомним, че всички тези процеси са свързани с много болка.
Всички трябва да осъзнаят, че дете с проблеми в усната кухина, не е здраво дете.
Безпроблемно е запазването на временните зъби още в самото начало. Ето по какъв начин:
1. По време на бременността: За оптимално изграждане на детските зъби от особено значение е рационалното хранене на бременната; пълноценна белтъчна храна, витамини, достатъчно Ca /калции/ и P /фосфор/, както и доставката на микроелемента флуор през последните 3 месеца от бременността, когато започва минерализацията на временните зъби.
2. Роля на захарта: Когато детските зъби се излагат често и продължително на течности, съдържащи захар, като например подсладени млека, плодови сокове и други храни, настъпват бързи разрушения на зъбите още от 1-2 годишна възраст. Затова не бива да се допуска захарните разтвори да престояват дълго време в устната кухина, тъй като те започват да увреждат зъбите, превръщайки се в киселини.
3. Използване на шише с биберон за хранене: Изключително важно е не само какво съдържа шишето за хранене,а колко често и колко продължително зъбите на детето са в контакт с причиняващите кариеси захари, които бързо се трансформират в киселини. Ако вие подавате на детето шише със захарен разтвор като залъгалка много пъти през деня, вие увеличавате броя на киселинните атаки. Ако детето заспива с биберона за хранене, уврежданията на зъбите са изключително сериозни, затова той не бива да се използва за залъглка, за успокояване или като средство, което помага на бебето да заспи, освен ако не съдържа само вода. Не допускайте Вашето дете да привиква с консумацията на захар-съдържащи храни като награда или като неотменна част от неговата диета през целия ден. Никога не потапяйте биберона в мед или друг сладък разтвор, не добавяйте захар към детската храна. След навършване на първата година, децата трябва да се научат да пият от чаша. Този факт елиминира продължителните хранения с биберон.
4. Устна хигиена при децата: След всяко хранене почиствайте зъбите на детето с влажна марля. Така ще бъде премахната плаката, както и киселинните атаки. Започнете измиването на зъбите по този начин веднага след като те се появят в устната кухина. Полезно е почистването и масажирането също и на венците, дори и в участъците, където все още няма пробили зъби. Когато детето навърши 1 година, започнете да изчетквате зъбите му с малка, мека четка и флуорна паста. Количеството на пастата за едно измиване трябва да бъде колкото грахово зърно. Наблюдавайте често зъбите на детето, като повдигнете горната му устна и при установяване на най-малките промени на цвета по емайловата повърхност, незабавно се обърнете към детски стоматолог.
5. Първо посещение при стоматолога: Първата визита при детски стоматолог трябва да се осъществи около първия рожден ден на детето. Стоматологът трябва да установи състоянието на пробилите зъби, за да насочи за правилно провеждане на устната хигиена, да предпише оптималното количество флуорна базата на индивидуалните особености на детето и на оценка на евентуални рискови фактори.
6. Състояние на зъбите на родителите: За добро развитие на детските зъби са важни не само правилното хранене, оптималните количества калций, фосфор и флуор, но от изключително значение е майката да се грижи за нейното собствено орално здраве. Това означава лечение на всички кариозни зъби, отстраняване на зъбен камак, лечение на възпалени венци, миене на зъбете сутрин и вечер, почистване с конец на междузъбните пространства.
Изследванията показват, че намаляването броя на бактериите, причиняващи кариес в устната кухина на майката ще ограничи възможността тези микроорганизми да инфектират бебето. Не е препоръчително целуването на детето по устните, както и използването на едни и същи прибори за хранене от него и родителите.
Друг важен аспект при обсъждане на проблема е изключително високатацен на леченито, което често изисква обща анастезия, а този факт подлога детето на сериозни допълнителни рискове.
Съобразявайки нашите съвети, Вие можете да бъдете сигурни, че усмивката на Вашето дете с бели, красиви и здрави зъби, ще бъде запазена.

Д-р Николета Маркова
Детски стоматолог
Медико- дентален център "Медстом"

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Какво е нужно, ако искате да си осиновит...
Какво е нужно, ако искате да си осиновите дете І. Документи: І.1. Подава се заявление. Л...
Още  ]
Предимства на кърменето
Предимства на кърменето Кърменето има предимства както за бебето и майката, така и ...
Още  ]
Направете детето си оптимист
Направете детето си оптимист Ползата от оптимизма е била доказвана безброй пъти чрез разли...
Още  ]
За какво плаче новороденото?
За какво плаче новороденото? Как да разберем защо плаче? Във всички случаи плачът д...
Още  ]
Интервю с Красимира Дамянова
Детето трябва да знае, че има вашата безусловна родителска любов! Интервю с Красимира Дам...
Още  ]
  Моето Дете