Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Раждането е съкровено духовно преживяване, а не болест 20 07 2024      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Раждането е съкровено духовно преживяване, а не болест


В болничните стаи в Англия няма магарета, а кушетки и приглушена светлина, достъпът на близки хора до родилката още през първия ден е свободен.

Неотдавна във Фейсбук бе качено едно видео с млада жена, която споделя с милиони хора нещо много лично: раждането на свое дете. Шокираща, разтърсваща и много истинска гледка, която представя раждането в една различна светлина. Не като медицинска дейност, с която майката се съобразява, а като съкровен акт и преживяване. Съвсем наскоро на моя приятелка се роди внук, която ми разказа как е родила и двете си деца, по стечение на съдбата в Англия, където е живяла със съпруга си през първите години от брачния им живот. Историята й напомня с нещо на видеото, качено в Интернет. Само че личната история на русенката Галя всъщност е личната история на много жени в Англия, родили децата си по начин, избран от самите тях.

През 90-те години на миналия век в Англия настъпват сериозни промени в здравната реформа. Много неправителствени женски организации водят дългогодишна битка и лобират за промени в системата, свързани с предоставянето на предродилни и следродилни грижи. Една от най-силните НПО-та е организацията „Движение за естествено раждане” /Natural Childbirth Trust/, наречена по-късно „Национално движение за раждане”. Новото виждане за раждането е, че то не е болестно състояние, а съкровено духовно преживяване на самата жена и че родилката не е пациент, удобен и съобразяващ се със здравната система, а напротив, със своите ресурси и процедури, здравната система е тази, която трябва изцяло да е в подкрепа на жените, които раждат. Благодарение на НПО-тата, в английската практика биват утвърдени три вида раждане, между които бъдещата майка може да избира: Раждане в болница, Раждане вкъщи, подкрепено от патронажни акушерки, и Домино грижа. При третия тип раждане патронажната акушерка проследява цялата бременност, както и самото раждане в домашна среда до момента на приближаване до пълно разкритие. Когато то е налице, родилката, заедно с акушерката, се транспортира в болница, а след благополучния финал, майката и бебето веднага биват превозени у дома, разказва Галя. Регламентирано е и раждането във вода, при което майката отново е в ръцете на акушерка, която изражда детето в басейна и помага на майката да го закърми, както е във водна среда. Здравната система е регламентирала участието на личния лекар в предродилния период. Семейният лекар лично установява бременността и ръководи цялата пренатална дейност на жената.

Още по време на бременността, всяка жена съставя свой План за раждане, който става задължителен за здравните специалисти, които го изпълняват стриктно. В този напечатан на машина текст има точки, които указват кой тип раждане е избрала майката, нужна ли й е упойка и какъв вид, иска ли ускоряване на контракциите, трябва ли й апаратура за облекчаване на болката. Ако раждането е във водна среда, къде да бъде измерен сърдечният ритъм на плода, ако се стигне до асистирано изваждане на плода кой вид вид раждане предпочита и т.н и т.н. Много подробности са уточнени в плана за раждане и всяко изречение от него започва с думите „ИСКАМ” или „НЕ ИСКАМ”. Те звучат абсолютно категорично за медицинския персонал и се следват безусловно от него, когато раждането протича нормално. Сред точките с „искам” или „не искам” задължително присъства изборът на поза за раждане. Позите са под номера 1,2,3,4, знаят се от родилките и свободният им избор се насърчава от системата. Според моята събеседничка, най-добрата поза за раждане е поза № 4, която означава „раждане на четири крака”, т.е. на колене с подпрени напред ръце.

Участието на бащата в процеса на самото раждане също е изяснен и абсолютно РЕГЛАМЕНТИРАН. Да, той има право да подкрепя родилката и да е с нея по време на контракции. Ако е избрала да роди в басейн, той го осигурява в случай, че в здравното заведение няма басейн. Таткото асистира и на акушерката, защото лекар-гинеколог е необходим само при усложнения. Ако мъжът на родилката откаже да участва в самото раждане, се счита за страхливец, казва Галя. Разбира се може да откаже и по здравословни причини, които са уважителни. Но в този случай неговото място се заема от друг близък човек, който да отстоява предначертания план за раждане, особено когато родилката е под влияние на силни емоции или на упойка. Както виждаме, Планът за раждане включва все подробности и клаузи, които са непознати, неизползвани, дори абсурдни за прилагане в нашите болници и родилни отделения. Но това не е всичко. Майката уточнява кога иска за първи път да кърми детето си: веднага след раждането или по-късно. Тя казва „искам да гушна бебето си веднага след като го родя”. Тя разрешава или забранява, освен кърмата, дали да му се дава мляко от шише или вода. И още, пак майката уточнява, че ”иска да роди на тихо, в стая с приглушено осветление, необезпокоявана от никого и в присъствието единствено на свой близък/съпруг, майка/и на акушерка. Всъщност родилните зали в Англия са обикновени стаи с апаратура за обезболяване и реанимация. В тях няма магарета, каквито се използват у нас, а са уютни, с пердета, матраци на земята, с торби, пълни с „бобчета” от стиропор, с кушетки и аудио-системи за музика. Не е възможно в едно и също помещение да раждат две жени, каквато е нашата практика. Раждането на няколко жени в една стая е все едно да ходят в тоалетни без кабинки, отсича русенката. В България, в частните клиники, вече има стаи, оборудвани по подобен начин, които са предназначени за така нареченото „ активно” раждане, но цената за раждане в такива условия е непосилна за повечето жени. В Англия обаче това е нормата, уточнява Галя.

Освен това, достъпът до родилката и бебето е напълно свободен в болниците. Ако жената роди в болница, тя и бебето веднага биват настанени заедно в стая с други майки и бебета /с изключение на майките с цезарово сечение, които се настаняват с бебетата си в самостояелни стаи/. Техните близки могат свободно да ги посещават, при това без да са облечени допълнително с маска и калцуни. Бяхме осем майки и осем бебета в една стая и всяка от нас бе посетена през първия ден поне от четирима свои близки. В този момент за родилката е по-важна подкрепата от страна на нейните хора, споделената емоция, усмивките, които повдигат духа и укрепват имунната система по чисто химичен път, отколкото евентуалната опасност от някаква зараза с микроби, категорична е Галя. Английската система на раждане е много демократична, тя е в услуга на майката и е подчинена на нейните желания и нужди, докато у нас е обратното: майката и детето са подчинени на системата, така че да са й удобни, убедена е русенката.


Валентина Караджова
Снимки Личен архив
Източник: www.zdravedae.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
ВЦУН
Лицеви аномалии Терапевтична програма за работа с деца с вродени цепнатини на устните и/или небцето...
Още  ]
Сменете подхода с вашия тийнейджър
Сменете подхода с вашия тийнейджър Ако използвате същите възпитателни методи от времето, кога...
Още  ]
Детето и въпросът за смъртта
Детето и въпросът за смъртта Когато се появят въпросите за смъртта, защото някой близък ...
Още  ]
Агресивността и детето
Агресивността и детето Агресивността– вродена или придобита. Причини за поява на агресия у де...
Още  ]
Разглезването
Разглезването Разглезването може ли да се разглези бебето? Този въпрос възниква естеств...
Още  ]
  Моето Дете