Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Раждането е съкровено духовно преживяване, а не болест 27 01 2021      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Раждането е съкровено духовно преживяване, а не болест


В болничните стаи в Англия няма магарета, а кушетки и приглушена светлина, достъпът на близки хора до родилката още през първия ден е свободен.

Неотдавна във Фейсбук бе качено едно видео с млада жена, която споделя с милиони хора нещо много лично: раждането на свое дете. Шокираща, разтърсваща и много истинска гледка, която представя раждането в една различна светлина. Не като медицинска дейност, с която майката се съобразява, а като съкровен акт и преживяване. Съвсем наскоро на моя приятелка се роди внук, която ми разказа как е родила и двете си деца, по стечение на съдбата в Англия, където е живяла със съпруга си през първите години от брачния им живот. Историята й напомня с нещо на видеото, качено в Интернет. Само че личната история на русенката Галя всъщност е личната история на много жени в Англия, родили децата си по начин, избран от самите тях.

През 90-те години на миналия век в Англия настъпват сериозни промени в здравната реформа. Много неправителствени женски организации водят дългогодишна битка и лобират за промени в системата, свързани с предоставянето на предродилни и следродилни грижи. Една от най-силните НПО-та е организацията „Движение за естествено раждане” /Natural Childbirth Trust/, наречена по-късно „Национално движение за раждане”. Новото виждане за раждането е, че то не е болестно състояние, а съкровено духовно преживяване на самата жена и че родилката не е пациент, удобен и съобразяващ се със здравната система, а напротив, със своите ресурси и процедури, здравната система е тази, която трябва изцяло да е в подкрепа на жените, които раждат. Благодарение на НПО-тата, в английската практика биват утвърдени три вида раждане, между които бъдещата майка може да избира: Раждане в болница, Раждане вкъщи, подкрепено от патронажни акушерки, и Домино грижа. При третия тип раждане патронажната акушерка проследява цялата бременност, както и самото раждане в домашна среда до момента на приближаване до пълно разкритие. Когато то е налице, родилката, заедно с акушерката, се транспортира в болница, а след благополучния финал, майката и бебето веднага биват превозени у дома, разказва Галя. Регламентирано е и раждането във вода, при което майката отново е в ръцете на акушерка, която изражда детето в басейна и помага на майката да го закърми, както е във водна среда. Здравната система е регламентирала участието на личния лекар в предродилния период. Семейният лекар лично установява бременността и ръководи цялата пренатална дейност на жената.

Още по време на бременността, всяка жена съставя свой План за раждане, който става задължителен за здравните специалисти, които го изпълняват стриктно. В този напечатан на машина текст има точки, които указват кой тип раждане е избрала майката, нужна ли й е упойка и какъв вид, иска ли ускоряване на контракциите, трябва ли й апаратура за облекчаване на болката. Ако раждането е във водна среда, къде да бъде измерен сърдечният ритъм на плода, ако се стигне до асистирано изваждане на плода кой вид вид раждане предпочита и т.н и т.н. Много подробности са уточнени в плана за раждане и всяко изречение от него започва с думите „ИСКАМ” или „НЕ ИСКАМ”. Те звучат абсолютно категорично за медицинския персонал и се следват безусловно от него, когато раждането протича нормално. Сред точките с „искам” или „не искам” задължително присъства изборът на поза за раждане. Позите са под номера 1,2,3,4, знаят се от родилките и свободният им избор се насърчава от системата. Според моята събеседничка, най-добрата поза за раждане е поза № 4, която означава „раждане на четири крака”, т.е. на колене с подпрени напред ръце.

Участието на бащата в процеса на самото раждане също е изяснен и абсолютно РЕГЛАМЕНТИРАН. Да, той има право да подкрепя родилката и да е с нея по време на контракции. Ако е избрала да роди в басейн, той го осигурява в случай, че в здравното заведение няма басейн. Таткото асистира и на акушерката, защото лекар-гинеколог е необходим само при усложнения. Ако мъжът на родилката откаже да участва в самото раждане, се счита за страхливец, казва Галя. Разбира се може да откаже и по здравословни причини, които са уважителни. Но в този случай неговото място се заема от друг близък човек, който да отстоява предначертания план за раждане, особено когато родилката е под влияние на силни емоции или на упойка. Както виждаме, Планът за раждане включва все подробности и клаузи, които са непознати, неизползвани, дори абсурдни за прилагане в нашите болници и родилни отделения. Но това не е всичко. Майката уточнява кога иска за първи път да кърми детето си: веднага след раждането или по-късно. Тя казва „искам да гушна бебето си веднага след като го родя”. Тя разрешава или забранява, освен кърмата, дали да му се дава мляко от шише или вода. И още, пак майката уточнява, че ”иска да роди на тихо, в стая с приглушено осветление, необезпокоявана от никого и в присъствието единствено на свой близък/съпруг, майка/и на акушерка. Всъщност родилните зали в Англия са обикновени стаи с апаратура за обезболяване и реанимация. В тях няма магарета, каквито се използват у нас, а са уютни, с пердета, матраци на земята, с торби, пълни с „бобчета” от стиропор, с кушетки и аудио-системи за музика. Не е възможно в едно и също помещение да раждат две жени, каквато е нашата практика. Раждането на няколко жени в една стая е все едно да ходят в тоалетни без кабинки, отсича русенката. В България, в частните клиники, вече има стаи, оборудвани по подобен начин, които са предназначени за така нареченото „ активно” раждане, но цената за раждане в такива условия е непосилна за повечето жени. В Англия обаче това е нормата, уточнява Галя.

Освен това, достъпът до родилката и бебето е напълно свободен в болниците. Ако жената роди в болница, тя и бебето веднага биват настанени заедно в стая с други майки и бебета /с изключение на майките с цезарово сечение, които се настаняват с бебетата си в самостояелни стаи/. Техните близки могат свободно да ги посещават, при това без да са облечени допълнително с маска и калцуни. Бяхме осем майки и осем бебета в една стая и всяка от нас бе посетена през първия ден поне от четирима свои близки. В този момент за родилката е по-важна подкрепата от страна на нейните хора, споделената емоция, усмивките, които повдигат духа и укрепват имунната система по чисто химичен път, отколкото евентуалната опасност от някаква зараза с микроби, категорична е Галя. Английската система на раждане е много демократична, тя е в услуга на майката и е подчинена на нейните желания и нужди, докато у нас е обратното: майката и детето са подчинени на системата, така че да са й удобни, убедена е русенката.


Валентина Караджова
Снимки Личен архив
Източник: www.zdravedae.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Красива мама всеки ден
Красива мама всеки ден Как една жена да си избере прическа? Това зависи от формата на ли...
Още  ]
Интервю с К. Парашева
Позволете на детето си да бъде себе си! Интервю с Красимира Парашева- психолог Какво т...
Още  ]
Първокласник.
Ще имаме първокласник! Да поговорим с първолака за училище Нагласете вътрешния часовник на детет...
Още  ]
Всичко за млечните зъби на вашето дете
Всичко за млечните зъби на вашето дете Зачатъците на млечните зъби се форми...
Още  ]
Ако детето не може да заспи
Ако детето не може да заспи Някои деца вечер си лягат и спят непробудно до сутринта. На та...
Още  ]
  Моето Дете