Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Отрицателният резус фактор 23 09 2023      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Отрицателният резус фактор
Страница 2

Отрицателният резус фактор не е пречка да родите!

Отризателният резус фактор не е пречка да родите! В много случаи едва в началото на бременността, а понякога и доста по-късно, се разбира, че родителите имат не само различни кръвни групи, но и жената е с резус-фактор положителен, а мъжът е с отрицателен. Възможно ли е да се роди здраво дете при такава несъвместимост? "Опасенията са оправдани, но и силно преувеличени, - смята специалистът по реконструктивна и ендокринология, кандидатът на медицинските науки Маргарита Антонова. – Нека първо да видим какво представлява резус-конфликтът, а за целта ще се обърнем към генетиката. При зачатието става сливане на женска и мъжка полови клетки – яйцеклетка и сперматозоид. Всяка от тях носи по 23 двойки хромозоми, които се състоят от гени – единици наследствена информация, всяка от която отговаря за определен признак (цвят на очите, форма на ушите и т.н.), в това число и за резус-фактора. Природата е така устроена, е едни гени са по-силни (доминантни), а други, отговарящи за същият този признак, са по-слаби (рецесивни). При сливането на половите клетки в момента на оплождане, се срещат два ена, които отговарят за един и същи признак, но у потомството ще се появят чертите на по-силният от тях. Известно е, че генът който отговаря за наличието на резус-фактор («резус положителен ген», Rh +), е доминантен, а генът отговарящ за неговото отсъствие («резус отрицателен ген», Rh -) – рецесивен. При съчетание на два Rh + гена или eдин Rh + и eдин Rh - гена, детето ще се роди резус-положително. Но при съчетание на два рецесивни гена човекът ще се роди резус-отрицателен. Това е много рядко явление и затова на света резус-отрицателните хора са едва 15% от популацията. На практика, ако в организма на резус-отрицателния човек попадне кръв на резус-положителен, то първият ще започне да изработва антитела към резус-фактор, тъй като имунната система е започнала да се бори с появилата се инфекция. При това се изработва доста здрав имунитет – за цял живот. Ако отново прелеят на резус-отрицателен човек резус-положителна кръв, то имунната реакция на организма ще бъде толкова мощна, че ще се развие резус-конфликт, който може да има много сериоани последствия, дори и смъртен изход. Когато резус-отрицателна жена е бременна за пръв път с резус-положително дете, произтича постепенна имунизация на нейния организъм, но изходът от бременността при задължителното лекарско наблюдение е благоприятен. Но ако забременее за втори път, тогава вече нейният организъм ще отговори с възможно най-силната имунна атака срещу плода. В този случай са възможни усложнения от вида на спонтанен аборт, раждане на дете с тежка жълтеница и др. подобни. Но това, подчертавам, е само при втора бременност. С първото дете всичко ще бъде наред. Ако жената е резус-положителна, а мъжът не, въобще не трябва да има никакъв резус-конфликт. Така че резус-факторът не винаги е рисков фактор.»
Резус-конфликтът е възможен:
- при повторно преливане на резус-положителна кръв на резус-отрицателен човек;
- при повторна бременност на резус-отрицателна жена от резус-положителен мъж, независимо от това как е завършила първата бременност;
- при първата бременност на резус-отрицателната жена от резус-положителния мъж, ако по-рано са й преливали кръв от резус-положителен донор.
Резус-конфликтът е невъзможен:
- при преливане на резус-отрицателна кръв от резус-положителни хора;
- при бременност на резус-положителна жена от резус-отрицателен мъж;
- при бременност на резус-отрицателна жена от резус-отрицателен мъж и ако в миналото не са й правени никакви преливания с резус-положителна кръв.

Източник: www.lekar.bg
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Интервю със Зл. Тимонова
Всяко дете има талант! Интервю със Златка Тимонова- гл. художествен ръководител на Фолклор...
Още  ]
За вас, татковци !
За вас, татковци! Страховете на новите бащи Наръчник за татко- приготвяне на мляко Професия &qu...
Още  ]
Температурен гърч
Температурен гърч Може ли детето ви да получи гърч, без да е епилептик? Температурен ( ...
Още  ]
Детският труд – възпитание или експлоата...
Детският труд – възпитание или експлоатация? Интервю с Наталия Кирова – главе...
Още  ]
Интервю с Д-р К. Цветанов
Всяко нещо което се овладее, колкото се може по-рано, то толкова по-бърз ефект има Интервю с ...
Още  ]
  Моето Дете