Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Масажи и гимнастика на бебето 24 09 2023      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

Масажи и гимнастика на бебето

Развитието и здравето на детето зависят от познанията и подготовката на родителите. Според педиатрите, за новороденото са жизненоважни не само храненето и нежните грижи, но и подходящата двигателна активност.
На кои бебета може да се приложи ранна кинезитерапия
На всички здрави доносени бебета.
На всички доносени, родени с по-ниско тегло.
На недоносените с тегло над 2200 грама.
На бебета, при които след раждането се констатират патологични състояния от ортопедичен тип - всякакви деформации, както и от неврологичен тип - пареза на мишничния сплит, мускулен дисбаланс, обща хипотрофия и др.
Въздействие на кинезитерапията върху детския организъм
Системно прилаганата кинезитерапия помага за усъвършенстването на сърдечносъдовата и дихателната система. Създават се множество условни рефлекси, които регулират функциите на вътрешните органи. Влиянието на кинезитерапията е осезателно върху костната система на новороденото. Развитието на движенията е преди всичко нервен процес, който се извършва с участието на мускулите. При оценка на нервно-психическото развитие на бебето, движенията се оценяват наравно с развитието на сетивните функции - говор, емоционални реакции - и
социалното приобщаване на бебето. Това означава, че те трябва да се развиват и усъвършенстват.
Средства на кинезитерапията
Основни средства на въздействие са масажът, рефлексните движения и упражненията.
Масажът има за цел предизвикване на някои рефлективни реакции от страна на организма, като подобряване на кръвообращението и лимфообращението, храненето на тъканите в цялото тяло, засилване на имунобиологичните защитни сили на организма и реактивността му. При бебетата и малките деца се използват следните похвати: поглаждане, разтриване, пощипване и полюляване. Силата на натиска е минимална.
Рефлексни движения: рефлексът представлява закономерна ответна реакция на организма в резултат на механично, електрично или друго въздействие върху възприемащите нервни пътища. Прилаганият натиск на определено поле от тялото на бебето има за резултат - по рефлективен път - неосъзнато автоматично движение.
Упражненията са пасивни и се изпълняват с помощта на занимаващия. Представляват избрано движение, изпълнено с подходяща сила, амплитуда и повторение. Към средствата, укрепващи целия организъм, влизат и природните фактори: слънце, въздух и вода. Компетентната майка трябва непрекъснато да ги прилага в целодневния режим на бебето.

Указания за провеждане на процедурите по кинезитерапия
Процедурите с масаж и упражнения се провеждат всекидневно - в един и същи час от деня. Започват най-рано от 10-ия ден след раждането в домашна обстановка. Може да започнат и в по-късен месец и да продължат целенасочено до прохождането на бебето. Необходимо е заниманието да бъде между две хранения върху маса с мека постелка. Масажът предхожда гимнастиката. Помещението, където се провежда масажът, през първия месец трябва да е със стайна температура около 24°С в студено време и около 20°С в топло време. Топлите, чисти и меки ръце на занимаващия са задължително условие. Ако кожата на бебето е суха, необходимо е преди масажа да се намаже с подходяща мазнина. Времетраенето на масажната процедура общо за двете страни на тялото е 10-15 минути. Гимнастиката за първия месец е също с продължителност от 10 до 15 минути, като времето постепенно се увеличава и след петия месец за двете процедури е до 35-40 минути. Бодрото настроение на бебето е показател за приятното усещане от процедурата и обратно, плачът и неспокойството е сигнал за умора и завършване на заниманието.
Етапи на кинезитерапията през първата година от живота на бебето

Правилното двигателно развитие на бебето се формира чрез системни всеки- дневни занимания в три етапа:Първи етап (от 1-ия до 4-ия месец) - включва масаж на цялото тяло, рефлексни движения и упражнения.Втори етап (от 4-ия до 8-ия месец) - включва масаж на цялото тяло, рефлексни движения, ротационни упражнения и комплекс от упражнения.Трети етап (от 8-ия до 12-ия месец) - включва избирателен масаж, комплекс от упражнения и упражнения с приложен характер.
Забележка:Когато бебето изостане с двигателното си развитие и се наложи гимнастиката да започне след шестия месец, етапите на прилагане на кинезитерапията се променят. Тогава се налага много упоритост от страна на родителя, за да може бебето да свикне с натоварването. Обикновено такива бебета са по-тежки, не са обръщани по корем и се разплакват по време на процедурата. Независимо от това, след системното прилагане на кинезитерапията и те се развиват физически и емоционално.
Внимание!
Процедурата по кинезитерапия започва с масаж и рефлексни движения, като постепенно се включват всички упражнения. В първите месеци изпълнението на упражненията е възможно с голямата помощ на занимаващия. При всяко следващо занимание, когато мускулната сила се увеличава и двигателният анализатор се развива, е налице нарастваща активност на бебето. Резултатите са осезателни, когато хармонират с упоритостта и убедеността на майката за всекидневни и системни занимания. Физическото усъвършенстване изисква постоянство.
Източник: www.az-jenata.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Паразитите
Паразитите и децата Аскарис лумбрикоидеус /детски глисти/ Детският глист, широк...
Още  ]
Отговорността на детето за собственото м...
Отговорността на детето за собственото му развитие Твърдението в заглавието е една тема, к...
Още  ]
Агресивността и детето
Агресивността и детето Агресивността– вродена или придобита. Причини за поява на агресия у де...
Още  ]
Телевизията и децата
Телевизията и децата Възпитанието на децата и медиите Как телевизията влияе на вашето дете?...
Още  ]
Изкуството възпитава добродетели
Изкуството възпитава добродетели Интервю с г-жа Златка Тимонова- гл. художествен ръководител ...
Още  ]
  Моето Дете