Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Деца лишени от родителски грижи 14 08 2020      
 
Оценка: / 17
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Деца лишени от родителски грижи
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5


Домове за сираци – минало и бъдеще

Какво е това понятие дом за сираци? Понятие, което обяснява, че това е институция, в която се отглеждат деца, лишени от родителски грижи. Тези институции в България имат дългогодишна история. По времето на тоталитаризма тези домове бяха насърчавани да отглеждат деца, изоставени от родителите си с отказ и декларация. Децата, отглеждани в такива институции са лишени от домашен уют. Някои биха казали, че те са много агресивни и злобни, недружелюбни и едни на други си вредят.
Тези деца нямат никаква вина, че стават такива. Разбира се, тези домове ги възпитават, но децата усещат, че нещо им липсва, а това нещо е самата връзка с обществото или съседите. Децата жадуват някой да ги обича и те да го обичат. Нашето общество може да ги приеме като равни членове. Каква е разликата между децата, живяли и обграждани с любов в техните семейства и децата, израснали в домове за сираци? Разликата може да каже само обществото. А има ли вина обществото, че допуска родителите да изоставят детето си в дом „Майка и дете”? По времето на тоталитаризма и социализма в България самотни майки биват поощря вани да изоставят децата си в домовете „Майка и дете”. За някои деца има изрядни документи, а за други няма изрядни документи. Понятието изряден документ означава да бъде вписано не само името на майката, която го изоставя, а и името на лекаря, приел майката, която ще ражда и изостави своето дете. Но в повечето документи на повечето изоставени деца в домове за сираци през тоталитарно време такова изискване не е било необходимо. А детето като порасне и стане истински мъж или жена ще поиска да открие корените си. След време то ще напусне институцията „Дом за сираци”, сегашното название е: „Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи”. Хората, отгледани в домове за сираци, могат да бъдат и са истински граждани. По между им същи има различия, едни са затворени и не обичат да общуват, втори са общителни, любознателни или крайно любопитни, трети са тартори или обичат да командват „строя”, да насилват по слабите и беззащитните. А къде остава силата и властта на ръководният персонал? Някои от персонала са участни и безучастни в тяхното възпитание и израстване. Има случаи, когато определен възпитател или друг служител се привърже към определено дете, други в ръководството се радват или завиждат. А нали трябва да се формира и поведението на самото дете, че то трябва да обича и прощава. Е тогава защо продължава тази разпра в домовете, дали да се дистанцираш от от детето, защото, ако му покажеш колко го обичаш, то може да оцени твоята обич или да не я оцени. Че това дете може да излезе „гаменче”, което е пропуснали първите седем години, в които е могло да бъде добре възпитавано. Малко са тези деца, които оценяват любовта и привързаността на някого, независимо от това дали е човек от дома или и някой добронамерен съсед. Някои деца не преодоляват болката, че са лишени от родителите си и тяхната обич. Други се стремят да преодолеят тази болка с насаждаща се омраза, от сорта: „Майка ти, ако е свястна, тя нямаше да те изостави при нас.” Някои деца биват потърсени от родителите си по-късно, те не искат да бъдат с тях, защото са със съзнание на деца, лишени от родителски грижи, други, правят точно обратното. Бъдещето на тези хора е сред нашето общество. Нека бъдат една неразделна част от това общество.
Децата в тези институции имат инстинкт за самосъхранение, при едни той е слабо изразен, а при други силно. Когато децата станат навършат 18 г. те напускат тези институции и се озовават под ударите на трудностите в живота. До тук държавата престава да се грижи за тях. Но и това е болен проблем на нашето общество. От 1997 г. Петър Стоянов започна да провежда кампания за деца сираци и организира балове и коктейли и предаде щафетата на своя приемник Георги Първанов. Едва ли през тоталитарно време Тато ще направи коктейл или бал в резиденция „Бояна” по повод завършването на тогавашните деца, които напускат домовете за сираци. Необходимо е да се направи една разлика и между домовете за сираци. Има домове за сираци, в които се отглеждат деца, физически и психически здрави със съхранен интелект. Другата категория домове за сираци са, тези: домове за деца с физически увреждания и съхранен интелект (те имат масово училище) и домове за деца с душевни и телесни недъзи (деца с увреждания и умствена изостаналост) – тези домове имат и помощно училище. Интересното е, че и между децата израснали с в дом с масово училище и дом с помощно училище също се насажда дискриминация. Имало е и куриози, дете в помощно училище има скрит талант, с будна съвест и всестранно развито, имащо склонност към изучаване на чужди езици, то чрез специална педагогическа комисия ще бъде препоръчано да бъде преместено в дом за деца с физически увреждания и съхранен интелект. Вторият куриоз е, че има деца в домовете за деца със съхранен интелект и се наблюдава интелектуално или социално изоставане и веднага биват премествани в домове за деца с физически увреждания и умствена изостаналост. Какво представлява вътрешна дискриминация в домовете? Тя има характерната особеност, че децата в масова среда (масовото училище) се подиграват на тези с умствена изостаналост. През тоталитарно време това беше много явна практика….Това е много тъжен факт, но е самата истина. В днешни условия домовете за сираци могат да бъдат изместени от програма за приемни родители. Жалкото е, че нашето общество късно се сеща, а това можеше да стане в зората на демокрацията. Очевидно е, че нашето общество след тоталитарния режим не се е интересувало за съдбата на тези деца…. а сега започва да се интересува.
Статистиката сочи, че България е единствената държава с най-много институции за изоставени деца. Боли, тъжно е, но е факт. това е един факт, от който нашето общество не може да избяга.

Румен Гоцев
Източник: http://bgreporter.com
 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Бременна съм, не съм бременна!?
За бъдещата мама! Бременна съм, не съм бременна!? Тестовете. Фолиевата киселина Как предп...
Още  ]
Температурен гърч
Температурен гърч Може ли детето ви да получи гърч, без да е епилептик? Температурен ( ...
Още  ]
Татко забравя
Татко забравя Родителите често се изкушават да упрекват децата си. Сигурно очаквате да кажа д...
Още  ]
Как да активизираме речта у детето?
Как да активизираме речта у детето? Съвместно разглеждане на предмети Възраст...
Още  ]
Дали да изпълним писмото до Дядо Коледа?
Писмо до Дядо Коледа Писмата им до Дядо Коледа са готови отдавна. Те ги знаят наизуст, но д...
Още  ]
  Моето Дете