Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Как да лекуваме сами детето си 07 10 2022      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Как да лекуваме сами детето си


Като се изхожда от теглото, децата в училищна възраст трябва-да получат половината от лекарствената доза на възрастни, тези в предучилищна — една трета, кърмачетата една десета част, а новородените — още по-малко. Това обаче е най-общо правило. Детският организъм се отличава с незавършено развитие на нервната система и незрелост на черния дроб, който трябва да обезврежда попадналите в организма чужди вещества, включително и лекарствата. Това обяснява защо някои лекарства се понасят от децата сравнително добре, а други — не. Така например лекарствата, получени от опиума (опиеви в давилови капки, кодеин, кодтерпин, саналгин, морфини др.),. не трябва въобще да се дават на кърмачета, защото водят да парализа на дишането и опасност за живота. Кърмачетата и децата де 2—3-годишна възраст понякога не понасят и аспирина (ацетизала), особено ако се даде в по-голяма доза от полагащата се. Стига се до тежко увреждане на нервната система и черния дроб често с фатален изход. Известен е не един смъртен случай на кърмаче, лекувано от родителите с ацетизал. Кърмачетата не понасят и капките за нос на възрастни, съдържащи ментол. Но злополука може да последва и с всяко друго лекарство, щом се даде в доза, по-голяма от допустимата.
Едва след поставяне диагнозата на заболяването може да се назначи съответно лечение. Следователно, ако вие решите да лекувате сами болното дете без изясняване естеството на болестта, можете да допуснете грешка както в избора на лекарството, така и в дозировката му. Не познавайки поносимостта на децата към лекарствата, както и страничните действия на всяко лекарство, можете да навредите па детето. Ако давате антибиотик, без да знаете причинителя на инфекцията, можете само да подтиснете проявите па болестта и да затрудните ле-, каря при поставяне на диагнозата. Някои майки вършат голяма грешка, когато при всяко повишаване на температурата на детето му дават половин таблетка от предпочитания от тях антибиотик или сулфамид. Те мислят, че вършат някаква полезна работа. Ефект от антибиотично лечение настъпва след продължително лечение и не по-рано от 24 часа. Ако след еднократно даване на антибиотик температурата наистина спадне, това е само съвпадение. Затова не давайте антибиотици, без да са назначени от лекар. Най-невинното, което можете да направите, е да дадете една детска таблетка Панадол при висока температура. Можете да дадете съответната доза от предписаното лекарство за някое повтарящо се заболяване — например при пристъп на детска астма, след като преди това лекарят ви е дал съответно предписание за употребата на лекарството.
Безспорно сте длъжни да окажете първа помощ на пострадалото дете до идването на лекаря в случаи на нараняване, изгаряме, отравяне. Някои опасни начини на лечение на децата. Много от порочните и дори опасни начини на лечение, провеждани в миналото от бабите, са вече забравени. Някои обаче и днес се използуват. Наивни млади майки ги възприемат като нормални, а други, макар и да се отнасят критично към тях, ги допускат, за да не развалят отношенията си с възрастните. Срещу колики у кърмачетата бабите препоръчват даване на индийско орехче или компрес на коремчето с ракия или спирт. Наистина след такъв компрес кърмачето може да се успокои, защото през нежната кожа в организма му постъпват няколко грама алкохол. А тъкмо това е дозата за едно остро алкохолно опиянение. Възрастните жени имат практика при висока температура да разтриват кожата на кърмачето с ацетизал, размесен със свинска мас. Тъй като всмукването на ацетизала през кожата може да доведе до отравяне, и гази процедура е опасна. Все още ще видите да се дава на дете с коклюш да пие магарешко мляко. Това, разбира се, е смешно. Съвременните родители не бива да допускат подобни необосновани и небезопасни начини на лечение.

Източник: www.lekar.bg


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Бременност и вредни навици
Бременност и вредни навици Пушенето на майката - основна причина за смърт на детето! «Смърт в...
Още  ]
Новини, открития.....
Из електронния печат: новини, факти, открития, информация... Аутизмът е свързан с големината н...
Още  ]
Насилие над деца
Насилие над деца Система за идентифициране, превенция и противодействие на агресивното поведение ...
Още  ]
Близнаци в семейството-двойно щастие или...
Близнаци в семейството Появата на две бебета едновременно предизвиква у родителите...
Още  ]
Възпитание и образование в Древния Изток
Възпитание и образование в Древния Изток Четири основни метода за възпитание на децата според ве...
Още  ]
  Моето Дете