Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Детето се учи да яде само 21 10 2020      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Детето се учи да яде само

Ето през какви етапи нормално преминава детето - от 4 месеца до 4 години:
На 4-5 месеца поставя ръка върху биберона но не можа да го държи, нито да го извади от устата си. Може да яде пюре с лъжичка.
6 месеца - като го вземете на коленете си, може да му дадете да пие от детска чаша.
8 месеца. Седнало във високото столче, то за пръв път е "на масата". Това е голям прогрес. Някои родители го правят и по рано, но детето не се чувства удобно.
9 месеца. Ако все още пие мляко с биберон, то го държи само, налапва смукалката самичко, изважда я, когато биберона е вече празен. В началото го наблюдавайте, да не пие много бързо и да се задави. Ако му дадете бисквита, то я държи с петте пръста, смуче я с голямо удоволствие, но много цапа. По този повод, ако ви дразни, че се цапа, дайте си сметка, че това е цената на неговата самостоятелност. Бебетата на тази възраст много обичат да пипат храната с ръка, но без цапаници не минава.
12 месеца. Вече държи бисквитата с палец и показалец; знае как да извади нещо от устата си: сега ще сте по-спокойни, когато му дадете коричка от хляб. Разпознава ястията и отказва да яде някои от тях.
15 месеца. Показва с пръст какво иска. Държи само чашката си с две ръце, опитва се да си служи с лъжичката, но често я хваща обратно.
18 месеца. Яде с лъжичка гъстите храни, успява да държи обикновена чаша (по-трудно от детската), но често я изплисква. Започва да се храни само, обаче бързо се изморява и чака да го хранят.
21 месеца. Вече може да яде всичко, но не без да се изцапа.
2 години. Голям напредък във всичко. Дотук при всяко ядене му сменяхте салфетката, сега се случва кърпата да остане чиста. Но внимавайте: дори ако един ден се храни добре, на следващия може да измърси всичко. В тази насока, както и в други области, постиженията не са окончателни. За отбелязване е, че щом поиска да привлече вниманието ви, то се преструва, че не може да яде само и чака да го храните като малко бебе. Не му отказвайте, повтаряйки, че вече е голямо. Може би след няколко лъжички то ще поиска да се храни само - просто е почувствало нужда да усети вашата грижа. На тази възраст детето държи чашката си е една ръка. Започва да спазва ритуалите, прави го и на масата. Харесва му всяко нещо да е винаги на мястото си: чашка, салфетка и др. Стига почти до мания. За тази възраст подобни прояви са класика, не бива да ви учудват.
2 и 1/2 години. Открива вилицата, мъчи се да боде късчета от храната си. За пюрето все още му трябва лъжичка. Иска само да си сервира, трудничко му е, но го оставете: ще бъде гордо! Колкото о-рано го оставяте да върши всичко само, толкова по-бързо ще се научи.
3 години. След 3 години детето започва да се държи добре на масата, можете да го заведете на обед у приятели или дори в ресторант, без да ви притеснява неговата несръчност. То все по-добре се справя, вече знае да държи чашата за дръжката.
4 години. Служи си с ножа, за да намаже филийка с масло или да нареже сиренето, но не му достига сила да си нареже месото или твърд плод. Ще може да го прави след 6 или 7 години. Обича да помага в слагането на масата и в готвенето.

Из "Аз отглеждам детето"
Автор: Лоранс Перну


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как да научим децата да различават добро...
Как да научим децата да различават доброто и лошото Възпитателните методи трябва да бъдат съобр...
Още  ]
Ваксините
Ваксините Информация за ваксините, правата ви и всякакви въпроси, които ви вълнуват. Голям...
Още  ]
Ранно откриване на деца със специфични о...
Ранно откриване на деца със специфични образователни и възпитателни потребности Доц. д-р Йорд...
Още  ]
Детето и емоциите
Детето и емоциите Светът на всяко едно дете е свят, изпълнен с емоции. Емоциите са фо...
Още  ]
Интервю с Д-р Димитър Димов
Самоволното започване на лечение с антибиотици е абсолютно нежелателно! Интервю с Д-р Димит...
Още  ]
  Моето Дете