Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Остро възпаление на средното ухо 23 09 2023      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Остро възпаление на средното ухо
Страница 2

Остро възпаление на средното ухо


Определение:
Ухото топографски се разделя на три анатомично обособени части:
1.Външно ухо - включващо ушната мида и външния слухов проход.
2.Средно ухо – в чийто състав влиза тъпанчевата мембрана (тъпанчето),евстахиевата тръба съединяваща вътрешното ухо с носоглътката и същинския слухов орган.
3.Вътрешно ухо-на практика това е органа на равновесието (вестибуларният апарат).
Възпалението на средното ухо (среден отит,otitis media) представлява инфекциозно възпаление на средното ухо. Подразделя се според естеството на възпалението на два вида-катарален среден отит и гноен такъв, а според начина на протичане на остър и хроничен среден отит.
I.Остър катарален среден отит (остър катар на средното ухо,catarrhus tubotympanicus acutus).
Причини:
Острият катарален отит се предизвиква от запушване на Евстахиевата тръба съединяваща средното ухо с кухината на носоглътката и чиято задача е да изравнява атмосферното налягане с въздушното налягане в ухото, както и да позволява отвеждането на секретираните течности от вътрешното ухо в носоглътката.Изравняването на налягането става при преглъщане и прозяване,тъй като тогава тази тръба се отваря.При запушване на тръбата,въздухът във вътрешното ухо се резорбира (поема) частично от капилярите на лигавицата и въздушното налягане в ухото намалява,вследствие на което кръвоносните съдове се преизпълват с кръв и отделят течност (ексудат),а също така под натиска на атмосферното налягане тъпанчето хлътва навътре и слухът силно намалява поради намалената способност на тъпанчевата мембрана да резонира под въздействието на звуковите вълни.
Причините водещи до запушване на евстахиевата тръба са много-хрема,възпаление и разрастване на трета сливица,алергично възпление и оток на лигавицата на носа и носоглътката,травма,тумори и др....
Клинична изява:
Обикновено пациентите се оплакват от намаление на слуха,шум в ухото,’’пукане’’ в ушите и чувство за пълнота в ухото.При отоскопия (директно наблюдение на тъпанчевата мембрана) се вижда ниво на течност зад тъпанчето и мехурчета в нея.Общото състояние е добро и липсват болки. При засягане по съседство на вътрешното ухо (вестибуларния апарат) може да се появи световъртеж и залитане, гадене и повръщане.
Лечение:
Включва приложението на носни капки със съдосвиващ и противооточен ефект-Ксилометазолин,Олинт,Ефедрин,Ментол.Муко-септонекс Е и др...,физиотерапевтични процедури,Калций на таблети (намалява отока на лигавицата на евстахиевата тръба),т.н. НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства)-Аспирин,Ибупрофен,Нурофен, Фелоран,Парацетамол...приложение на витамини.
При продължително неповлияване от посоченото лечение се прави терапевтична парацентеза (пробиване на тъпанчето с лечебна цел) за улесняване на изтичането на възпалителния ексудат.
I I.Остър гноен среден отит (остро гнойно възпаление на средното ухо,otitis media suppurativa acuta)
Причини:
Дължи се на попадането (по евстахиевата тръба) и развитието в средното ухо на болестотворни микроби водещи до образуването на гноен ексудат в ухото. Най-честите причинители на това заболяване са бактериите:Стрептококи,Стафилококи, Пневмококи,Протеус,Бактериум коли и др...Попадат по съседство чрез Евстахиевата тръба при заболявания на носоглътката-назофарингит,възпаление и увеличение на третата сливица (аденоидит), алергично възпаление на лигавицата на Евстахиевата тръба,травми в тази област, носни тампонади (поставяне във ноздрите на марли) при кръвотечения от носа, смъркане на вода при къпане и плуване и др... Друг път за попадане на тези микроби във средното ухо е през външния слухов проход при травма със травматична перфорация на тъпанчето.
Клинична изява:
Обикновено заболяването започа остро със силни болки в ухото усилващи се през нощта и с пулсиращ характер към които после се прибавят висока температура до 39 гр.,шум и „пукане’’ в ухото,намаление на слуха в засегнатото ухо,отпадналост и главоболие.При натиск в областта на ухото или ушния израсък непосредствено пред ушния канал наречен трагус,пациентите изпитват осезаема болка. Вследствие на усилената секреция на гноен ексудат в кухината на средното ухо и повишеното налягане,се стига до спонтанен пробив на тъпанчевата мембрана на втория-третия ден,вследствие на което болките рязко намаляват, а от ушният канал започва да изтича кръвенисто-гнойна материя която в следващите дни става чисто гнойна.Температурата стихва,общото състояние се подобрява, но слухът остава трайно намален.При засягане по съседство на вътрешното ухо (вестибуларния апарат) може да се появи световъртеж и залитане,гадене и повръщане.
При кърмачета острият гноен среден отит притича в началото с отпадналост, безапетитие,запушен нос,висока температура,а после децата стават неспокойни, започват да проплакват по време на сън.По време на хранене след няколко глътки, внезапно изпускат гърдата или биберона и започват да плачат интензивно.Често се появяват повръщане,газове и редки изхождания като реакция на организма. При натиск върху трагуса (израстъка пред ушния канал) кърмачето реагира с пронизителен рев.След пробива на тъпанчето и започване на изтичането на гнойния секрет децата се успокояват и общото състояние се подобрява.
Диагноза:
Поставя се след разпит на пациента за естеството на оплакванията, клиничен преглед,отоскопия (директно наблюдение на тъпанчевата мембрана) при която се вижда зачервяване и изпъкване на тъпанчето навън (бомбиране), а при пробив се вижда дефект на мембраната с изтичане на секрет от перфорацията. При провеждане на стандартни кръвни изследвания се установяват високи стойности на левкоцитите (белите кръвни телца) в кръвта и ускорена СУЕ (скорост на утаяване на еритроцитите-червените кръвни телца).
Лечение:
То включва приложението на:
1.Антибиотици.
2.Носни капки намаляващи отока на лигавицата на носа и Евстахиевата тръба- Ксилометазолин, Олинт,Ефедрин,Ментол.Муко-септонекс Е.
3.Накапване на ушни капки-Фуроталгин,Оталгетон, но не и при перфорацията на тъпанчето и изтичане на течност от ухото.
4.Обезболяващи и температуропонижаващи средства-Аналгин,Парацетамол,Нурофен....
5.При упорито протичане на заболяването и неповлияване от горепосочените медикаменти се пристъпва към терапевтична парацентеза (пробиване на тъпанчето с лечебна цел) за улесняване на изтичането на възпалителния ексудат.
I I I.Особени форми на острия среден отит:
1.Остър среден отит при грип-протича много остро със силни болки в двете уши,много висока температура –до 39-40 гр.,хрема,главоболие,болки в крайниците и отпадналост. Характерно за него е, че вирусът достига до ухото по кръвен път и, че протича с образуване на малки мехурчета във ушния канал изпълнени със кръвенисто съдържимо. Обикновено след 2-рия-3-тия ден преминава във гноен отит.
2.Скалатинозен отит-в миналото е бил по-чест,но сега се среща много рядко,поради значително по-енергичното лечение на Скарлатината в ерата на Антибиотиците. Характерни за него са значителните поражения които нанася на средното ухо с тенденция за преминаване във хроничен отит.За щастие днес се среща изключително рядко.
3.Морбилозен отит-изчезнал заедно с изчезването на болестта Морбили (вид шарка) в България,вследствие на включване на комбинираната ваксина срещу Морбили, Паротит (заушка) и Рубеола (вид шарка) в Задължителния имунизационен календар на Република България от около 15 години.
4.Мукозус отит (Mucosus otitis)-причинява се от бактерии наречени пневмококи, среща се при възрастни пациенти (над 45 г.) и протича по-леко и по-бавно. Започва със слаби изразени болки,леко повишена температура,силно намален слух,шум и чувство за пълнота в ухото и оскъдно гноетечение.После болките изчезват. Води до чести усложнения-менингит (възпаление на мозъчните обвивки), тромбофлебит на вътречерепните вени...
5.Аероотит-при значителни колебания в атмосферното налягане при парашутни скокове, полети със самолет,алпинизъм и др.,и ако Евстахиевата тръба не функционира добре, въздушното налягане във средното ухо рязко спада (относително) спрямо атмосферното и се разширяват кръвоносните съдове във средното ухо с отделяне на ексудат. Появява се силна болка в ушите,намаление на слуха и чувство за пълнота в ушите. Лекува се с носни капки и евентуално антибиотици при данни за преминаване във гноен отит.
6.Мареотит-причинява се от повишеното налягане във ушните канали при гмуркане, скокове във вода,подводен спорт и водолази.Вследствие на повишеното налягане, се получава перфорация (пробив)на тъпанчевата мембрана и нахлуване на вода и микроби във средното ухо,водещи до неговото възпаление.Изявява се със много силна болка в засегнатото ухо,която постепенно намалява но не изчезва. Ако се стигне до гноен отит болката отново се усилва.
Съвет – при наличие на хрема и начални ушни симптоми,би било уместно да започнете прилагането на носни капки с отбъбващ ефект върху носната лигавица предотвратяващи запушването на Евстахиевата тръба: Ксилометазолин,Олинт,Ментол, Мукосептонекс Е и други.

Източник: http://www.pramed.com

Статията е препечатана от сайта "Практически Медицински Съвети " със съгласието на автора.
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Получава ли бебето достатъчно мляко?
Получава ли бебето достатъчно мляко? Получава ли бебето ми достатъчно мляко? Този въпрос м...
Още  ]
Остро възпаление на средното ухо
Остро възпаление на средното ухо Ушите на бебетата често се възпаляват Определение: Ухото ...
Още  ]
Никне ни първото зъбче
Никне ни първото зъбче Прекрасно е когато в детската усмивка грейне първото зъбче. Обикнов...
Още  ]
Световна седмица на кърменето 2011
Световна седмица на кърменето 2011 За пореден път у нас честваме Световната седмица на кърмен...
Още  ]
Малтретиращите родители
Малтретиращите родители Възраст и начало на физическото малтретиране: То може да з...
Още  ]
  Моето Дете