Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Интервю с Вероника Иванова 12 07 2020      
 
Оценка: / 16
СлабОтличен 

Кое поражда детската агресия? Консултации при юноши с поведенчески проблеми

Вероника Иванова- психолог

Вероника Иванова е завършила психология в СУ "Климент Охридски"- гр.София и магистратура по клинична и консултативна психология. Училищен психолог, гр. Варна. Автор на публикации в специализирани издания. Член на Дружеството на психолозите в България. Консултант на НФ "Моето дете".

На фона на всеобщата социална криза, в която се намира нашето общество, юношеската криза представлява сериозно предизвикателство не само за децата, но най-вече за родителите .Известно е, че емоциите в пубертета са изключително интензивни, често негативни и понякога дори разрушителни. Оказва се, че и родителите и юношите не са подготвени за този сблъсък. Липсата на умения за общуване в тази възраст често провокират междуличностни конфликти, разрушителни прояви и неприемливо социално поведение. Рискът от дезинтеграция е различен в зависимост от възрастта, конкретните социални условия и потенциала на личността за справяне. Във всички случаи обаче промените на социално-психологическите условия на живот затрудняват позитивното разрешение на конкретната криза.
Тази криза се преодолява по-лесно, ако родителите партнират на детето си и заедно с него преминат през периода на натрупване на умствена, емоционална и социална компетентност. Доброто родителско поведение предполага не даване на напътствия и съвети, а предлагане на интересни и афективни алтернативи.
Агресията в детска и юношеска възраст има три основни източника. Първият е семейството, то освен “социална утроба” е източник на първите психични травми за детето. Друг източник на агресия е приятелския крьг, социалното обкръжение.Третият източник на агресия са масмедиите, компютърните игри.
В основата на противообществените прояви при малолетни и непълнолетни стои осъзнаването от тяхна страна, че светът е враждебен, което е фактор за отпадането на моралните задръжки. Привичните кражби са част от т.нар.” реактивна враждебност” и са агресивен акт срещу цялото общество. Бягствата от училище и от вкъщи често са реакция към родителското неразбиране, недостатъчното внимание, но и говорят за една дълбока враждебност към авторитети, което изисква дълга и упорита психологическа работа.
Агресията е следствие на модели на взаимодействие между родителите и детето или т .нар.” Принудителни семейни процеси “. Този процес започва, когато детето се държи по неприятен начин и родителят му реагира по също толкова неприятен,отрицателен начин.Родителят и детето попадат в капана на цикъл от принуждаване и отрицателно поведение.Реакциите и поведението и на двамата продължават да ескалират, докато един от тях не прекрати взаимодействието.Това на свой ред отрицателно подкрепя поведението на другия човек. В допълнение детето учи от родителя, че принудата е ефективен начин за справяне с междуличностния конфликт. Девиантното поведение може да се редуцира, като се прекрати този цикъл и се променят моделите на взаимодействие.
Родителите на деца с асоциално поведение, биха могли да бьдат включвани в тренингови програми. Да се обучават да използват положително социално подкрепление /например усмивки, насърчителни коментари/ за подходящото поведение и леки наказания например –“тайм аут “ /изолиране на детето в среда, в която липсва положително подкрепление/, загуба на привилегии –за неподчинение и неподходящо поведение. Родителите биха могли да се научат как да решават проблеми и да се договарят с децата си в областите на несъгласие.
Поведенческите проблеми,възникващи по време на юношеството са основно резултат от взаимодействието на юношата с непосредствено обкръжаващата го среда. Такива деца са недоверчиви към възрастните и терапията с тях може да бъде успешна ако терапевтът успее да спечели доверието им и се изградят отношения на взаимно уважение. Освен работа с детето в такива случаи се налагат и консултации с родителите.
Децата с поведенчески проблеми са склонни да отхвърлят доброжелателното отношение, подозрителни са към всеки,който има желание да им помогне.
Важно при консултацията на юноши с поведенчески проблеми е да се следва принципа на косвеното взаимодействие. Директното въздействие под формата на забрани и нравствени поучения се приема трудно дори от малки деца. Приемането на дадена препоръка или забрана може да стане само като резултат от вземане на самостоятелно решение. В този смисъл на младежите се подсказват решения, които те приемат,доколкото това е направено по начин,който би позволил те да получат усещането, че са взели решението по своя воля.Друг важен принцип е този на толерантността. За да се спечели доверието на юношата,както и да се създаде в него желание доброволно да идва на консултация е необходимо да се установят отношения между равни лица –като се избягва медицинската атмосфера,даването на “предписания”. Поставянето на знак за равенство на човешките преживявания и права е фактор за преодоляване на психичната бариера, свързана с възрастта.
Семействата на деца с противообществени прояви трябва да бъдат обучавани и насърчавани към един симетричен стил на общуване,основан на партньорски взаимоотношения, което ще способства формирането у юношата на собствени критерии за самооценка.
Работата ми с такива деца,основно е насочена към развитие на представата за собствената ценност и ценността на другия човек, развитие на доверие в хората, осъзнаване на различни видове мотиви на общуването,усвояване на способности за разрешаване на собствените проблеми. Резултатите от подобна работа са свързани с формиране на доверие към себе си в юношата,увереност в собствените сили, уважение към връстници и учители, развитие на адекватна самооценка и равнище на претенции.


Вероника Иванова- психолог, педагогически съветникКоментари
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-02-20 15:59:28
tai statiq e mn xubava i me nakara da se zamislq za nqkoi ne6ta...dano ima pove4e xora kato vas:)

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Нарушение на съня. Нощно напикаване на д...
Нарушение на съня. Нощно напикаване на децата. Нарушение на съня Нервните деца сравнит...
Още  ]
Семейството и душевното здраве на детето
Семейството и душевното здраве на детето Семейството е основна клетка на микроструктур...
Още  ]
Първи юни- Международен ден на детето
Първи юни- Международен ден на детето Международният ден на детето е честван в много страни...
Още  ]
Генетична консултация
Генетична консултация Натрупаните през последните години познания от изследванията в обл...
Още  ]
Надие Карагьозова- емоционално училище з...
Надие Карагьозова- емоционално училище за децата ни Благодарствено писмо Повода, по кой...
Още  ]
  Моето Дете