Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Остро възпаление на средното ухо 07 06 2020      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Остро възпаление на средното ухо
Страница 2


Ушите на бебетата често се възпаляват

Среден отит (otitis media) се нарича възпалението на средното ухо. Това е най-често срещаното заболяване в детската възраст след болестите на горните дихателни пътища. По-важните симптоми са следните: повишена температура, безпокойство, липса на апетит, повръщане, диария, силни болки в ухото и изтичане на секрет. В редки случаи средният отит може да доведе до частично намаляване на слуха.
В основата на заболяването лежи възпалителен процес на лигавицата на средното ухо. Причинители са бактерии и вируси. В редки случаи може да се дължи на алергия.
Според експерти на Световната здравна организация до тригодишна възраст около две трети от децата прекарват среден отит. Най-често срещани са два вида отит, които преминават един в друг. Острият среден отит е резултат от инфекция. Лигавицата на средното ухо отделя течност, която може да се задържи в тъпанчевата кухина. Заболяването е свързано с болка, повишена температура и спадане на слуха. При средния отит кухината на тъпанчето е изпълнена с гъста течност. Това често е последица от предшестващ остър отит и е предпоставка за нова инфекция.
Заболяването среден отит обикновено протича заедно с обща инфекция на горните дихателни пътища. Средното ухо функционира нормално, когато е изпълнено с въздух с налягане, близко до атмосферното. Лигавичният секрет се оттича еднопосочно от ухото към носоглътката. Функциите се реализират от евстахиевите тръби. При инфекция евстахиевите тръби се запушват: лигавицата набъбва, светлият отвор се стеснява, а транспортните механизми спират. Ушният секрет става по-обилен и по-гъст от обичайния -трудно се оттича и се втвърдява в отвора на тръбите. Външният отвор на евстахиевите тръби често се запушва от набъбналата назофарингеална („трета") сливица.
При бебета и малки деца средното ухо по-често е обект на инфекции, идващи от носоглътката, поради по-късата, хоризонтално разположена и относително широка евстахиева тръба, както и поради голямата „трета" сливица.
Задържането на течност в средното ухо възпрепятства нормалното движение на тъпанчетата и слуховите костици. Ако образуваната течност остане продължително, може да настъпят промени в средното ухо, с трайно спадане на слуха.
Понеже бебето не може да каже какво го боли, трябва внимателно да се наблюдава дали пипа постоянно ухото си, плаче ли повече от обичайното, изтича ли секрет от ухото му и дали реагира при силни звуци.
Средният отит често може да протече без болки и температура. Ето защо, когато детето има спадане на слуха и винаги след прекаран отит прегледът на ушите е задължителен.
Спадането на слуха, особено когато е двустранно, е сериозно усложнение. Макар и рядко, при остър среден отит се налага оперативно пробиване на тъпанчевата мембрана, за да се изчисти събраният секрет. С оздравяването на ухото дупчицата сама се затваря и зараства. При често повтарящ се отит се налага махането на третата сливица.

Източник: lekar.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Днес е заключителният концерт на лауреат...
Днес е заключителният концерт на лауреатите на Международния младежки фестивал Музите в Созопол ...
Още  ]
Иван Джебаров– творбата трябва да обогат...
Иван Джебаров– творбата трябва да обогатява духовния свят на читателя и да го провокира към...
Още  ]
"Прозрачни сьдби”- филм- послание кьм мл...
"Прозрачни съдби”- филм- послание към младите Приключиха снимките на най-...
Още  ]
Хранителна алергия при кърмачетата
Хранителна алергия при кърмачетата В наши дни алергичните реакции при кърмачетата...
Още  ]
Внимание, МЕНИНГИТ!
Внимание, МЕНИНГИТ! През последните дни отново се заговори за едно от най-тежките заболя...
Още  ]
  Моето Дете