Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Рахитът 09 12 2022      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Рахитът
Страница 2
Страница 3


Рахитът се предава и по наследство

В началото на 20-и век става ясно, че появата на рахита е свързана с липсата на витамин D в организма. Той помага за усвояването на калция и на фосфора, за да бъдат костите на бебето здрави. Този витамин е посредник между костната система и калция, който е необходим за детския организъм.
ВИТАМИН D Е ОТКРИТ ПРЕЗ 1922 ГОДИНА
Едва 10 години по-късно обаче лекарите разбират, че не всички форми на рахит зависят от него. Условно казано, има витамин D-дефицитен рахит и рахитоподобни заболявания, които притежават признаци на традиционния рахит, но се предават по наследство и са свързани с генетични нарушения.
По данни на различни изследователи обикновеният рахит атакува 30-40 процента от децата до една година. Но за съжаление в детските поликлиники не се води такава статистика и истинската картина на това заболяване е неизвестна. А симптомите при всички форми на рахит са едни и същи:
1. плешивост на темето;
2. често изпотяване;
3. нервност;
4. зле зарастващи големи ранички;
5. забелязващи се уплътнения на китките и на ребрата.
Нелекуваният рахит се характеризира с неправилна форма на главата, изпъкнал или вдлъбнат гръден кош, изкривени като дъга крака. Както вече казахме, проблемите възникват поради липсата на витамин D в организма.
КАКВО ВСЪЩНОСТ Е ВИТАМИН D?
Витамин D е по-скоро хормон и се различава от витамин А и С.
До неотдавна медиците твърдяха, че витамин D дори не е витамин, а хормонообразно вещество и само по силата на инерцията продължаваме да го наричаме витамин. Недостигът на витамин А и С в организма може да доведе до специфичното заболяване скорбут. А витамин D-дефицитните прояви на рахита възникват само в 30 на сто от случаите. При останалите деца развитието на процеса зависи от други фактори:
• недостиг на белтъчини в храната;
• липсата на калций, фосфор и натрий, както и на различни микроелементи, аминокиселини и тяхната диспропорция в храната.
В такива случаи витамин D, както показват специалните изследвания, е в нормални количества. За възникването и развитието на рахита влияят и други фактори като:
• наследствената предразположеност;
• недоносването на бебето (когато калцият и фосфорът започнат интензивно да постъпват от майката в плода в последните месеци на бременността);
• прекарана от бременната тежка токсикоза;
• алергия;
• болести на бъбреците;
• нарушения в ендокринната система.
Всичко това води до срив в обмяната на веществата и до изчезването на витамин D от организма. В костите на бебето започват да не достигат калций и фосфор. Макар че чрез храната то получава необходимия му витамин D.
Приема се, че витамин D се изработва автоматично под кожата на бебето под влияние на слънчевите лъчи. Но в Африка, Индия и в другите топли страни болните от рахит деца са много повече. Смята се, че е така поради липсата на традиция в профилактиката.
КАКВО ПРЕПОРЪЧВАТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ?
Специалистите препоръчват на бъдещите майки да се хранят добре. Те трябва да приемат дневно не по-малко от 0,5 литра мляко или айрян, 150 грама извара, 30 грама кашкавал, 100 грама риба. Мастноразтворимият витамин D се съдържа в морската риба, в кравето масло, в яйчния жълтък, в черния дроб на треската и по последни данни - в гъбите шампиньони. Бременните трябва всеки ден да се разхождат, независимо какво е времето, не по-малко от 3 часа и най-добре е да го правят далеч от замърсените улици и изпаренията от автомобилите.
Най-добрата профилактика против рахит на бебето е майчиното мляко. Изследвания на финландски учени са установили, че при деца, които са кърмени, е възможно да имат дефицит на витамин D, но те никога не боледуват от рахит. Известно е, че витаминът не се съдържа в големи количества в млякото на майката, но попадайки в организма на бебето, той действа суперактивно.
ВАЖНО Е И ЗАХРАНВАНЕТО НА БЕБЕТО
При захранването храната на бебето трябва да съдържа достатъчно витамини, минерални вещества и белтъчини. Затова още от четвъртия месец му се дават пюрета, плодови и ягодови сокове. Пюрета от зеленчуци се дават от петия месец. В тях картофите трябва да са по-малко, а другите зеленчуци - повече. Кашите се препоръчват от шестия месец. Те обаче не бива да са от грис. В гриса, както и в другите зърнени храни, се съдържа много фитинова киселина, която свързва калция в червата и не го допуска до костната тъкан. И естествено, най-важното е дребосъчето често да вижда слънчице.

Източник: www.lekar.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Акнето
За вас, тийнейджъри! Лекувайте акнето навреме За добрата полова култура Първо посещение при гин...
Още  ]
Температурен гърч
Температурен гърч Може ли детето ви да получи гърч, без да е епилептик? Температурен ( ...
Още  ]
Бебето от 0 до 12 мес.
Бебето от 0 до 12 месеца Развитие през първата година Развитие на 1-месечното бебе: Тег...
Още  ]
Въображаемият приятел
Въображаемият приятел Според изследвания на психолози, около 2/3 от децата си създава...
Още  ]
Да изучим емоциите си и да знаем как да ...
Да изучим емоциите си и да знаем как да се справяме с тях! Интервю с Мадлен Алгафари ...
Още  ]
  Моето Дете