Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Да станеш мама… 24 01 2021      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Да станеш мама…
Страница 2
Страница 3
Страница 4


Съвременна контрацепция

И понастоящем най-често прилаганият метод е този на прекъснатия полов акт /прекъснат коитус/. Също така широко приложение има и бариерният метод, като най-често се употребява презерватив /кондом/.
По-рядко се използват цервикални шапки, които преди коитус се поставят върху маточната шийка.
По-рядко се използва т.н. календарен метод. При този метод от менструалния цикъл с най-малка продължителност се изважда 18 и се получава денят, след който е възможно забременяване. От менструалния цикъл с най-голяма продължителност се изважда 11 и се получава денят, след който не е възможно забременяването. Например, продължителността на менструалните цикли варират от 25 до 28 дни. Изчислението е: 25-18=7 и 28-11=17. Следователно, от 7 до 17 дни от началото на менструалния цикъл забременяването е възможно и трябва да се използуват предпазни методи.
Известно приложеие получиха и контрацептивните хормонални препарати. Най-често те представляват комбинация от естрогени /женски подови хормони/ и гестагени /хормони на бременността/. У нас се употребяват препаратите гравистат, овосистон, нововлон, бисекурин и други. Приемът започва най-късно на петия ден от началото на менструацията, като всеки ден се приема през устата по една таблетка в продължение на 21 дни, колкото са и таблетките в опаковката. След пауза от 7 дни, през която настъпва менструацията, курсът се повтаря. При такава схема на прием се покрива целият менструален цикъл. Кръвотечението по време на менструация е по-слабо. Възможни са и редица странични явления - затлъстяване, гадене, главоболие, загуба на полово влечение. Такива препарати не трябва да се употребяват при сърдечни заболявания, някои болести на кръвта, рак на матката или на маточната шийка. Консултация с лекар преди началото на приема им е задължително. След прекратяване на приема, оплождането е възможно.
Напоследък по-широко приложение намират депо-препарати, при които еднократен прием пречи на оплождането през различно дълъг период. От депо-таблетките у нас се прилага депо-систан. В опаковката има бели и червени таблетки. На 4-, 11и 18-тия ден след началото на менструацията се приема през устата по една бяла таблетка, а на 25-тия ден - две червени таблетки. Инжекционните депо-препарати се прилагат мускулно, след което забременяване не настъпва за период от два до четири месеца. Такъв препарат е депо-провера.
Съществуват и депо-препарати,които се инжектират подкожно и имат контрацептивно действие в продължение на 4-5 години. Те нямат тежки странични действия и след прекратяването им оплождането е възможно. С подобно ефективно действие е депо-препаратът норплант.
Съществува и възможност за предпазване от бременност чрез приемане на препарати през устата след половия акт. За тази цел се употребява препаратът гравистат-нео. Непосредствено след половия акт се вземат две таблетки и след 12 часа - още две. Съществуват и влагалищни глобули, какъвто е препаратът диане, който притежава контрацептивно действие за около два часа след поставянето му във влагалището.
Вътрематочните предпазни средства спирали, песари, се предпочитат от много жени. Последните модели-спирали освен чисто механично действие отделят и биологично активни вещества. Спирали и песари не трябва да се използуват от неженени жени, от жени с повече полови партнъори, при кръвотечение от половите органи, при възпаление и тумори на половата система. След поставянето им нерядко за няколко дни се появява преходно кървене и болка ниско в корема. Менструациите обикновено са по-обилни. Различните модели спирали и песари имат различен срок на годност, най-често 3-5 години. Трябва да се има предвид, че матката може да отхвърли спиралата и да настъпят междуменструални кръвотечения. Спиралата създава предпоставки за възникване на възпаление и извънматочна бременност, при употреба от нераждали жени по-късно при износване на бременност нерядко се наблюдава отлепване на плацентата.

Източник: Домашен лекар


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
В плен на компютъра
В плен на компютъра - Георги,излез си поиграй на двора! Виж какъв прекрасен слънчев ден...
Още  ]
Детето и въпросът за смъртта
Детето и въпросът за смъртта Когато се появят въпросите за смъртта, защото някой близък ...
Още  ]
Изкуството възпитава добродетели
Изкуството възпитава добродетели Интервю с г-жа Златка Тимонова- гл. художествен ръководител ...
Още  ]
Световна седмица на кърменето- 2013 "Под...
Световна седмица на кърменето- 2013 "Подкрепа за кърмене: Близо до майките" Тема...
Още  ]
Вирусни менингити
Вирусни менингити Менингитът е възпаление на мозъчнит...
Още  ]
  Моето Дете