Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Пазете децата си от препаратите за чистене 21 06 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Пазете децата си от препаратите за чистене

Знаете ли, че петдесет процента от смъртните случаи от отрови са от химични препарати вкъщи? Не някакви специални препарати за домашна химическа лаборатория, а тези, които купуваме всеки ден, чистим с тях, мием и пръскаме домашните си цветя.
Ето, чета в няколко форума подред домакини, които задават въпроса как да изчистят някое упорито петно или как да отпушат канала, задръстен за пореден път. Всяка втора описва лошия си опит с използването на няколко препарата, уж за по-добър ефект. Единственият ефект от цялата работа е, че са се полузадушили и се е наложило да отварят всички прозорци, независимо дали е зима или лято. И напротив - упоритото петно си е било все още там. Ама разбира се, двата препарата са взаимодействали един с друг и въобще не им е останало с какво да въздействат върху петното. И това е най-малкото, което може да се случи вкъщи при използването на тези препарати.
Друга оставила детето си да си играе с пръскалката, пълна с току що закупения препарат за мухъл. А то доволно изчистило навсякъде, включително лицето и ръцете си. Ако видите как изглеждат ръцете и лицето на това дете, уверявам ви, че задълго ще гоните цялата фамилия от къщи, когато чистите, а вие самите ще се оборудвате с възможно най-добрите ръкавици.
Не си мислете, че един или друг препарат може да бъде по-мек. Всички, които твърдят, че могат да изчистят всяка загоряла мазнина и да отпушат всеки канал със сигурност съдържат силна киселина или сода каустик. Защо, според вас, такъв препарат се нариа "Кислин"? Има и други - съдържат белина, независимо какво е наименованието им. Просто прочетете етикета - там пише всичко. Например "Циф" - хората са си казали, че "съдържа белина". Дори са сложили специални знак "Дразнещ" - пречупени кости и череп. Мислите ли, че ако прехвърлите подобен препарат в шише от някоя безалкохолна напитка, детето ви ще знае колко е лошо да пиеш белина и няма да надигне това същото шише?
Впрочем, лекарите от Пирогов казват, че освен събота и неделя, в които дни домакините се развихрят в чистенето и оставят отворени бутилки и опаковки навсякъде из къщи, най-много деца постъпват в болницата и в понеделник. Но не защото много хора почиват и в понеделник, а защото никой от родителите през уикенда не е обърнал внимание на вида на детето си или пък е решил, че случилото се не е толкова опасно. Както се оказва - често това се оказва грешка, която не може да бъде поправена.
Затова: Четете етикетите на препаратите, които купувате - там пише всичко. Как да ги използвате, какво да направите, ако нещо се случи, как да се пазите, какво да носите, когато работите с препарата. Просто ги спазвайте и детето ви ще бъде в безопасност. А вие ще бъдете един щастлив родител на здраво дете.

Деяна Илиева
Източник: www.bgreporter.com

Материалите от bgreporter.com са публикувани с разрешението на администратора и споразумение за рекламни бартерни отношения между сайтовете.Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Когато агресията замени любовта
Когато агресията замени любовта За някои жени раздялата с половинката се оказва непос...
Още  ]
Приемното семейство и привързаността
Приемното семейство и привързаността Какво е това Приемно семейство? Приемното семейс...
Още  ]
Някои психологически аспекти на детската...
Някои психологически аспекти на детската престъпност Доналд Уиникът (обръ...
Още  ]
Интервю с г-жа Иванка Захариева
Мястото на педагогическия съветник или психолога се определя от обществеността Интервю с Ива...
Още  ]
Семейството и душевното здраве на детето
Семейството и душевното здраве на детето Семейството е основна клетка на микроструктур...
Още  ]
  Моето Дете