Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Децата и неврозите 11 11 2019      
 
Оценка: / 8
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Децата и неврозите
Страница 2

Децата и неврозите

Dete

В наши дни детските неврози и невротични състояния са широко разпространени с тенденция към зачестяване. Безспорно за някои деца е от значение по-чувствителната нервна система. Несъмнена е обаче ролята на повишените изисквания при възпитанието и обучението на децата. Невротичното дете е със засилени емоционални прояви. Много често то е плахо, подтиснато, нерешително, страхливо, неоснователно раздразнително. Тези деца са с блед тен, нездрав вид, бързо се изморяват, имат неловки движения. Имат проблеми при усвояване на учебния материал (лош почерк, невъзможност за концентрация и анализ), трудно справяне при обичайни обстоятелства. В зависимост от характеровите особености на личността могат да се появят и белези на хистерично поведение - хистерична афония (загуба на гласа), мълчаливост, различни двигателни разтройства (тикове). От психосоматичните разтройства - упорито повръщане, нервна кашлица, натрапливости, заекване и др. Към тези състояния са склонни деца с тревожно - маниакален характер и повишена боязливост. Най - често срещани прояви на невротизъм при децата са:
Смучене на пръста - появява се около първата година на детето, може да бъде свързано с внезапното спиране на кърменето, тръгване на майката на работа и нейната липса, недостатъчни ласки.
Гризане на нокти - много често този навик се проявява в предучилищна възраст, като израз на нетърпеливост и невъзможност
на детето да се задържи на едно място.
Детски фобии свързани с нощни стряскания и събуждания, плач и говорене на сън.
Тикове - Могат да са изразени с: ритмично премигане, повдигане на рамото различни видове гримаси, некоординирани движения.
Психоневрози и неврозоподобни състояния - Тези явления възникват при различни телесни заболявания. Често боледуващите деца нямат възможност да бъдат като връстниците си. По отношение на двигателната активност и игровата дейност те са изправени пред ограничения. В случая възникването на невроза зависи от личностните характеристики.
Децата се плашат от самотата, държат винаги да има някой при тях. Други не понасят тъмнината, особено тези, които за наказание биват затваряни в тъмни помещения. Не е за подценяване и страха от високо, от тесни помещения и др. Деца на родители, който искат детето им да дава точен, верен и правилен отговор, които биват мъмрени, ако допуснат грешки, получават постоянното чувство за неувереност и се въздържат да кажат своето мнение. Те винаги отговарят с" не зная'' или ''както кажеш''.
Опазването на децата от страхови неврози е задача на родителите. В своята възпитателна работа те не бива да изпадат в двете крайности - прекалената свобода, разглезване на детето или прекалена строгост. Добрите постъпки и правилните решения на детето трябва да се стимулират, хвалят и ценят, но за да не се стига до трайни последици върху детската психика децата трябва да бъдат обичани и приемани от своите родители и близки такива каквито са.


Източник: РИОКОЗ- гр. Сливен
Снимка: BigBlonde

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Стадиите в психичното развитие според Жа...
Стадиите в психичното развитие според Жан Пиаже Познавателно развитие. Переспективи в теор...
Още  ]
Деца лишени от родителски грижи
Деца лишени от родителски грижи Физическата грижа не е достатъчна за развитието на здраво дете! Из...
Още  ]
Детето и въпросът за смъртта
Детето и въпросът за смъртта Когато се появят въпросите за смъртта, защото някой близък ...
Още  ]
Децата дълго преодоляват стреса
Децата дълго преодоляват стреса Всяко второ дете преживява стрес, на който никой не ...
Още  ]
Разводът и децата
Разводът и децата Самотната майка Разводът на родителите – криза за децата Татко след разв...
Още  ]
  Моето Дете