Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Подходящи играчки за децата от пув 19 04 2024      
 
Оценка: / 7
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Подходящи играчки за децата от пув
Страница 2
Страница 3

Как да избираме подходящи играчки за детето от предучилищна възраст?

След третата си година вашето дете е готово за по-сложни играчки - в края на краищата, то вече може да си облича само тениската, да си мие ръцете и зъбите, да ходи и тича уверено.
Въображението му се развива все повече с възрастта. То си измисля свои собствени истории, герои, планове и приключения. А играчките продължават да бъдат негови верни приятели. Като му носят удоволствие, те му помагат да си изгради самочувствие, да усъвършенства фините си движения, да развие езиковите, комуникативните и познавателните си способности.
Ето някои подходящи играчки за детето от предучилищна възраст:
Пъзели:
На тази възраст децата развиват своите умения за решаване на проблеми и координирани движения. Нищо не проверява техните нови способности по-добре от пъзелите. Някои от по-простите се продават с подложка, върху която прилягат елементите. За по-малките те са с малко на брой, но големи елементи и проста, лесно разпознаваема картинка. С увеличаването на възрастта се увеличава броят на елементите и сложността на изображението. Обикновено на всеки пъзел е отбелязано за каква възраст е подходящ.
Карти за игра:
Простите игри с карти са полезни за развитието на паметта на вашето дете. С игрите за памет като "Кент" и "Мемори" то ще се забавлява, като се опитва да свързва еднаквите неща и вероятно ще изпада във възторг, когато успее да се справи.
Детски кухненски сервиз:
Предучилищната възраст е възрастта на подражанието и въображаемите игри. Едно от нещата, които децата обичат най-много е да имитират мама и татко. Детският кухненски сервиз им позволява да "готвят" всякакви видове въображаеми ястия. Добавете и няколко празни малки бурканчета от сладко или от подправки и вашето дете може да стане втори Ути Бъчваров.
Комплекти за конструиране:
Повечето от децата на тази възраст са се усъвършенствали в подреждането на кубчета, но това не означава, че играта е загубила своята привлекателност. Те харесват най-много блокчета, които се сглобяват (като "Лего"), защото могат да използват своето въображение и двигателна координация, за да построят по-високи и по-сложни кули. Вечни любимци са и дървените или пластмасови цветни кубчета.
Художествени принадлежности:
Вашето дете е готово и има желание да експериментира с тях - ваша работа е да му осигурите нужните пособия. Децата на тази възраст обичат цветните моливи, водните бои, пластелина, цветните хартийки от вестници или списания (те стават за колажи), правенето на фигурки от хартия, темперните бои и рисуването с пръсти. Само се уверете, че всичко, което купувате е лесно за измиване и не е токсично.
Играчки за забавления на открито:
Тъй като вашето дете започва да усъвършенства физическите си умения, то обича играчките, които му позволяват да изпробва своите нови способности. Чудесни играчки за тази възрастова група са люлките, топките и малките кошове за баскетбол, меките футболни топки, комплектите за игра на федербал и т.н.
Книги :
Езиковите умения на вашето дете се усъвършенстват, расте речниковият му запас. То започва да следи нишката на разказа и разбира по-сложни думи. За това е много важно да му купувате подходящи книги за неговата възраст. Това са книжките с приказки, разкази и стихотворения за деца. Изследванията показват, че децата, на които се говори повече, четат се повече приказки и се пеят повече песни, демонстрират по-добри езикови способности. Те научават голям брой думи и израстват с любов към литературата и ученето. Постепенно направете библиотека на вашето дете. Сядайте често с него на килима и му четете на глас, позволявайте му да "чете" само и да ви разказва какво е научило в детската градина.

Източник: http://marti-online.com

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Строгост или либералност
Строгост или либералност Чувството за непълноценност се заражда още в детството Пред ...
Още  ]
Отслабване при децата
Отслабване при децата За разлика от периодите на забавено израстване, свързано с относител...
Още  ]
Масажи и гимнастика на бебето
Масажи и гимнастика на бебето Развитието и здравето на дет...
Още  ]
Първи юни- Международен ден на детето
Първи юни- Международен ден на детето Международният ден на детето е честван в много страни...
Още  ]
Как децата разбират идеята за осиновяван...
Как децата разбират идеята за осиновяването в различните възрасти Как учат децата? Да знае...
Още  ]
  Моето Дете