Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Когато агресията замени любовта 30 11 2023      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

Когато агресията замени любовта

За някои жени раздялата с половинката се оказва непосилно трудна задача заради драмите, които им спретват бившите партньори. Много мъже проявяват агресивната си страна точно на финала на връзката. Тормозът след раздяла във всичките му форми се случва много по-често, отколкото си мислиш. Сигурно си чувала поне няколко истории за момичета, които не могат да се откачат от половинките си, понеже мъжете им не желаят да преглътнат факта, че са ги изоставили.
Маринела (28) живеела от три години с Валери, когато решила, че нещата трябва да приключат. Точната причина е без значение. Важното в случая е, че той не бил на същото мнение. Не само че не желаел да си тръгне от нейния апартамент, но и продължавал да й държи сметка на всяка крачка. Накрая тя успяла да го „изсели“ от дома си, но той продължил да я преследва, да я причаква пред тях и да я заплашва, да звъни на близки и познати, за да ги разпитва, и да плете интриги. Маринела се принудила да си издейства ограничителна заповед, която му забранява да се доближава до нея. Чак тогава драмата приключила. Към днешна дата отношенията между двамата са нормални, като между добри познати. Слава Богу въпреки разгорещените емоции не се стигнало до крайности. Много други момичета обаче нямат този късмет.

Истината за агресията
За съжаление насилието във връзката не е нещо необичайно. Според изследвания, в Австралия например около 36% от жените са били жертва на агресия от страна на половинките си, а едно от всеки десет момичета на възраст от 18-24 години е било изнасилено или е претърпяло някаква друга форма на сексуален тормоз. У нас картината не е много различна, само че за съжаление много повече са случаите, които остават потопени в мълчание. Статистиката показва, че една от всеки четири жени в България е жертва на домашно насилие, но специалистите са убедени, че истинската бройка е доста по-голяма. Няма данни за какъв процент именно раздялата е отприщила агресията, но е факт, че нерядко такава ситуация е налице и може да има трайни неприятни последици. Дори преди това във връзката да не е имало физически удари, а само словесни заплахи или обиди, не е изключено такъв индивид да посегне и да нарани приятелката си за първи път, когато тя реши да приключи отношенията, твърдят психолозите. В много от случаите домашното насилие се проявява точно, когато жената поиска да сложи край на връзката и да си тръгне.
Причините, които карат някои мъже да се превръщат в агресори, са сложни. Психолозите обясняват, че те обикновено са свързани със страха от изоставяне, сексуалната ревност и обърканите представи за това какво значи „мъжествено“ държание. Насилието в края на връзката най-често е свързано с желанието на силния пол да контролира жената, в това число и правото й да взима решения. Агресорът гледа на половинката си като на своя собственост, затова смята, че може да диктува житейския й избор и че никой друг няма право да има връзка с нея.

Предупредителните знаци
Приятелят ти демонстрира ли някои от по-горните чувства към теб? Признаците, че един мъж е склонен да ти скъса нервите, ако решиш да го зарежеш, невинаги са ясни като бял ден. Те може да са така завоалирани, че въобще да не ги забележиш и да не ти мине през ума, че твоят човек е способен да ти посегне. Но бъди нащрек, ако той задръства мобилния ти със sms-и, твърди, че никой няма да те обича като него, винаги те държи плътно до себе си, когато сте навън и не те изпуска от поглед. Как да прецениш дали има нещо гнило в цялото това внимание? Много просто – бягай надалеч, ако имаш чувството, че се задушаваш или се дразниш, понеже той те тормози или ти диктува какво да правиш. Домашното насилие има различни измерения. Сексуалната агресия, емоционалното издевателство, заплахите, унижението, социалната изолация и финансовите лишения са все негови прояви, които поставят жената под огромен натиск и смачкват самочувствието й.
Кристина (25) отрано забелязала червената лампичка, която й показала, че приятелят й е склонен към насилие: „Още в самото начало на връзката ни Иван ми звънеше по десет пъти на ден. Тогава си мислех, че съм късметлийка, че някой е хлътнал толкова много по мен. Но колкото по-дълго бяхме заедно, толкова повече той настояваше всеки уикенд да стоим само двамата вкъщи, започна да ми крие телефона, за да не мога да се обадя на приятелките си. Шест месеца след като скъсах с него, ми се разкрещя, след това ме блъсна към стената и удари главата ми толкова силно, че помислих, че ще ме убие. Престана чак след като успях да бръкна с нокът в окото му. След това хукнах към колата си, заключих вратата и се обадих в полицията.“
Ако приятелят ти е от мъжете, които искат да контролират изцяло живота ти, нищо чудно умишлено да се опитва да те държи настрана от приятелите и семейството ти, за да нямаш никаква външна подкрепа и да се чувстваш сама и уязвима. А това, разбира се, прави още по-трудно да го напуснеш. Или пък ти внушава, че ти си си виновна, защото си го раздразнила или вбесила с постъпката си. Помни, че никоя жена не носи отговорност за това, че мъжът я е ударил, заплашвал или обиждал. Имай предвид, че е рисковано да продължиш да бъдеш с такъв човек с надеждата, че нещата ще се оправят. Много е вероятно след време агресията във връзката да стане още по-голяма.

Авариен изход
Как да приключиш нещата без да се излагаш на риск? Първо, планирай да се изнесеш от общото ви жилище, когато гаджето ти е на работа или му го кажи лице в лице в присъствието на някой близък, който те подкрепя – примерно член на семейството ти или приятел мъж. Ако се страхуваш за своята безопасност, потърси помощ от районното управление. Оттам може да те посъветват да си извадиш ограничителна заповед, за да предотвратиш риска бившият ти да те преследва, след като си тръгнеш. Друг вариант е да потърсиш за помощ някоя от неправителствените организации, които се борят с домашното насилие. Опиши всички инциденти, свързани с агресия срещу теб (със снимки, ако насилието е физическо) и подготви оплакване до полицията. Най-добре дръж тези неща в дома на приятел – записът ще ти помогне да възстановиш историята на насилието, а това ще ти е от полза ако решиш да отнесеш въпроса до съда. В случай че приятелят ти се държи агресивно за пръв път, когато приключваш връзката, ако е необходимо, направи се, че смяташ да преосмислиш решението си с идеята това да го успокои. Винаги можеш да му дадеш ясно да разбере, че връзката наистина е приключила, когато си вече на сигурно място. Не се опитвай да го правиш сама – кажи на близък приятел или на член на семейството си или се обади на психолог.

Автор: Деница Сивева
Източник: www.nasilie.eu
Група за взаимна помощ и подкрепа: тукКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Приказка за ненужната саможертва
Приказка за ненужната саможертва Просто и нагледно за това как ние самите сме готови да п...
Още  ]
Фимоза
Фимоза Фимозата представлява свиване на кожата около главичката на половия член, поради ко...
Още  ]
Нервно-психично развитие на бебето
Нервно-психично развитие на бебето Психологическа диагностика на ранното детство Детето през ...
Още  ]
Детският учител трябва да има призвание ...
Детският учител трябва да има призвание за това! Интервю с Красимира Тодорова- директор на...
Още  ]
Всичко за млечните зъби на вашето дете
Всичко за млечните зъби на вашето дете Зачатъците на млечните зъби се форми...
Още  ]
  Моето Дете