Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Международна конференция „Нови медии, нови наркотици, нови зависимости”- 26 ноември 2010 г. 24 01 2021      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Международна конференция „Нови медии, нови наркотици, нови зависимости”- 26 ноември 2010 г.
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5Международна конференция „Нови медии, нови наркотици, нови зависимости”- 26 ноември 2010 г.Проектът "Пристрастен към живота" представлява международна информационна кампания за превенция и намаляване на рисковете, свързани с употребата на амфетамини. Той е финансиран от DG Правосъдие, Свобода и Сигурност на Европейската комисия. Проектът включва 5 езичен интернет портал с адрес www.addicted2life.eu/ . Сред другите дейности по проекта са: верижни имейли, международен конкурс за журналисти, международна конференция „Нови медии, нови наркотици, нови зависимости”, разпространение на картички най-често срещаните митове за амфетамините, интернет кампания в социалните мрежи, форуми, банерна кампания и др. инициативи за популяризиране. Идеята на кампанията е да привлече вниманието на младите хора към рисковете, до които води употребата на амфетамини без "досадни проповеди" като ги информира и провокира сами да разпространяват информация помежду си.
Проектът включва организации от четири европейски държави: Фондация „Инициатива за здраве”, София, България; Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване, София, България; Actions for Citizenship and Health Education - A.C.C.E.S., Марсилия, Франция; Healthy Options Project Skopje - H.O.P.S., Скопие, Македония; Blue Point Drug Counseling and Outpatient Center, Будапеща, Унгария.
На 26 ноември 2010 ще се състои заключителната Международна конференция „Нови медии, нови наркотици, нови зависимости”. Конференцията ще събере експерти от цял свят, които ще обсъждат теми, като: увеличаване употребата на синтетични наркотици сред младите хора, ролята на медиите при отразяване на проблемите; добри европейски практики в областта на превенцията и решаване на проблемите с разпространението на наркотици сред младите хора, и др. В събитието ще вземат участие представители на ООН, Министерство на правосъдието, Национален център по наркомании, SEEMO, вестник „Гардиън”, представители на неправителствени организации от Испания, Франция, Унгария, Македония, Германия, Словакия и България, както и здравни и социални журналисти. По данни от годишния доклад на центъра на ЕС по наркотиците за 2010, употребата на амфетамини в Европа запазва нивата от предишни години. Единствените държави, които съобщават за увеличение с повече от един процентни пункта за възрастова група (15-34 години) са: България от 0.9 през 2005 до 2.1. през 2008 и Чешката република - от 1.5% през 2004 до 3,2% през 2008. Същевременно България е и държава, в която се отчитат нива на употреба над средните за Европа за във възрастова група (16 – 17 години) - 6 %.
До мемента инициативата е подкрепена от: Национален център по наркомании, Център за развитие на медиите, dir.bg, Програмата, moetodete.com, roditeli.bg, zdrave.net, znam.li, София Прес, Computerworld, PC World, idg и др.
Информация за лекторите и членовете на международното жури:
Оливър Вуйович – генерален секретар на SEEMO (SouthEast European Media Organisation) - Медийната организация за Югоизточна Европа, със седалище Виена от създаването й през 2000 г. Основател е и на Balkan Point - организация за независими изследвания и новини от Югоизточна, Южна и Централна Европа (SECEPRO). Издател на списание "De Scripto”. Редактор, автор и съавтор на книги, между които „Медиите и малцинствата в Югоизточна Европа” и др. През май 2003 година Вуйович организира първата среща между водещите представители на медиите в Сърбия и Косово в Охрид.
Джон Карвел – редактор по социални теми във в. „Гардиън” в продължение на 9 години до май 2009. Автор на две биографии за Кен Ливингстън - първият кмет на Лондон. Той получава награда „Свобода на информацията”, завеждайки успешно дело в Европейския съд срещу официалния секретариат на Европейския съвет на министрите. От 2009 Карвел е в ръководството на съвета на Националната здравна служба на Великобритания.
Джон Питър Коолс – заместник председател на Международната асоциация за намаляване на вредите (IHRA). Коолс е главен редактор на списание за популяризиране на здравословния начин на живот за хора, употребяващи наркотици. От 1996 година той участва активно в инициирането и подкрепа на превенцията на ХИВ в Централна и Източна Европа, както и в многостранна програма за превенция на ХИВ, употреба на наркотици и намаляване на бедността в Азия. В момента той е координатор на ХИВ/здравна програма за общества, употребяващи наркотици в общности в Южна Африка.
Хесус Лакост - директор, Институт за изследване на зависимостите, Испания - Хесус Лакост е психолог и директор на Институт за изследване на зависимостите. Редактор е на водещия за испаноговорящите страни сайт за зависимости: www.lasdrogas.info.
Повече за проекта тук.

 


  
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Варицела
Варицела Варицелата се лекува в домашна обстановка Определение: Варицелата (лещенка,varicell...
Още  ]
Хапче за купон- хапче доживот
Хапче за купон- хапче доживот Това е една от онези истории, за които хората казват- абе, ч...
Още  ]
Изкуството възпитава добродетели
Изкуството възпитава добродетели Интервю с г-жа Златка Тимонова- гл. художествен ръководител ...
Още  ]
Ваксините в детска възраст
Ваксините в детска възраст Здравото дете е най-голямата мечта на всеки родител. Най-сигурния...
Още  ]
Температурата
Кога наистина се налага да сваляме температурата Високата температура е опасна за децата! Пов...
Още  ]
  Моето Дете