Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Център "Прегръдка" 23 09 2023      
 
Оценка: / 9
СлабОтличен 

Център "Прегръдка"

В град Варна отвори врати Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с дисфазии на развитието и хиперкинетично разстройство на поведението „Прегръдка”

Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с дисфазии на развитието и хиперкинетично разстройство на поведението “Прегръдка” е специализирана социална услуга насочена към деца на възраст от 5 до 18 години с дисфазии на развитието и хиперкинетично разстройство на поведението.
Дисфазията на развитието представлява специфично разстройство, при което се нарушава формата, съдържанието и употребата на езика в различна степен и децата, страдащи от такова имат нарушени умения за разбиране на чуждата реч и за реализирането на собствена такава.
Хиперактивността е описателен термин, който се отнася до неуморяеми, много подвижни деца, които регулярно нарушават реда у дома си и в училище. Те имат слаб контрол над импулсите си, често демонстрират полярни настроения и неподходящ гняв и понякога са прекомерно жестоки. Тяхното представяне в училище се отличава с невнимание, дезорганизация, слаби паметови функции и лошо поведение. Те обикновено имат нормален или по-висок от средния интелект.
Център „Прегръдка” има за цел да създаде условия за интегриране, ефективно социализиране в училище и обществото и подпомагане на образователния процес на децата и учениците с такива нарушения, чрез индивидуални и групови занимания. Програмата на Центъра е съставена от специалисти на база най-новите методи и техники за рехабилитация на деца с дисфазии на развитието и хиперкинетично разстройство.
Занятията се провеждат индивидуално и групово и включват специализирани терапевтични сеанси като изобразително и приложно изкуство, кукло и приказкотерапия, фотография, зоотерапия и битови умения. За свободното време, отдиха и развлечението на децата се предвижда отбелязване на национални и религиозни празници, честване на рождени дни и именни дни, излети сред природата, посещения на културни мероприятия: кино, музеи, галерии и други, организиране на пикници и екскурзии и други.
Услугата за първите 30 деца, чиито родители /настойници/ имат адресна регистрация в община Варна е безплатна. Услугата се финансира от Община Варна.

Повече за Център „Прегръдка”, както и информация за записването, може да намерите на официалния му сайт: www.pregrudka.com или да получите на тел. 052 803904.
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Детето и въпросът за смъртта
Детето и въпросът за смъртта Когато се появят въпросите за смъртта, защото някой близък ...
Още  ]
Нощното напикаване – стрес за майките
Нощното напикаване – стрес за майките Нощното напикаване може да притесни и най-с...
Още  ]
Разводът и децата
Разводът и децата Самотната майка Разводът на родителите – криза за децата Татко след разв...
Още  ]
Деца с недъзи в тежест на семейството
Деца с недъзи в тежест на семейството Степени на умствена изостаналост Детето може да се...
Още  ]
Пълнa липca нa гoвop нa дeтeтo cлeд 2 г....
Липca нa гoвop нa дeтeтo cлeд 2 г. и пoлoвинa Koгaтo нa двe гoдини и пoлoвинa eднo дeт...
Още  ]
  Моето Дете