Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Сдружение "Майки срещу дрогата": Отърсете се от ненужния срам и не носете сами болката си! 28 01 2022      
 
Оценка: / 6
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Сдружение "Майки срещу дрогата": Отърсете се от ненужния срам и не носете сами болката си!
Страница 2


Сдружение "Майки срещу дрогата": Отърсете се от ненужния срам и не носете сами болката си!

Сдружение „ Майки срещу дрогата” е регистрирано през март 2004 г. в Пловдив, основатели са Веселина Божилова, Елка Паникян, Мариана Наумова и Мариана Ангелиева. Още в самото си начало се събират над 30 родители на наркозависими деца, предимно майки, които започват редовни срещи всеки четвъртък. В продължение на пет години срещите преминават при най- различни условия, често лоши, но упорито и всеотдайно работата върви.
В първата година от съществуването си сдружението преминава интензивен курс на обучение чрез срещи със специалисти, контакти с институции, прочит и дискусии на много текстове за наркозависимостта. Основният ни принцип е взаимопомощ, всеки, потърсил нашата подкрепа, е добре дошъл, не питаме за имена и месторабота, не водим регистър,просто помагаме.
През всичките тези години през нас са минали стотици семейства, потърсили помощ в един от най-ужасните периоди на живота си. Помагаме със съвети и споделен опит как да се мотивира детето да отиде да се лекува, как да се решават заплетени ситуации, как да се избере място за лечение и да се изпрати, как да се държат родителите по време на лечението и след това.
Сами по себе си пострадали жестоко от ситуацията с децата им, родителите почти без изключение стават жертви на съ-зависимостта. Техният начин на живот се променя драстично, те стават подвластни на болести на стреса, често губят и работа, понякога са жертви и на домашно насилие. Убедихме се в това, което специалистите знаят- че подобни групови сбирки са най- добрата терапия за родители. На тях те споделят случилото се, търсят отговори, намират подкрепа. Понякога просто възможността да споделиш открито с хора, които те разбират, е по-лечебно и важно от всичко друго. На нашите сбирки това се случва, идват хора за пръв път, споделят болката си и намират не само подкрепа на думи, но и реална помощ. От няколко месеца сме отделили специален ден за първи срещи с родители, които споделят в индивидуални разговори проблемите си и получават съвет и подкрепа от Елка Паникян.
Горди сме с това, че почти няма семейство, потърсило нашата помощ, което да не е успяло да мотивира детето си за лечение, изключенията са просто нищожно малки. Нашата помощ търсят не само родители, но и зависими, които се убедиха, че ние наистина разбираме това, което им се случва и сме готови да им подадем ръка в момент, когато са решили да се върнат от ръба, на който са стъпили.
От началото на 2009 година сдружението разполага с общинска къща, дадена ни под наем за 10 години и условия за наистина добра дейност. Продължават редовните родителски сбирки всеки четвъртък, всяка сряда пък е ден за индивидуални консултации за хора, които идват за пръв път. В къщата се провежда група на зависими под ръководството на психолог, има друг психолог и за индивидуална работа.
Предвиждаме нови дейности, които стават възможни благодарение на това, че активно продължаваме да работим, имаме съмишленици и най-вече- има огромен смисъл в това, което правим. Смисълът са всички тези момчета и момичета, които се върнаха към нормален живот.
Проблемът с наркотиците е залял цялата страна, големи и малки градове, села, а на много места хората нямат и най- елементарна информация за злото, което им се случва. Затова като наша важна задача схващаме инициирането на подобни на нашата родителски групи в страната, защото майките са сила. Те си помагат една на друга, помагат и на децата си, помагат на цялото общество. Няма нищо срамно в това, че се бориш за справянето с подобно зло, достойно е да защитаваш живота на своето, и на чуждите деца. Всички деца са на България. Затова от две години сдружение „Майки срещу дрогата” работи системно и упорито по създаването на свои клонове в страната.
Факт са и работят клоновете ни в Ямбол, Монтана и Габрово от 2008 година, към тях се присъединиха клоновете ни в София, Стара Загора, Свиленград и Балчик от началото на 2010. Градовете са избрани по един- единствен признак- наличие в тях на хора, които са засегнати от злото и които не искат да се примирят с него, а да се борят. Обществото не разбира докрай това, което ни се случва, държавата нехае, мнозина се възползват от нашата беда. През това време децата ни умират. Ние ви призоваваме- отърсете се от ненужния срам и не носете сами болката си. Заедно можете повече. Достойно е човек да се бори за живота на детето си, още по- достойно е да се бори за живота на всички деца. Последвайте нашия пример и станете част от нас!

Тв. поредица "Отвори очи!"

За контакти:
Пловдив, ул.”Арда” 9 А
Веселина Божилова – 0888 46 16 54, 032 58 15 32
Елка Паникян – 032 63 49 86, 0886472461
www.antidrugbg.com

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Студентка гушка дете, за да спре да се с...
Студентка гушка дете, за да спре да се самонаранява В Центъра за настаняване от семеен тип ле...
Още  ]
За вас, татковци !
За вас, татковци! Страховете на новите бащи Наръчник за татко- приготвяне на мляко Професия &qu...
Още  ]
Детето - без баща или между двама
Детето - без баща или между двама Доста по-често от преди в наши дни детето се отглежда ...
Още  ]
Нощното напикаване – стрес за майките
Нощното напикаване – стрес за майките Нощното напикаване може да притесни и най-с...
Още  ]
Можем ли да наказваме малкото дете?
Можем ли да наказваме малкото дете? Интервю с Весела Банова- психотерапевт Не е лесна нау...
Още  ]
  Моето Дете