Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Сдружение "Майки срещу дрогата": Отърсете се от ненужния срам и не носете сами болката си! 07 08 2020      
 
Оценка: / 6
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Сдружение "Майки срещу дрогата": Отърсете се от ненужния срам и не носете сами болката си!
Страница 2


Сдружение "Майки срещу дрогата"- Пловдив, организират среща- обучителен семинар за специалисти и родители в гр. Хасково на 13.11.2010 г.- събота от 10.00 ч.в голямата зала на ОП "Младежки център.

Програма на среща- семинар на сдружение „Майки срещу дрогата” в Хасково, 13.11.2010.

1. Представяне на сдружение „Майки срещу дрогата”, ролята на семейството и на гражданското общество в борбата срещу наркоманиите. Никой не е застрахован от това детето му да започне да употребява наркотици и да съсипе не само своя, но и живота на близките си. Никой не е подготвен, когато това се случи. Какво трябва да знаят родителите, как могат да противостоят, как да спасят живота на детето си и как сплотяването на хора с еднакъв проблем води до реални добри резултати. Опит от 6-7 години активна дейност в Пловдив и цялата страна.
Лектор: Веселина Божилова, председател на сдружение „Майки срещу дрогата”. Мултимедийна презентация – 30 мин.
2. „Зависимостта като болест”
Зависимостта от наркотици е хронично рецидивиращо заболяване, което протича по свои си закони и за да помогнеш, трябва да разбереш какво точно се случва. Кое работи и кое не по отношение на наркозависимостта...
Лектор: д-р Иван Добринов, психиатър, завеждаш на Отделението за зависимости към Психиатрична болница- Раднево. Мултимедийна презентация. – 30 мин.
3.„Мотивацията – как да променя живота си”
Лектор: Емилия Крушков, психолог, консултант на сдружение „Майки срещу дрогата”. Мултимедийна презентация. 30 мин.
Лесно е да кажеш на някого: Спри наркотиците! На практика ти го караш да промени целия си начин на живот, а това не е лесно за никого. Как работи механизмът на промяната, как да мотивираме човек да избере живота, а не да го отблъскваме. Как правим грешки тогава, когато смятаме, че постъпваме правилно спрямо него?
4. Представяне на книгата ”Всичко възможно” от Веселина Божилова, -30 мин.
Веселина Божилова е журналист по професия. Репортер, редактор, сценарист на документални филми и поредици. Специализирала е тв новини в BBC – Великобритания (1993) и в CBS – Филаделфия, САЩ (1995). Голяма част от работата й като журналист, а и като гражданин (основател е на Сдружението „Майки срещу дрогата“) е посветена на проблемите на наркозависимите.
Автор е на книгите „Смъртна присъда“ (2002), „Не се предавай“ (2006) и „Наркотиците: преживяно и осмислено“ (2008) и „Всичко възможно” / 2010/
„В тази книга са описани истории, събирани в продължение на шест години. Не просто събирани, а истории, в които играя известна роля и аз, авторът на тази книга, и Елка Паникян, и другите, с които на 17 март 2004 година създадохме сдружението „Майки срещу дрогата”. Част от историите описвам след лични срещи, други идват чрез пощата на сайта ни, трети са разказани на сбирки на сдружението. Толкова много болка, толкова много надежда. Толкова много съдби. Това е опит да се разкаже на хората, които нямат проблем с наркотиците в семействата си какво става там, където той е проникнал. Това е опит да се чуе гласът на хората, които живеят в ада, наречен наркотици. Не бързайте с присъдите. Не бързайте и със съжалението. Първо ги чуйте.”
5. Прожекция на откъс от предаването „Отвори очи” на сдружение „Майки срещу дрогата”. – Интервю с майката на момиче, което след една доза амфетамини преди шест години остава пълен инвалид. – 15 мин.
Вход свободен!

Срещата в Хасково е с подкрепата на НФ "Моето дете" и Младежки център- Хасково.
За записване за семинара: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

www.antidrugbg.comКоментари
Благодарствено писмо
Написано от nfmd на 2010-11-19 22:22:12
Благодарствено писмо 
 
До Областа Администрация- Хасково 
До ОДМВР- Хасково 
До Младежки център- Хасково 
До МГЕРБ- Хасково 
До РД Социално подпомагане- Хасково 
До Областен съвет по наркотичните вещества- Хасково 
До МКБППМН- Хасково 
До Младежки парламент- Хасково 
До ДАЗД- Хасково 
До РИО – Хасково 
До медиите 
 
Уважаеми дами и господа, 
приятели и съмишленици, 
 
Позволете ни да изкажем нашата благодарност за проявената подкрепа и съпричастност от Ваша страна по повод провелата се на 13.11.2010 г.среща- семинар на сдружение „Майки среду дрогата” в гр. Хасково! Използваме възможността да благодарим на Областна управа- Хасково, на всички заинтересовани институции, младежки организации, училища, медии, родители и специалисти присъствали на срещата и допринесли за нейното реализиране! Удолетворени сме, че представители на местната власт, специалисти и граждани обединиха своите усилия за повишаване информираността на обществеността за наркозависимостите при подрастващите, засвидетелстваха своята готовност да се преборят с този проблем и да бъде гарантирано доброто бъдеще и сигурност на българските деца! Надяваме се, че и в бъдеще ще работим заедно, ще си сътрудничим и ще организираме и други подобни инициативи!  
 
С уважение: Веселина Божилова- Председател на Сдружение „Майки срещу дрогата”- гр. Пловдив 
Мариана Чомпалова- Администратор на Национален Форум „Моето дете” 
17.11.2010 г. 
Национална среща
Написано от nfmd на 2010-11-22 13:06:58
Важно съобщение за клоновете на "Майки срещу дрогата" в страната! 
 
На 5 декември 2010 г, неделя, организираме национална среща на клоновете на сдружението в страната. Тя ще започне от 10 ч в залата на Народна библиотека "Иван Вазов" на ул. "Иван Вазов" в Пловдив и ще продължи до ранния следобед. В програмата се предвиждат лекции на д-р Иван Добринов и психоложката Емилия Крушков, поканен е и Стивън Хънсъм, с дългогодишен стаж в превенцията в Шотландия, както и дискусия. Очакваме от представителите на клоновете да разкажат за обстановката в техните градове, за да се очертае една по- пълна картина. На срещата ще се основе и новото бъдещо сдружение "Национално обединение Майки срещу дрогата", в което могат да участват и други сдружения със същата цел.  
Срещата се осъществява в рамките на проекта " Майчина съпротива", финансиран от Матра Кап. Можем да поемем разходите по пътните и една нощувка в хотел на двама души от всеки клон. Нощувката за хората, които идват отдалече, ще бъде в хотел "Челси" на ул. " Г.С. Раковски" в Пловдив. Лимитът на нашата помощ не е ограничение за броя на участниците- от всеки град могат да дойдат колкото хора пожелаят, просто уточняваме, че сме в състояние да поемем разходите само на двама.  
Очаква се повечето хора, които са на далечни разстояния, да пристигнат в събота, ще ги чакаме в къщата на сдружението гр. Пловдив, ул. "Арда" 9А, нека ни известят и на 0888 46 16 54.  
Сред хората, които очакваме, са членовете на клоновете ни в Ямбол, Габрово, Монтана, София, Стара Загора, Балчик, Свиленград. В Русе и Хасково, където също проведохме срещи през годината, родителски групи не се откроиха, но ако хора оттам проявят интерес, са добре дошли.  
Сдружение "Майки срещу дрогата"- Пловдив 
 
Отворено писмо
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2010-12-08 11:15:49
Отворено писмо от Националната среща на "Майки срещу дрогата"- 4/5 декември 2010 г.  
 
На 4 и 5 декември в Пловдив се проведе Национална среща на сдружение "Майки срещу дрогата" с родители от основаните през последните две години клонове на сдружението в страната, както и родители на зависими от наркотици страна от други места, където до сега няма организирана дейност. Дойдоха хора от София, Монтана, Плевен, Варна, Стара Загора, Нова Загора, Балчик, Габрово, Ямбол, много родители от Пловдив. Работната среща на 5 декември започна със своего рода церемония- в небето бяха пуснати десет бели балона в знак на почит към паметта на всички български момчета и момичета, починали от наркотици. Срещата, подкрепена от Матра Кап към Посолството на Кралство Нидерландия в България по един от последните проекти за приключващата дейността си у нас 15- годишна програма, прие Отворено писмо до управляващите страната чрез медиите. Ето пълният му текст:  
 
Отворено писмо 
 
От Националната среща на сдружение „Майки срещу дрогата” с родители на зависими от цялата страна – 5 декември 2010 г. Пловдив 
 
До Министър- Председателя на Република България 
Г-н Бойко Борисов 
До Председателя на Народното събрание 
Г-жа Цецка Цачева 
До Президента на Република България 
Г-н Георги Първанов 
До медиите 
 
Уважаеми Управляващи на Република България,  
Към Вас се обръщат родители на зависими от наркотици деца от цялата страна, събрани в Пловдив със цел учредяване на Национално обединение „Майки срещу дрогата”.  
Ние нямаме власт да променим нещата в държавата. В ситуацията, в която сме поставени, единствено страдаме от последиците на престъпното разпространение на наркотици в страната и на пълното неглижиране на проблема с лечението и рехабилитацията на децата ни. Но работим упорито по изграждане на родителски групи, създаваме гражданска мрежа и обединяваме вече хиляди пострадали семейства в страната. Ако нещо не може да се промени „ отгоре”, единственият път това да се случи, е „ отдолу”. Вярваме в това и няма да се откажем. 
От години настояваме за промяна в държавната политика спрямо зависимите от наркотици, но промяна няма. Все още у нас няма достъпно лечение, нито пък услуги за консултация и рехабилитация, както е в другите страни. 3 500 места в метадонови програми, и то предимно частни, за 30 000 души е капка в морето. Освен това метадонът е последното решение при лечението на един зависим, това е решение по- скоро за обществото, а не за него лично, къде са вариантите ни за лечение без лекарства? За да спасим децата си, ги изпращаме в чужбина. В този смисъл страни като Испания и Италия са направили много повече за българските деца, отколкото родната им страна. В родната им страна тях ги осъждат и пращат в затворите, където също не получават лечение за зависимостта си, която навсякъде другаде е призната за заболяване. В затворите те нямат никаква перспектива за справяне с проблема, защото и там има наркотици.  
Уважаеми Управляващи на Република България,  
Според последния Европейски доклад за наркотиците, по брой на смъртни случаи за година България е над всички. А истината е, че данните са силно занижени, защото у нас смъртните случаи от свръхдоза не се отчитат. Ние знаем колко са те. Защото се случват в нашите семейства, с нашите деца. На този фон данните за финансиране на политически партии от трафик на наркотици ни звучат като нечовешка гавра.  
Ние не искаме повече да погребваме децата си. Ние не искаме да ги гледаме как се превръщат в асоциални сенки без бъдеще и да не знаем как да ги спасим. Настояваме най- сетне една власт да признае, че в България има десетки хиляди души, които се нуждаят от лечение и да изравни законодателството си в тази област с останалите страни в ЕС, референтни на България. Настояваме да се прилага чл.9 от Закона за здравето, гласуван преди 4 години и за превенция и лечение да се отделя 1% от акциза за алкохол и тютюн. С тези пари може да се изградят толкова програми за лечение! 
Настояваме да се предвиди опцията „ лечение вместо затвор” за маловажните престъпления, а при по- тежките и при наличие на зависимост, в местата за лишаване от свобода да се предвидят терапевтични програми. Настояваме да се прекрати практиката от последните две години младежи, осъдени преди години за дребни престъпления, да бъдат вадени от комуни след години престой и да бъдат хвърляни в затвора. В Европа и по света тяхната присъда се излежава в терапевтични програми, защо това да не може да става и тук? След толкова усилия за възстановяване, държавата ги връща обратно в блатото, от което са се измъкнали.  
Преди десетина години наркотиците навлязоха масово в България. За толкова години държавата така и не помисли какво да прави с хората, които искат да се откажат, искат да се възстановят и да станат редовни членове на обществото. Нито пък направи ясно послание към децата, които тепърва навлизат в рисковата възраст, за да ги предпази.  
Поради незаинтересованост или користни интереси губим хора, които имат всички шансове да си върнат живота обратно и да бъдат полезни и на себе си, и на обществото.  
Нямаме достъпно лечение за опиатните наркомани, а вече ни залива вълна от амфетаминови. С изключение на столицата и няколко големи града, в останалите населени места няма дори един специалист, нито консултационен център. Семейството, което е разбрало, че детето им употребява наркотици, става автоматична жертва на финансови интереси от най- различни страни, но не получава помощ. По този начин стотици хиляди семейства у нас в момента са обречени на изолация, финансова разруха и стрес, който се измерва със съвсем конкретни показатели за заболявания. Настояваме за промяна в политиката спрямо наркозависимите от години. Дори не получаваме отговор.  
Уважаеми Управляващи, сред нас има хора с висше образование и хора с основно, има водещи специалисти в техните сфери, има обикновени работници, има хора на изкуството, има спортисти. Наркотиците не правят разлика, нито някой е застрахован от това зло. Всички ние се обединихме, за да покажем, че проблемът има лице. Той не е от вчера, и не е малък. Все още очакваме държавата да признае, че той съществува и да вземе мерки.  
Майчината любов е най- силното ни оръжие. Не ни карайте да отправяме майчини клетви. Ние се борим не само за нашите деца, а за децата на България. Направете това, което отдавна трябваше да се направи. Признайте, че има проблем и се вслушайте в нашите искания. Тяхната цел е спасяването на български момчета и момичета, на български семейства. Ние не искаме невъзможното, нито непостижимото. Ние искаме това, което други страни са приели от десетилетия. 
Надяваме се поне този път да бъдем чути.  
Писмото е подписано от 55 души, участници в Националната среща на сдружение "Майки срещу дрогата", от цялата страна.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Смисълът на привързаното родителство
Смисълът на привързаното родителство Наскоро се качих в едно такси заедно с 5-месечното ...
Още  ]
Взаимоотношенията в семейството и тяхнот...
Взаимоотношенията в семейството и тяхното влияние върху детето Взаимоотношенията ...
Още  ]
Как да лекуваме сами детето си
Как да лекуваме сами детето си Като се изхожда от теглото, децата в училищна възраст трябв...
Още  ]
Пренатално възпитание
Пренатално възпитание Невербална комуникация по време на пренаталния процес Възпитание, кое...
Още  ]
Лъжата на децата
Лъжата на децата “Лъжата е толкова по-опасна, колкото е по-близо до истинат...
Още  ]
  Моето Дете