Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Кърменето 04 08 2021      
 
Оценка: / 8
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Кърменето
Страница 2
Страница 3

Кърменето

Майчиното мляко

Майчиното мляко е естествената, най-подходяща, най-пълноценна и най-лесно и пълно усвоима храна, нагодена по безупречен начин от природата към особеностите и потребностите на детския организъм. Тя осигурява:
• най-пълно задоволяване нуждите на бебето от всички хранителни вещества;
• оптимално развитие на детския организъм;
• най-добра защита от инфекции.
Бебетата, които приемат само майчина кърма, се наричат естествено хранени.
Проучвания в цял свят, вкл. и у нас, показват, че кърмените деца боледуват no-рядко и по-леко от изкуствено хранените. Те са защитени преди всичко от стомашно-чревни и дихателни заболявания и от техните усложнения. Защитното, противоинфекциозно действие на майчиното мляко е особено важно за новороденото, недоносено или болно дете.
Кои са предимствата на естественото хранене
По своя химичен състав кърмата отговаря най-добре на хранителните нужди на кърмачето. Коластрата, която се отделя през първите дни след раждането, е богата на белтъци, минерални вещества, витамини и имунни тела (имуноглобулини). По този начин с минималното количество коластра, която получава новороденото, се задоволяват основните му хранителни потребности. Когато бебето е недоносено, кърмата на майката отговаря на неговите по-големи нужди от белтъци, витамини и защитни фактори. Затова недоносеното дете се развива по-добре, когато се храни с кърма от собствената си майка.
Майчиното мляко е храната, която се усвоява най-лесно и най-пълно и се понася най-добре от бебето. Тя му осигурява оптимален растеж и развитие при минимално натоварване на организма. Майчиното мляко съдържа около 3 пъти по-малко белтъци и минерални вещества от кравето мляко и не обременява незрялата храносмилателна, чернодробна и бъбречна функция. Затова естественото хранене предпазва детето от обменни нарушения, особено по време на заболяване. Кърмата съдържа 30-40 пъти повече свободната аминокиселина таурин, която е необходима за съзряването на мозъка и зрителния анализатор. Биохимичното сходство на белтъците на майчиното мляко с тъканните белтъци на детския организъм осигурява максималното им използване за синтез на телесни белтъци, като по този начин предпазва организма от възникване на хранителна алергия и други алергични заболявания - екземи, астма. Затова кърменето е важна предпазна мярка срещу алергичните заболявания, особено ако детето е фамилно обременено и с алергия. Проучванията показват, че при деца, кърмени поне до 6 месеца, алергичните прояви се срещат no-рядко до 10-годишната им възраст.
Мазнините на майчиното мляко са богати на незаменимите ненаситени мастни киселини. От тях особено важни са линоловата и алиноленовата киселина, които са от значение за имунитета и за развитието на нервната система. Млечната захар на майчиното мляко се разгражда и всмуква по-бавно. Олигозахаридите (130 вида), които са нейни производни, достигат неразградени до дебелото черво и спомагат за развитието на бактериум бифидум, който потиска развитието на гнилостните и болестотворните бактерии и предпазва детето от чревни инфекции.
Кърмата на здравите, пълноценно хранещи се майки е по-богата на витамините С, А, Е, К и D от кравето мляко.
Майчиното мляко се отличава с много ниско съдържание на минерални вещества и особено на натриеви соли и по този начин не обременява незрелите бъбреци на бебето. Съотношението между отделните минерални вещества в кърмата благоприятства усвояването на железните, калциевите и фосфорните соли. Майчиното мляко е с ниско съдържание на желязо, но неговата усвояемост е много висока - около 50-70% от количеството му в кърмата. Затова естествено хранените деца боледуват много по-рядко от анемия и рахит. Детето получава кърмата директно от гърдата, бактериално чиста и с подходяща температура. По този начин се избягват рисковете от хранителни отравяния, чревни и други инфекции. Детето приема кърмата по-бавно, на малки порции и не е застрашено от прехранване с Особено важно е богатството на кърмата на имуоглобулини и множество други защитни фактори, които са от голямо значение за детското здраве. В кърмата се съдържат ензими, хормони и растежни фактори, които са важни за нормалното развитие и растеж на детския организъм. Тя съдържа и ендорфини, които допринасят за спокойствието на детето. Близкият физически и емоционален такт, който се създава между майката и детето при кърмене, има значение за неговото добро нервно-психично развитие. Изследванията показват, че майчината кърма стимулира умственото развитие на детето и повишава коефициента на интелигентност. Децата, хранени само с кърма или смесено (кърма и адаптирано мляко), на 7,5-8-годишна възраст са имали с 8,3 точки по-висок коефициент на интелигентност в сравнение с изкуствено хранените деца. Коефициентът на интелигентност е бил толкова по-висок, колкото повече кърма е получавало детето.
Защитни, противоинфекциозни свойства на майчиното мляко
По-важните защитни фактори в майчиното мляко са:
Секреторен имуноглобулин А - основен защитен фактор в кърмата. Този имуноглобулин свързва токсини, бактерии, вируси и не позволява проникването им в детския организъм.
Лизозим. Разгражда клетъчните стени на микроорганизмите. Не се разгражда в червата и упражнява защитното си действие по цялата им дължина. Съдържанието му в кърмата е 3000-5000 пъти по-високо от това в кравето мляко.
Лактоферин. Белтък в кърмата, който свързва желязото и пречи на развитието на някои болестотворни чревни бактерии и гъбички.
Лактопероксидаза. Ензим, който унищожава болестотворните чревни бактерии и стрептококи.
Кърмата е богата на ненаситени мастни киселини, които потискат развитието на бактерии и вируси и стимулират изработването на антитела в организма.
Кърмата съдържа бели кръвни клетки, голяма част от които имат способността да поглъщат болестотворните микроорганизми и да произвеждат антитела. Трябва да имате предвид, че повечето защитни фактори са белтъчини, които при загряване до 65-70°С се разпушават. Затова, когато се налага да използвате изцедена кърма, по-добре е да я давате без топлинна обработка. За тази цел е важно да спазвате стриктна хигиена при изцежда-не на кърмата и да я използвате прясна (до 6 часа след изцеждането й). След по-продължително съхранение, дори и в хладилник, кърмата трябва да се подлага на топлинна обработка (загряване на водна баня за 10-15 минути след зави-ране на водата).
Кърменето има предимства и за майката:
Хормоните, които се отделят при кърмене, предизвикват свиване на матката и улесняват изхвърлянето на кръвните съсиреци. Това предпазва от кръвозагуба, възпаление и други усложнения след раждането.
Установено е, че жени, които са кърмили децата си, боледуват по-рядко от рак на гърдата в сравнение с некърмилите.
Кърменето пести време и средства, освобождава родителите от грижите за набавяне и приготвяне на млякото.


Имате ли достатъчно кърма?

Това може да се прецени най-добре по поведението и наддаването на тегло. Не е нужно да го мерите всеки път след кърмене. Когато то суче активно 15-20 минути, след което пуска гърдата, заспива и издържа спокойно 2-3 часа до следващото кърмене, значи то поема достатъчно кърма. Още по-сигурно доказателство е нормалното му физическо развитие. Ако в първите месеци детето наддава по около 150-200 г седмично, то явно получава достатъчно кърма. Преценката се прави по-трудно, когато детето не наддава добре. Имайте предвид, че хремата, зачервеното гърло или всяко друго леко заболяване може да доведе до нарушения в наддаването на тегло. Ето защо при съмнение, че кърмата ви е недостатъчна, се консултирайте с лекар. Той ще изясни причината за забавянето в наддаването на тегло на детето.
Какво трябва да направите, ако се съмнявате, че нямате достатъчно кърма?
• Не бързайте да дохранвате детето.
• Увеличете броя на кърменията на 8 до 10 пъти в денонощие през 2-21/2 часа, като кърмите детето винаги, когато пожелае.
• Въведете нощно кърмене, като всеки път слагате детето да суче и от двете гърди.
• Изцеждайте гърдите след всяко кърмене през деня й през 3 часа през нощта.
• Давайте изцедената кърма с лъжичка (не с биберон!).
Върху образуването на млякото влияят благоприятно някои витамини:
витамин Е - 10-15 мг 2-3 пъти дневно;
никотинова киселина - 40-50 мг 2-3 пъти дневно, 10 минути преди кърмене.
Витамин С и витамин А пък повишават значително защитните свойства на кърмата. Затова ви препоръчваме да вземате по 100 мг витамин С и 2500 МЕ (международни единици) витамин А дневно по 10 дни в месеца.
Ако се налага, лекарят може да ви назначи специални билкови чайове, хормонални препарати (пролактин, окситоцин) или леки успокоителни средства.
Счита се, че някои храни могат да влияят благоприятно върху млечната секреция: овесени ядки, мляко, боза, пчелно млечице. Тяхното влияние може да бъде както по пътя на подобряване на храненето, така и психогенно. Използвайте ги! Имайте предвид, че прекаляването с течности не увеличава, а дори може да потисне млечната секреция.
Погрешно е мнението, че бирата предизвиква увеличаване на кърмата. Бирата и другите алкохолни напитки намаляват млечната секреция, а алкохолът преминава бързо в кърмата и може да причини отравяне и увреждания на нервната система на детето.
Дори когато имате достатъчно кърма, е възможно дa възникнат временни затруднения при кърменето.

Може ли да се възстанови млечната секреция, след като вече е спряла

Възстановяването на млечната секреция е възможно, дори след като майката е спряла да кърми седмици и месеци. Важно е само детето да не е отвикнало да суче. При енергично сукане за 1 седмица кърмата може отново да дойде. За постигане на нормална секреция са необходими около 6 седмици.
Възстановяването на лактацията е по-лесно, когато детето е на възраст под 2 месеца. Ако детето е свикнало се храни с биберон или е над 6 месеца, по-трудно може да се накара да суче.
За продукцията на кърма са нужни 2 вида стимулация
- Механична – чрез ръчно изцеждане или с помощта на помпичка (по 10-12 пъти дневно) и чрез енергично сукане, ако бебето е по-едро.
- Медикаментозна стимулация чрез хормони (пролактин, окситоцин) и церукал по лекарско предписание.
Какво трябва да направите, ако кърмата ви спре?
-Слагайте детето на гърдата на всеки два часа през деня и през нощта и го оставяйте да суче, колкото е възможно по-дълго. След кърмене изцеждайте гърдите.
-Давайте на детето адаптираното мляко с лъжичка.

Нощното кърмене

В първите 2-3 месеца нощното кърмене е необходимо, тъй като бебето е още слабо, бързо се изморява и често заспива на гърдата, преди да е приело достатъчно кърма. Обикновено след първите няколко месеца детето укрепва и суче по-енергично. Кърмата постепенно се увеличава, коликите и нощните събуждания на детето намаляват. Така обикновено след 2-рия или 3-ия месец отпада необходимостта от нощно хранене на детето. Нощното кърмене обаче е необходимо при някои бебета - напр. когато бебето е недоносено или болно. В тези случаи храносмилателната му система функционира непълноценно и то не може да приема и усвоява по-големи количества храна. С израстването и укрепването на детето количеството на порциите постепенно се увеличава, а броят на храненията намалява и нощното хранене отпада.
Как да постъпите, ако детето продължава да се буди през нощта и след 3-месечна възраст?
Имайте предвид, че събуждането и плачът на детето освен като израз на глад или жажда може да се дължат на други причини: болка, колики, умора, възбуда, подмокряне, охлаждане, неудобна дреха. Ето защо, ако детето се буди през нощта и плаче и в по-късна възраст, опитайте се да откриете причината и я отстранете. Не бива да продължавате да храните детето при всяко събуждане през нощта. Това води до затвърждаване на навика за хранене през нощта, от който трудно се отвиква. Имайте предвид, че при бебето сукателният рефлекс е силно развит. Дори без да е гладно, то смуче всичко, което се допре до устата му.

Правила за успешно кърмене

Лактацията е част от нормалния репродуктивен цикъл. Тя е физиологичен процес, подготовката на който се извършва по време на бременността и започва със завършването й. Успехът на лактацията зависи от много фактори, включително от желанието на майката да кърми и от нейнoто разбиране за начина на осъществяването му. Добре е предварително да проявите интерес към техниката на кърмене, което е важен фактор, осигуряващ комфорт както на вас, така и на детето ви.
Първите дни след раждането са решаващ период за установяване на нормална млечна секреция. Колкото по-рано започнете кърменето, толкова по-бързо идва млякото и се отделя повече кърма. Затова се препоръчва поставянето на детето на гърдата да стане още в първите 30 минути след раждането. Установено е също, че при по-ранното започване на кърменето имунната система на детето съзрява по-бързо. През първите 2-3 дни детето приема само по 20-30 мл кърма, но не е необходимо да го дохранвате! Не се препоръчва даването на течности, които засищат детето и водят до намаляване на кърмата. След 3-ия ден млечните жлези набъбват силно, стават твърди, леко болезнени. Количеството на кърмата се увеличава и обикновено в края на първата седмица детето започва бързо да наддава на тегло. Най-обилна е кърмата в сутрешните часове, а по-оскъдна - в следобедните, което се обяснява с денонощните промени в хормоналното (пролактиново) ниво. Понякога идването на кърмата може да се забави с 5-6 дни и дори по-дълго. Ако това се случи, не бива да се притеснявате, че няма да сте в състояние въобще да кърмите. Имайте предвид, че върху количеството на отделяната кърма влияят вашето здравословно състояние, протичането на бременността, раждането и следродилния период, както и желанието за кърмене. По-оскъдна е млечната секреция в първите седмици след преждевременно или тежко оперативно раждане, при обилни кръвозагуби, при прекомерно напълняване през бременността. Поставяйте детето редовно през 2-3 часа по за 5 минути и на двете гърди! След това може да го дохранвате с изцедена кърма от друга майка и с 5% глюкоза (предлага се в аптеките), давани с лъжичка. Редовното поставяне на детето на гърда през 2-3 часа и енергичното сукане може да увеличи и дори да възстанови напълно млечната секреция.
Временно прекъсване на кърменето (за 2-3 дни) може да се наложи по съвет на лекаря, ако детето е с жълтеница, възникнала в резултат на високо съдържание на някои мастни киселини и хормони в кърмата. През това време изцеждайте гърдите редовно на всеки 3 часа. В тези случаи жълтеницата изчезва за няколко дни.
Времетраене на кърменето
В първите дни не кърмете детето повече от 10 минути, за да избегнете разраняването на зърната и появата на болезнени пукнатини (рагади). Постепенно увеличете продължителността до 15, най-много 20 минути. Имайте предвид, че детето изсуква основното количество кърма (80-90%) през първите десет минути.
Интервали между кърменията :
Нормално е детето да се храни, когато е гладно и стомахчето му вече се е изпразнило от приетата храна. Кърмата се смила в стомаха за около 2-21/2 часа, а кравето мляко - за 3 часа. Храненето в определени часове е благоприятно за храносмилането. У детето се изгражда определен ритъм за отделяне на смилателни сокове. Стомашната секреция се усилва при наближаване на часа за хранене, а у майката започва отделяне на кърма. Ако детето издържа спокойно около 2|/2-3 часа между кърменията и след това суче жадно и активно, означава, Че режимът е подходящ и вие трябва да се стремите да го поддържате, като го кърмите 7-8 (евентуално до 10) пъти в Денонощие.
Нощната пауза е важна, за да може стомахчето на детето да се изпразни напълно и да си отпочине. Обикновено нощната пауза е между 24 и 6 часа. Възможно е обаче детето да спи спокойно в 24 часа, а да се събуди в 3 часа пре3 нощта. В такъв случай най-добре е да изместите интервала между 9 часа вечерта и 3 часа през нощта. Така и вие, и детето ще можете да спите по-спокойно. При съмнение за намаляване на кърмата нощната пауза може да се намали до 4 часа. Обикновено след 2-рия месец детето се отказва от нощното кърмене. Ако обаче и след този период то се събужда и е неспокойно през нощта, нощното кърмене може да продължи и по-дълго. От съществено значение е да кърмите детето, когато проявява признаци на глад. Ако се събуди от глад по-рано, а вие вместо да го накърмите, го заситите с подсладена вода или го оставите да се преумори от плач, по-късно, когато дойде време за кърмене, то ще суче вяло или ще заспи бързо на гърдата. Стимулацията на гърдата ще бъде слаба и кърмата постепенно ще намалява. Съобразявайте се с поведението на вашето бебе! То има своите особености, свои потребности. Не се мъчете да въвеждате препоръчвания примерен режим. Предлаганите схеми за хранене са само ориентировъчни. Важно е да избягвате само големите отклонения, които не са физиологични и могат да доведат до нарушения в развитието на детето. Препоръчваното от някои автори кърмене или хранене на детето 5 пъти през 4-часов интервал още от първите месеци след раждането се счита за неподходящо, тъй като изисква, от една страна, приемане на по-големи порции храна, а от друга, no-рядкото кърмене води до намаляване на кърмата и ранно отбиване на детето. В първите дни след раждането или при жълтеница детето може да е по-сънливо. В тези случаи, за да избегнете риска от недохранване и от намаляване на кърмата, е необходимо да събуждате детето през 21/2-3 часа за хранене.
Образуване и отделяне на кърма
Образуването и отделянето на кърмата се регулира от хормони. В това главна роля играе хормонът пролактин, който е свързан с образуването на млякото. Колкото по-висока е концентрацията на пролактина в кръвта, толкова повече кърма се образува. Същевременно друг хормон (окситоцин) предизвиква свиване на мускулните влакна на млечните канали в гръдните жлези и изтичане на млякото.

Проблеми с кърменето


- Малки, плоски или хлътнали зърна:
Съществуват някои анатомични особености като малки, плоски или хлътнали навътре зърна, които могат да затруднят кърменето. В тези случаи се налага известна подготовка. Трябва да имате предвид, че масажирането на зърната може да предизвика преждевременни контракции.
Най-добрият начин за подготовка за кърмене при тътнали зърна е поставянето в сутиена на специални пластмасови дискове с централен отвор през последните 6 месеца на бременността. Непрекъснатият нежен натиск върху алвеолата спомага за постепенното оформяне навън на зърното през отвора на диска. Дискът може да се носи между кърменията, за да задържа зърнато навън и то по-лесно да бъде обхващано от детето. Плоските и малки зърна също могат да се коригират с тези дискове.
- Кърмата е много и бебето се задавя:
Спрете за малко и повдигнете бебето да се оригне. Продължете кърменето. 3а да намалите потока на млякото, хванете гърдата с показалеца и средния пръст близо до ареолата около устичката на бебето и я повдигнете лекичко. След като детето запсочне да суче добре, без да задавя, можете да пуснете гърдата. Използвайте специални предпазители. Те всмукват течността и пропускат въздух. Така няма да зацапвате дрехите си и ще предпазите зърното от разраняване. Ако не използвате специалните предпазители, трябва редовно да измивате гърдата с вода (без сапун) и да сменяте сутиена си след всяко зацапване.
- Напрегнати и твърди гърди, които детето не може да захване:
Често в първите седмици след раждането едната или двете гърди са напрегнати, препълнени от мляко, от увеличена тъканна течност и кръвоснабдяване. Поради това може да е налице болезненост и млякото да изтича трудно. Това се дължи още и на недобре функциониращ окситоцинов рефлекс. Основните мерки за предотвратяването на напрегнатите гърди са: да закърмите детето в първия час след раждането, да спазвате основните правила при кърменето, за да може детето да изсуква добре млякото; след кърмене да изцеждате гърдите редовно.
Преди кърмене изцедете малко кърма, за да омекне зоната около зърното. Приближете устата на детето по-плътно до гърдата, за да може да захване зърното. Придържайте гърдата с показалеца, за да не запушва нослето му и Да не му пречи на дишането.
- Болезнени зърна :
Проблемът може да се появи в първите дни след Раждането, ако детето суче много енергично. Не спирайте Кърменето. Дръжте бебето на гърдата не повече от 3-4 минути и увеличавайте времето за кърмене с по 1 минута всеки ден, докато достигнете до препоръчваните 10-15 минути. Когато зърното е много болезнено, можете да използвате специален силиконов предпазител.
Ако е болезнено само едното зърно, слагайте бебето най-напред на здравата гърда. После продължете с болезнената
• Не издърпвайте енергично зърното от устата на бе> бето.
• Изцеждайте добре гърдите след кърмене.
• Оставяйте гърдата открита повече време.
• Не мажете зърното с крем.
- Разраняване на зърната - рагади:
Това са болезнени ранички, които се появяват на ърното най-често през първия месец след раждането. Ако е инфектират, тъканите около тях се зачервяват, кърменето силно болезнено.
Профилактиката на рагадите след раждането се състои в спазване на добра хигиена и правилно кърмене.
Ако се появят рагади, трябва да се консултирате с личния лекар.
Ако са малки и леко болезнени, е необходимо намазване с омекотяващ мехлем или крем. Преди кърмене трябва да измиете добре зърното. Носете сутиен от мека памучна тъкан.
Ако рагадите са силно болезнени, ще се наложи спирането на кърменето поне за 24 ч. Изцеждайте кърмата помпичка и я давайте на бебето. Лекарят може да ви предпише мехлем или прах за лечение на рагадите и предпазване на гърдата от инфектиране. Спазвайте стриктно препоръките за прилагане на лекарството.
- Мастит :
При мастита се задържа кърма в някои от лобовете гърдата поради блокиране на млечните канали. Мастит може да се развие и при напрегнатите гърди. Млечните кали може да се блокират и от «сгъстено мляко».
Симптомите при мастит са: оформяне на «бучка», която следва очертанията на лоба на гърдата; оток и зачервяване на кожата, силна болезненост; нарушено общо състояние, температура и втрисане.
Причините за блокиране на млечните канали са:
• Външен натиск - при неправилно държане на гърдата при кърмене на детето, от пристягащи дрехи, от неправилна техника на кърменето. Блокирането може па се получи и при жени с големи гърди, при които независимо от правилното кърмене, долните лобове се дренират лошо.
• Стрес или преумора, водещи до намаляване на броя и продължителността на кърменията.
Основни мерки:
Отстранете предполагаемата причина, довела до блокиране на млечните канали.
Кърмете детето по-често от обикновено - 8 до 10 пъти в денонощието.
По време на кърменето поглаждайте гърдата внимателно по посока към ареолата, особено в областта, където е образувана „бучката". С това не само се подпомага по-доброто отделяне на кърмата, но е възможно да се отстрани „тапичката", образувана от сгъстеното мляко.
Започвайте кърменето от здравата гърда и след няколко минути премествайте детето да суче от другата.
Кърмете бебето в различни позиции. Това спомага за по-доброто изпразване на отделните части на гърдата - изправено «под ръка», в легнало положение на майката, или така нареченото «ротационно положение», когато позицията на детето спрямо гърдата се променя на всеки 5-6 мин.
Между кърменията поставяйте върху гърдата топли компреси. Понякога при мастит детето отказва да суче. В такъв случай се налага системно и добро изцеждане на гърдите.
При навременни и правилно взети мерки подобрение настъпва в рамките на 24 часа. През този период е необходимо да отделите повече време за себе си - често кърмене, изцеждане, компреси. При силни болки можете да вземете парацетамол. Ако обаче болките са придружени от напукване на гръдното зърно или липсва подобрение в първите 24 часа, се налага включването на подходящ антибиотик, като кърменето може да продължи.
- Абсцес на гърдата:
Абсцесът на гърдата е най-сериозното усложнение та мастита. В гърдата се образува гнойна колекция поради проникването на болестотворни микроорганизми, най-често Стафилококус ауреус. При това състояние се налага адекватно антибиотично лечение и хирургична намеса. Обикновено в тези случаи кърменето се прекъсва за 2-3 дни.

Хранене в определен час или при поискване

Вашето бебе не е автомат: часовете на неговото хранене не могат да бъдат определени като с компютър. Детето си има свой собствен ритъм, който вие ще откриете с течение на времето. В някои дни или часове може да има по-голям апетит. Освен това бебетата са различни. В зависимост от теглото си се нуждаят от различен брой хранения, от различно количество храна и от различен ритъм. Не се подчинявайте стриктно на думи като «Хранете го на всеки три часа» или «Дръжте го да суче по десет минути от всяка гърда.» Трите часа или десетте минути не трябва да се възприемат буквално и не е необходимо постоянно да се живее с поглед, вперен в часовника. По-добре би било да съсредоточите вниманието си върху бебето, за да можете по-бързо да започнете тълкуването на неговите «знаци», с които то ви съобщава дали е гладно, или е сито. Вярно е, че определена ритмичност на часовете на хранене е благотворна за детето и дава възможност на родителите да планират и организират своето време. Но вие постепенно ще изработите тази ритмичност, без да се налага да насилвате събитията, дори и да приемете, че «три часа» могат да бъдат и два часа и половина, и четири часа. Майчиното мляко се усвоява по-бързо от млякото на прах. Преди два часа сте кърмили бебето, но ето че то вече започва да плаче. Ще го оставите ли да плаче от глад до определения час? Това е напълно безсмислено и вредно. Предимството на кърменето е именно в това, че бебето поема необходимото му количество в желаното от него време, без това да ви тревожи. Постарайте се да постъпвате по същия начин и когато храните бебето си изкуствено. То има право да бъде или да не бъде гладно преди или след фиксирания час. Не оставяйте бебето да крещи от глад, но и не го насилвайте да изпие цялото количество в шишето. Ако принуждавате бебето да възприеме строг ритъм на хранене, който не съответства на вътрешните му потребности, това може да предизвика неразположение и различни трудности. Всъщност апетитът му ще се регулира спонтанно и естествено през следващите седмици. Доверете се на своето бебе: то напълно е в състояние да определи и изрази собствените си нужди. Единственото му желание, за да бъде щастливо и спокойно, е вие да го разбирате и да откликвате на желанията му.
Защо детето ви плаче и след като се е нахранило?
- Възможно е да е още гладно: предложете му допълнителна «порция», за да се убедите дали e така.
- Възможно е да храносмила трудно, да има колики (те са много чести през първите три месеца): подръжте го на ръце, полюлейте го и нежно го галете по коремчето.
- И накрая, възможно е - и това често се среща па плаче, защото не е сукало достатъчно. Помогнете му да лапне пръстчето си или му дайте биберон: така ще се успокои.

Тютюнопушене и кърмене

При пушенето се образуват повече от 4000 различни химични съединения, а над 400 преминават в кърмата. Много от тях са токсични или дразнят дихателните пътища. Сред тях има дори радиоактивни вещества с доказан канцерогенен ефект. През белите дробове повечето от тях попадат в кръвта, разнасят се из целия организъм и могат да увредят различни органи и тъкани. Никотинът преминава в кърмата в същата концентрация, в каквато е в кръвта на майката. Тъканите на плода и малкото дете са много по-чувствителни към токсични и канцерогенни вещества. Около 50% от химичните вещества, образувани при горене на цигарата, остават в страничния дим, който се поглъща неволно от т. нар. пасивни пушачи. Доказано е, че пасивното поглъщане на цигарен дим при детето увеличава честотата на пулса, покачва кръвното налягане, влошава кръвоснабдяването на мозъка и снабдяването с кислород на всички тъкани. Децата на пушачите страдат много по-често от нервност, безсъние и повишена раздразнителност. Те растат по-бавно и боледуват 2 пъти по-често от астма, бронхити, пневмонии и имат намалена дихателна функция. При кърмещи майки, които пушат повече от 20 цигари дневно, се наблюдават и остри никотинови отравяния на бебето, проявяващи неспокойствие и нарушение на общото състояние. Това са само част от фактите. Днес, когато вредните последици от тютюнопушенето са изяснени, ежегодно милиони хора по света се отказват от цигарите. Вярваме, че ще намерите сили и вие да се присъедините към тях за да опазите не само своето здраве, но и здравето на детето.

Отбиване на бебето

Преустановяването на кърменето и заменянето на майчината кърма изцяло с други храни, подходящи за възрастта на детето, означава, че то е отбито. Кърмачето може да бъде отбито още през първите месеци поради здравословни или други причини, при което кърмата се замества с адаптирано мляко. Препоръчително е решението за отбиване да се вземе задължително след консултация с личния лекар на детето, тъй като при отбиването е възможно да възникнат проблеми както за майката, така и за детето. Възможно е отбиването да продължи дълго, до няколко седмици, особено ако детето трудно привиква с това. други случаи отбиването може да стане бързо в рамките на няколко дни. Продължително кърменото дете се отбива постепенно в края на първата година, след въвеждането на преходната храна. Ако то е било захранвано правилно и навреме в предшестващите месеци, отбиването не представлява особен проблем. В този случай и майката, и детето са подготвени за това. Има майки, които кърмят децата си и през втората година - при тях при отбиването на детето важи правилото за постепенност и търпение от страна на майката.
Как се извършва отбиването? Отбиването трябва да се извърши постепенно и внимателно. Не е правилно това да стане рязко, изведнъж, защото би травмирало бебето и би станало причина за дискомфорт за вас. През 10-ия месец ( в случай, че детето е на кърма до този момент) майката трябва сама да реши кое от кърменията да премахне - сутрешното или вечерното. Кърмата се замества с частично адаптирано мляко или с кисело мляко. Ако детето е спокойно и наддава добре, се пристъпва към окончателното му отбиване с премахване и на второто кърмене. При заболяване на детето или пробив на зъби е добре кърменето да продължи. Същото се препоръчва, ако отбиването съвпадне с летните горещини, за да се избегнат някои храносмилателни разстройства. Ако детето реагира с неспокойствие спрямо отбиването, по-добре е да спрете за известно време. Важно е да знаете, че за него кърменето не е само нахранване, а комфорт и удоволствие от непосредствения контакт с вас. При отбиването трябва да внимавате и за своето състояние: да не се получи застой на кърмата, да не се образуват болезнени инфилтрати, мастит, да не се развие бактериална инфекция. При напрежение на гърдите, образуване на уплътнения или силна болезненост е добре отново да накърмите бебето или да изцедите кърмата. Добър ефект има компресивната превръзка след кърмене или изцеждане и поставяне на мехур с лед върху гърдите. Ако тези мерки са без успех, необходимо е да се потърси лекарска помощ. По време на отбиването се налага да ограничите приема на храна и количеството на течностите. В краен случай може да се пристъпи към прилагането на определени медикаменти, но само по лекарско предписание.
Как да помогнете на детето по-лесно да приеме отбиването?
Кърмете детето само когато то поиска. Ако бебето ви суче много малко, не проявява интерeс и се разсейва по време на кърменето, това е сигнал, че е настъпил подходящ момент за отбиването му. Прескочете едно от кърменията и вижте как ще реагира, спокойно ли е. Предложете му чашка или биберон с изцедена ма или друго подходящо за възрастта му мляко. Така с намаляване броя на кърменията, постепенно ще се намали и количеството на кърмата ви.
Скъсете продължителността на кърменето. Ако вашето бебе обикновено суче 5-10 минути, намалете ги до 2-3 минути. В зависимост от възрастта му, можете да му предложите след това сок, пюре или каша вместо кърма.

Източник: www.lekar.bg

Препоръки за здравословно хранене на кърмачета

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Синдром на родителското отчуждение
Синдром на родителското отчуждение Петьо (10 г.) и Вяра (6 г.) се завръщат с баща си от вакан...
Още  ]
Често срещани родителски грешки
Често срещани родителски грешки Родителите възпитават децата си спрямо своите разбирания ...
Още  ]
Интервю с Красимира Дамянова
Детето трябва да знае, че има вашата безусловна родителска любов! Интервю с Красимира Дам...
Още  ]
Семейството и душевното здраве на детето
Семейството и душевното здраве на детето Семейството е основна клетка на микроструктур...
Още  ]
Деца, упорство, наказание.
Децата и разрушителната сила на наказанието Мама каза "Не" Упорството и децата Умеем л...
Още  ]
  Моето Дете