Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Трета сливица в детска възраст 12 07 2020      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Трета сливица в детска възраст
Страница 2

Трета сливица (аденоидни вегетации) в детска възрастРазрастването на третата сливица е най-характерно във възрастта между 3 и 8 години. Диагнозата аденоидни вегетации не може да се постави преди 1 година и след пубертета. В първия случай няма достатъчно време за разрастване на фарингеалната сливица, а във втория, влиза в сила фактът, че след пубертета тя търпи обратно развитие.
Причината за появата на трета сливица, най-често, е хроничният ринофарингит, а също и личностовите особености на индивида. Тези и редица други фактори водят до разрастването на третата сливица, като размерите и достигат до 2-3 см в диаметър. Възловото място, на което е разположена (на входа от носа към фарингеалната и устната кухина) е основна причина за запушване на носните ходове, а оттук и до цялата клиника на това заболяване:
1. Дишане през устата, като тя е постоянно отворена. Това е нефизиологично (ненормално) дишане, водещо до промяна в конструкцията и изражението на детското лице, което в тази възраст все още се моделира. Аденоидното лице има следните характеристики: полуотворена уста, увиснала долна челюст, повдигната горна устна, малък нос с тесни ноздри, изглаждане на гънките между устата и носа, т.н. назолабиални гънки
2. Неспокоен сън с често пробуждане и хъркане. Понякога скърцане със зъби.
3. Хроничен ринит (постоянна хрема) с изтичане на секрети от носа (ринорея), които може да са както слузни, така и гнойни.
4. От запушването на Евстахиевата тръба (проход, свързващ гърлото със средното ухо) тези деца често страдат от гнойно възпаление на средното ухо. Това води до намаляване на слуха, оттам липса на заинтересованост, разстройство на вниманието, намалена училищна успеваемост и изоставане в умственото развитие.
Цялото това осакатяване на детето е напълно предотвратимо и единственото нещо, което се изисква е ранно констатиране (задача не чак толкова трудна за внимателния родител), консултация с лекар(специалист по Уши-Нос-Гърло) и оперативно отстраняване на третата сливица.

Предостави: Д-р Валерия Евтимова
 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как децата разбират идеята за осиновяван...
Как децата разбират идеята за осиновяването в различните възрасти Как учат децата? Да знае...
Още  ]
4 години Национален Форум "Моето дете"
4 години Национален Форум "Моето дете" Уважаеми потребители, колеги и приятели,...
Още  ]
Новороденото
Новороденото Седмица първа Появата на бебето е нещо дългоочаквано от всички наоколо и...
Още  ]
Октомври - месец на оралната хигиена
  Октомври - месец на оралната хигиена От 1 до 31 октомври 2010 година ще се проведе стан...
Още  ]
Кога да потърсим психологическа помощ за...
Кога да потърсим психологическа помощ за нашите деца? Какво представлява психотерапията? ...
Още  ]
  Моето Дете