Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Глистите 01 10 2023      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Глистите
Страница 2

Глистите

 Ако не миете ръцете си, ще завъдите глисти. Това знаят дори децата. След като пораснат, те цял живот смятат, че чистите ръце им гарантират дълъг живот без хелминти, както научно медиците наричат глистите. Но глисти могат да имат и много чистоплътни хора. Те се появяват от това, че тези хора ядат месо и риба, играят с домашните животни, ходят боси по плажа или са ухапани от кръвосмучещи твари.

Човек може да се зарази с 250 вида глисти. Много хора мислят, че глистите живеят изключително в червата. в действителност те могат да паразитират на всяко място, включително в черния дроб, в белия дроб, в органите на пикочно-половата система, в лимфните съдове, в кръвта и т.н. Те могат да бъдат с размер от половин милиметър до 15-метрови. Според формата им ги делят на кръгли (нематоди) и плоски - цестоди (или семетери) и трематоди (смучещи).
За съжаление повечето глисти дълго време живеят в организма на човека, без да предизвикват каквито и да е симптоми или като се маскират като други болести. в който орган се е загнездил паразитът, него се опитват да лекуват от специфичните му заболявания, понякога без да подозират с години истинския виновник на проблема. При някои хора с глисти се наблюдава копривна треска, кожен, анален или вагинален сърбеж, повишено равнище на зозинофилите в кръвта. Основният симптом при глистите е умората, а при децата - ревливост и раздразнителност. Но кой, като се умори от работата, ще си помисли, че в действителност виновни за това са глистите? Затова не може по симптомите да се установи зараза с глисти. Може само да се предполага евентуално заразяване и да се предпише специално изследване.

Основни ориентири за лекаря, какво и къде да търси, са местата, където пациентът е живял, и неговите хранителни навици. Например в някои райони се срещат заразени с кръгли глисти, които се намират в тънките черва. Описторхозите паразитират в жлъчните канали на черния дроб и в задстомашната жлеза. Срещат се и заразени с дирофиляриози - подкожни червеи. в Сибир е висок рискът от заразяване с опистерхози и с ехинокози - лентова форма на хелминта, с която човек се заразява при общуване с кучета, а кисти се образуват във всички органи, но най-често в черния и в белия дроб.
Лабораторните изследвания често не потвърждават това. Първо, някои глисти въобще нямат или имат много малко яйца. второ, търсенето на глисти се прави не в този биологичен материал, който трябва да се изследва. Трето, лаборантът може да не е достатъчно квалифициран, за да оцени правилно видяното. Затова, дори да не получат лабораторно потвърждение, лекарите понякога препоръчват лечение на базата на клиничните прояви. Ако те изчезнат, това означава, че диагнозата е била правилна.

Много повече информация от анализа може да даде изследването на тези органи, където по подозрението на лекаря се намират глистите. Ако това е черният дроб - с помощта на ултразвуково изследване или с компютърна томография на този орган. Ако е белият дроб - с рентгенография и с изследване на храчките. Ако са червата - чрез изследване на фекалиите и при необходимост чрез колоноскопия. Ако е кръвта - изследване на кръвта и т.н.
По-рано глистите се лекуваха с билкови препарати (семена от тиква, екстракт от мъжка папрат и други). Но всички тези средства или са слабо ефикасни и притежават тесен спектър на действие, или са много токсични като екстракта от мъжка папрат. Затова днес те не се препоръчват. Съществуват специални противоглистни препарати, всеки от които е ефикасен при определени видове паразити. Едни например действат само на кръглите глисти, а други - само при плоските. Ако глистите са от години и вече са довели до усложнения, може да се наложи допълнително лечение, понякога дори хирургично. Така при анкилостомидозите може да се развие желязодефицитна анемия, при ентеробиозите - проктит и вулвовагинит, при аскаридозите - чревна непроходимост и абсцес на черния дроб.
Глистите може да провалят живота на човека. Но както и да се крият в организма на пострадалия, ако се отнасяме внимателно към здравето си, може да ги избегнем.

КАКВО ОБИЧАТ ГЛИСТИТЕ :
• Продуктите от животински произход - месо, риба, раци и др. С тях може да се заразиш, като ядеш заразена храна, недостатъчно термично обработено месо и риба.
• Недобре измитите пресни плодове, зеленчуци и ягоди. Яйца и личинки от глистите може да останат по тях заедно с пръстта или с фекалиите на човека и на животните.
• Кръвосмучещи насекоми (комари, мушици). Смучейки кръв от човека, те може да му подарят от своите паразити.
• Почвата или водата, където оставят своите личинки в очакване на човека, който е решил да походи бос или да поплува.
• животните, например кучета и свине. Погалил си болното куче и разделяш с него паразитите му.
• При смяна на домакина при контактите му, включително полови, с други хора.

Източник: www.lekar.bg

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
За една година сме намалели с 42 299 душ...
За една година сме намалели с 42 299 души България- най-бързо изчезващата нация ...
Още  ]
Осиновяване на дете от семейства загубил...
Осиновяване на дете от семейства загубили единственото си дете Преди изгрев е най-тъмно...
Още  ]
Паразитите
Паразитите и децата Аскарис лумбрикоидеус /детски глисти/ Детският глист, широк...
Още  ]
Постоянните зъби на детето се появяват м...
Постоянните зъби на детето се появяват между 6 и 11-годишната му възраст Родителите са тези...
Още  ]
Детският учител трябва да има призвание ...
Детският учител трябва да има призвание за това! Интервю с Красимира Тодорова- директор на...
Още  ]
  Моето Дете