Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта ВЦУН 03 08 2020      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
ВЦУН
Страница 2
Страница 3

Кърмене на бебе със заешка устна и/или небце

Понякога проблем на бебето може да затрудни кърменето. Един от тези проблеми е заешката устна или небце, като понякога двете са комбинирани. В този случай храненето от шише е по-лесно, но кърменето не е невъзможно, ако бъдат положени повече усилия. Важно е майката да се опита да намери колкото може повече информация за кърменето на бебе със заешка устна и/ или небце, да си поставя реалистични цели, да има предвид, че може да се наложи да дохранва бебето с изцедена кърма от шише и че бебето може да има проблем със засукването дори след като бъде оперирано и проблемът бъде отстранен.
Обикновено бебетата със заешка устна могат да сучат дори преди да бъдат оперирани, докато тези със заешко небце имат повече трудности със сукането (заради отвора в небцето, който пречи на засукването).
Кърменето на бебе със заешка устна или небце е изпълнено с предизвикателства и, в редки случаи, е дори невъзможно. Но дори вашето бебе да не може да суче на гърдата, кърмата ви е много полезна за него. Можете да изцеждате кърмата си и да храните бебето от шише и винаги, когато храните бебето, да го държите. По този начин вие му давате много от близостта на връзката майка-дете, макар да не го кърмите.
Някои бебета със заешка устна и/ или небце се научават да сучат с венците и езика си. Проучванията показват, че засукването играе минимална роля по време на кърмене. Всъщност челюстта, езика и венците притискат гърдата и изцеждат кърмата от нея. Основното предназначение на засукването е зърното да остне в устата на бебето. При бебе със заешка устна и/ или небце, майката може да държи главата на бебето близо до гърдата по време на кърмене и да придържа гърдата, за да не я изпуска бебето.
В някои случаи, по време на кърмене в носа на бебето може да влезе кърма. В такъв случай, правете почивки по време на кърмене и изправяйте бебето. Бебета с такъв проблем сучат по-добре в по-изправена поза, или легнали на една страна (в зависимост от това, от коя страна се намира заешката устна и/ или небце). Заредете се с търпение, пробвайте различни пози и имайте предвид, че на бебета с този проблем е необходимо повече време, за да се научат да сучат.
Кърменето или храненето на бебето с изцедена кърма ще спомогне за това, то да е в отлично здравословно състояние преди операцията за коригиране на заешката устна и/ или небце. Кърмата е също така идеалната храна , която можете да предложите на бебето си , докато то се възстановява след операцията. Понякога бебетата не искат да сучат веднага след операция, защото оперираното място е изтръпнало. Понякога може бебето да иска само да е близо до вас, или просто да държи зърното в устата си за успокоение. Но скоро (обикновено до 1 седмица) бебето ще започне да суче отново, може би дори с по-голямо желание от преди, защото сега сукането е много по-лесно за него.

Източник: http://karmene.greatnow.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Приказка за ненужната саможертва
Приказка за ненужната саможертва Просто и нагледно за това как ние самите сме готови да п...
Още  ]
"Прозрачни сьдби”- филм- послание кьм мл...
"Прозрачни съдби”- филм- послание към младите Приключиха снимките на най-...
Още  ]
Някои възпитателни похвати са нож с две ...
Някои възпитателни похвати са нож с две остриета Трудности при възпитанието в ранното детство ...
Още  ]
Пубертетът: тема за разговор
Пубертетът: тема за разговор Как да обсъждате деликатните въпроси на съзряването с вашето дете?...
Още  ]
Масажи и гимнастика на бебето
Масажи и гимнастика на бебето Развитието и здравето на дет...
Още  ]
  Моето Дете