Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Поставете разумни правила за ползване на компютъра от децата Ви 22 10 2018      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Поставете разумни правила за ползване на компютъра от децата Ви
Страница 2

Поставете разумни правила за ползване на компютъра

от децата Ви


Не подценявайте опасностите, които дебнат децата Ви в Интернет - те не са по-малко, отколкото на улицата.
Родителите не бива да бъдат безучастни наблюдатели на ползването на Интернет от децата. Ако сте по-добре информирани с какво децата Ви се занимават в Интернет и ако в разговори с тях сте успели да определите правила за ползването на Интернет, това многократно ще намали рисковете.
Установете следните правила:
* Никога детето да не дава идентифицираща и лична информация за себе си - домашен адрес, телефон, име и адрес на училището им, както и информация за членовете на семейството от какъвто и да е характер.
* Да не изпраща никога свои снимки. Препоръчително е и родителите да не изпращат или слагат снимки на децата си на общодостъпни уеб-страници.
* Разберете кои сайтове и какви онлайн-услуги детето ползва, има ли безплатен e - mail адрес или потребителско име и парола за определени уеб-сайтове, изискващи регистрация. Научете неговото потребителско име и пароли и го предупредете да не ги дава на никого освен на Вас.
* Установете твърдо правило детето никога да не приема предложения за среща с някого, когото познава само чрез Интернет. Ако разрешите подобна среща, тя трябва да е на обществено място и само в присъствието на родител или друг настойник.
* Обяснете, че в Интернет някои хора за представят за други - например, възрастни за деца - и да не се вярва на информацията, която някой дава за себе си в Интернет. Научете го, че прекалено добрите предложения в Интернет обикновено са подвеждащи.
* Никога да не сваля от Интернет и инсталира програми без Ваше знание и разрешение. Така може да се пробие сигурността на компютъра и дистанционно от него да се източва информация. Да не отваря и да не отговаря на съобщения, чийто подател не познава.
* Определете часове, в които детето да посещава Интернет. Препоръчително е те да са в периоди, когато у дома има възрастен човек. Следете за количеството време, което детето прекарва пред компютъра - ползването на Интернет в късните нощни часове или прекалено дългото стоене онлайн са сигнал за проблем. Препоръчително е компютърът да не е в собствена стая на детето, а в стая за общо ползване.
* Научете детето да споделя какво прави и с какво се сблъсква в Интернет и веднага да Ви съобщава за информация и съобщения, които го смущават. Не отговаряйте никога на съобщения с нецензурно, неприлично, обидно или опасно съдържание и се свържете с Интернет-доставчика или използвайте Горещата линия за незаконно и вредно съдържание на адрес http://web112.net.
* Помислете за евентуално инсталиране на филтриращи програми на компютъра, които да предотвратяват показването на нецензурно, порнографско и друго вредно съдържание.

Из "Наръчник за родители"

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Стимулация на сензорното развитие
Стимулация на сензорното развитие Всички знаем, че очите са орган на зрението, ушите - н...
Още  ]
За първи път 3- годишно момиченце празну...
За първи път 3- годишно момиченце празнува своя рожден ден Дамският клуб на Национален фору...
Още  ]
България на първо място по...
България на първо място по... Преди години ние българите наистина имаше с какво да се...
Още  ]
За приятелството родител- дете
За приятелството родител- дете Надие Карагьозова- магистър по педагогика Особено важно в дел...
Още  ]
ЧРД
ЧРД! Скъпи приятели, Сайт-Национален Форум "Моето дете" от 0 до 18г. на 25 април 2...
Още  ]
  Моето Дете