Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Поставете разумни правила за ползване на компютъра от децата Ви 22 08 2018      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Поставете разумни правила за ползване на компютъра от децата Ви
Страница 2

Поставете разумни правила за ползване на компютъра

от децата Ви


Не подценявайте опасностите, които дебнат децата Ви в Интернет - те не са по-малко, отколкото на улицата.
Родителите не бива да бъдат безучастни наблюдатели на ползването на Интернет от децата. Ако сте по-добре информирани с какво децата Ви се занимават в Интернет и ако в разговори с тях сте успели да определите правила за ползването на Интернет, това многократно ще намали рисковете.
Установете следните правила:
* Никога детето да не дава идентифицираща и лична информация за себе си - домашен адрес, телефон, име и адрес на училището им, както и информация за членовете на семейството от какъвто и да е характер.
* Да не изпраща никога свои снимки. Препоръчително е и родителите да не изпращат или слагат снимки на децата си на общодостъпни уеб-страници.
* Разберете кои сайтове и какви онлайн-услуги детето ползва, има ли безплатен e - mail адрес или потребителско име и парола за определени уеб-сайтове, изискващи регистрация. Научете неговото потребителско име и пароли и го предупредете да не ги дава на никого освен на Вас.
* Установете твърдо правило детето никога да не приема предложения за среща с някого, когото познава само чрез Интернет. Ако разрешите подобна среща, тя трябва да е на обществено място и само в присъствието на родител или друг настойник.
* Обяснете, че в Интернет някои хора за представят за други - например, възрастни за деца - и да не се вярва на информацията, която някой дава за себе си в Интернет. Научете го, че прекалено добрите предложения в Интернет обикновено са подвеждащи.
* Никога да не сваля от Интернет и инсталира програми без Ваше знание и разрешение. Така може да се пробие сигурността на компютъра и дистанционно от него да се източва информация. Да не отваря и да не отговаря на съобщения, чийто подател не познава.
* Определете часове, в които детето да посещава Интернет. Препоръчително е те да са в периоди, когато у дома има възрастен човек. Следете за количеството време, което детето прекарва пред компютъра - ползването на Интернет в късните нощни часове или прекалено дългото стоене онлайн са сигнал за проблем. Препоръчително е компютърът да не е в собствена стая на детето, а в стая за общо ползване.
* Научете детето да споделя какво прави и с какво се сблъсква в Интернет и веднага да Ви съобщава за информация и съобщения, които го смущават. Не отговаряйте никога на съобщения с нецензурно, неприлично, обидно или опасно съдържание и се свържете с Интернет-доставчика или използвайте Горещата линия за незаконно и вредно съдържание на адрес http://web112.net.
* Помислете за евентуално инсталиране на филтриращи програми на компютъра, които да предотвратяват показването на нецензурно, порнографско и друго вредно съдържание.

Из "Наръчник за родители"

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Образованието ще реши проблемите на ром...
Образованието ще реши проблемите на ромите! Най-покъртителната гледка за мен е с...
Още  ]
Деца лишени от родителски грижи
Деца лишени от родителски грижи Физическата грижа не е достатъчна за развитието на здраво дете! Из...
Още  ]
Как се развива плодът?
Как се развива плодът? Кои са най-често срещаните малки проблеми на бременността? Бременно...
Още  ]
Особености в развитието на детето
Особености в развитието на детето Динамиката на възрастово развитие до края на детството -...
Още  ]
Възпитание и образование в Древния Изток
Възпитание и образование в Древния Изток Четири основни метода за възпитание на децата според ве...
Още  ]
  Моето Дете