Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Хигиена, дрехи и пособия за бебето 20 07 2024      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Хигиена, дрехи и пособия за бебето
Страница 2

Хигиена, дрехи и пособия за бебето


Къпане на детето да става при температура на въздуха около 22° С, а на водата - 36 -37° С, но докато се съблече детето тя може да се понижи, затова трябва да бъде 38° С. Водата във ваничката да бъде на ниво 15-20 см от дъното.
Детето се хваща с лявата ръка така, че главичката му да ляга върху предмишницата. Ръката държи детето за гърба, като пръстите са в лявата подмишнична ямка на бебето. С дясната ръка детето се поддържа под седалището, докато се потопи постепенно във водата. След това се мие с дясната ръка. Къпането започва от лицето и главата. Окосмената част се измива с предварително насапунисана ръка, като очите се пазят от сапуна. Внимава се също да не попадне вода в нослето и ушите. След това главичката се изплаква с вода от ваничката. Следва последователно измиване на шията, ръцете, гърдите, корема, крачетата. Особено грижливо трябва да се измиват пръстчетата, гънките на шията, под мишниците, в слабините. С помощта на дясната ръка детето се обръща и се поставя да легне по корем отново върху лявата ръка, като брадичката му се подпира върху долната част на предмишницата на къпещия, гърдите му лягат върху дланта, а пръстите на ръката обхващат детето в областта на дясната подмишнична ямка. В това положение се измиват гърбът и седалището. Без да се променя положението на детето, облива се с чиста вода над ваничката - отначало главичката, а след това и цялото тяло и крайниците. Изсушаването след къпане се прави с леки потупвания, я не с изтриване - кожата на бебето е нежна и лесно ранима. За по-добро подсушаване, в хавлията може да бъде постлана тензухена пелена.
Мазане и пудрене. Ако кожата на детето е суха, през първите 2-3 седмици от живота може да се маже с мазнина цялото тяло. Това става като с намазани ръце се разстеле равномерно по тялото на детето. При здрава и чиста кожа обикновено е достатъчно да се намазват само гънките около седалището, слабините, под мишниците и под бедрата. Стерилизиран зехтин е доста подходящ (30-40 минути на водна баня) или бебешко олио. Пудрата изсушава детската кожа и я дразни, ако не е разстлана в тънък и равномерен слой.
Очите се избърсват с памучни тампончета натопени в преварена вода. За всяко око се употребява отделно тампонче и не се минава два пъти на едно и също място с едно и също тампонче. Избърсването се прави в посока от външния към вътрешния ъгъл на окото.
Нослето се почиства само когато има секрет или корички в него. За премахването им във всяка ноздра се пъха памучно фитилче или туфлерче. Ако коричките са много и са сухи, тампончето може да се натопи в стерилизирана растителна мазнина.
Ушите се почистват след всяко къпане с фитилчета или туфлерчета. Избърсват се не само ушните проходи, но и ушните раковини, особено в гънките.
Ноктите се изрязват на ръцете в полукръг, а на крачетата - в права линия, за да не враснат ъгълчетата в кожата. Употребява се по възможност ножичка със заоблени върхове. Ако детето е много подвижно, по-лесно ще се изрежат ноктите му докато спи.
Тоалет на седалището трябва да се прави след всяко замърсяване с изпражнения. При почистването не е необходимо винаги да се употребява сапун. Детската кожа не се дразни и ако седалището се избърсва добре с памук, натопен в стерилизиран зехтин или бебешко олио. Ако седалището се зачерви, ако има обрив или подсичане, се ползва пенатен крем. Половите органи се почистват само отвън. За момиченцата при почистването движенията се извършват отпред назад, за да не стане замърсяване с изпражнения. С туфлерче или памучно фитилче натопено в преварена вода се почиства внимателно бялото течение на момиченцето през първия месец, като се внимава да не се дефлолира детето.
Устата на детето не се почиства. Ако има млечница (соор) се почиства с течен Нистатин против гъбички или със сода за хляб след хранене. За профилактика, след кърмене на детето се дава да пийне глътка вода, за да измие устата си от млякото и да няма застой на мляко в устата му.
Окосмената част на главата трябва да се измива много добре по време на банята. Няма повод за страх, че част от нея (фонтанелата) не е покрита с кост. Измиването и сресването на косичката с мека четка или с меко гребенче няма да причинят нищо лошо на детето. Ако по главичката се образуват белезникави твърди корички, се мажат няколко часа преди банята със стерилизирана на водна баня растителна мазнина. При сресването на косата след къпането те лесно падат.
Първите обувки - буйките. (от седмия месец). Те трябва да са меки, леки, с мека подметка, достатъчно широки в областта на пръстите. Ако се слагат върху ританките, трябва добре да се внимава, тъй като при набиране на плата в обувчиците кожата на краката може да се претрие.
Измиването на ръцете. (от седмия месец) Да се прави няколко пъти дневно, защото детето хваща различни предмети и ги замърсява повече. Също така преди хранене, за да го стимулират и в активно отношение към храненето. През втората и третата годинка - сутрин след събуждане и след следобедния сън, след ставане от гърнето, винаги преди хранене и след замърсяването им при игра.
Измиване на седалището и крачетата. След една годинка да се прави преди лягане винаги, когато няма възможност да се изкъпе детето изцяло. Бельото и чорапките се сменят всеки ден, а при замърсяване - и по-често. Постелното бельо, ако детето не се подмокря, се сменя веднъж седмично
Гърнето. (от четвъртия месец) То трябва да е само за него, да съответства по размер на седалището на детето, за да не потъва в него. Да се измива с топла вода и сапун след всяко изхождане, тъй като седалището на детето е все още лесно ранимо и достъпно за кожни инфекции. На гърнето не трябва да се седи повече от 10 минути. Подготовката за гърне започва от 4-ия месец, като преди и след сън майката може да държи детето над гърнето. Така то отрано се приучва да извършва тези нужди не в бельото, а на определено място. Поставянето на детето на гърне може да започне, след като е укрепнало седенето. Следователно към 8-ия - 9-ия месец трябва да започне привикването. Внезапното поставяне на студено и мокро гърне може да предизвика трайно отрицателно отношение към него. Ето защо това трябва да става съвсем внимателно и да предизвиква положителни емоции. В началото детето трябва да се придържа над гърнето, за да не падне. То трябва да е леко затоплено и сухо. След като свърши кажете на детето "браво". Особено важно е поставянето на гърне да се съчетава с необходимостта от извършване на тези нужди. Такава необходимост се появява преди и след сън. Ако детето вече е подмокрено, е безсмислено да се слага на гърне. Не се ли успее да се привикне детето на гърне през този най-благоприятен период, вината е само на родителя и през следващите възрастови периоди за това ще бъдат необходими много повече усилия.
Миене на зъби. През третата годинка. Детската четка и паста се поставят наред с тези на възрастните, за да е доволно детето, че наред с мама и татко си мие зъбите.

Масаж и гимнастика за бебета

Масажът и гимнастиката трябва да се правят на всички здрави кърмачета. Полезни са и при деца с лош апетит, ниско тегло, леки деформации на скелета, забавено двигателно и психическо развитие, за често боледуващи деца, а така също за застрашени и боледуващи от леки и средни форми на рахит.
Масажът и гимнастиката се забраняват при всички температурни състояния, при тежък рахит, в активния стадий на рахита, при кръвни и кожни заболявания, големи пъпни и ингвинални хернии, органически заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците, белия дроб, костната система.
Започва се около 4-ата седмица след раждането. Прави се 1 до 1 1/2 часа след нахранване, най-добре сутрин по време на първото бодърстване. Детето се съблича съвсем голо и се поставя върху твърда повърхност (маса), покрита с одеяло, мушама и чаршаф. Стаята да е добре проветрена и температурата на въздуха да е 21 - 22° С. Извършващият масажа трябва да бъде с изрязани нокти, без пръстени, часовник и гривни, с добре измити и затоплени ръце. Не се препоръчва използването на вазелин, освен ако кожата на детето е много суха. Масажът се прави в строга последователност: ръце, гърди, корем, крака, гръб. Започва се с ръцете и се извършват всички видове масаж, след което се преминава на гърдите и т.н. Винаги се почва с поглаждане и се завършва с него. По средата се прави размачкване, после разтриване и почукване.
Поглаждане на ръце. (от втория месец до края на първата годинка) Детето е поставено по гръб. При поглаждане на дясната ръка детето хваща палеца на лявата ръка на масажиращия, а с дясната се извършват последователни поглаждания от китката към рамото. Ръката на детето се обхваща така, че палецът да се движи по вътрешната страна на ръчичката, а пръстите - по външната. След извършване на 4 до 5 поглаждания се прехвърля на лявата ръка. Поглажда се по същия начин, но сменете ръцете си - детето хваща десния палец, а се масажира с лявата ръка.
Поглаждане на гърдите. (от втория месец до края на първата годинка) Поставят се дланите и пръстите напречно да гръдния кош върху долната му част, като пръстите на двете ръце са насочени едни срещу други и почти се допират. Извършва се поглаждане нагоре, като се отдалечават пръстите и се обхващат с тях раменете на детето. С плавно движение на ръцете се продължава поглаждането надолу, като пръстите влизат под мишниците, леко се разтварят и с бързо изтеглящо движение поглаждат междуребрените мускули и се събират над средата на гръдния кош. Извършва се 4-5 пъти.
Поглаждане на корема. (от втория месец до края на първата годинка) Поставя се дясната ръка върху корема на детето така, че основата на палец да бъде върху пъпа му, а пръстите да сочат към десния му крак. Поглаждането се извършва кръгообразно, в посока на часовниковата стрелка, докато пръстите достигнат слабинната гънка над левия крак. За център на това кръгообразно движение служи основата на палеца, който остава върху средата на корема (пъпа). Извършва се 4-5 пъти.
Поглаждане на краката. (от втория месец до края на първата годинка) Започва се с десния крак, като се обхваща в областта на глезена между показалец и средния пръст на лявата ръка, а палеца се поставя върху ходилната част на стъпалото. С дясната ръка се поглажда 4 до 5 пъти от глезена до таза, подобно на поглаждането на ръцете. След това се поглажда левия крак.
Поглаждане на гърба. (от втория месец до края на първата годинка) Обръща се детето да легне по корем. Поглаждането се извършва с гърба на дланите и пръстите, от двете страни на гръбначния стълб. Започва се с долната част на гръдния кош и се стига до раменете на детето. След това се извършва поглаждане в обратна посока (отгоре надолу), но с дланите на ръцете. Нагоре и надолу се поглажда 4-5 пъти.
Поставяне по корем. (от втория месец до шестия месец) Поставено по корем през втория месец дете повдига глава, макар и за кратко време. Започва се поставяне в това положение по време на бодърстване отначало за 10 до 15 секунди като постепенно се увеличава времето до 10 минути. Това движение помага развитието на главата. То се прави и през второто тримесечие, докато детето започне да се обръща от гръб по корем.
Рефлексно пълзене. (от втория месец до четвъртия месец) Прави се, когато детето вече може да повдига и задържа главата си поставено по корем. За тази цел се подпира с длан на едната ръка стъпалата му, когато краката са сгънати в коленните стави. Детето се отблъсква рефлексно, при което изправя краката си и се придвижва напред. Този рефлекс изчезва нормално след 1 до 2 месеца.
Почукване. (от края на втория или третия месец до края на първата годинка) Когато повишеният мускулен тонус на ръцете и краката намалее, се прави почукване на ръцете, краката и гърба. Почукването на крайниците се прави с леки ритмични движения с вътрешната страна на върховете на пръстите. Почукването на гърба се прави по цялата му повърхност, като се избягва кръста, където са разположени бъбреците. Извършва се с външната страна на върховете на пръстите, като дланите са обърнати нагоре. Движенията наподобяват удари по барабан.
Размачкване. (от средата на третия месец до края на първата годинка) Само на крайниците. При размачкване на ръцете детето хваща палеца на едната ръка както при поглаждането, а с другата се обхващат кръгообразно крайника му с палеца и показалеца и се извършват 6 до 8 ритмични притискания от китката до рамото. Размачкване в областта на ставите не се прави. При размачкването на крака се хваща с едната ръка глезена на детето както при поглаждането, а с другата се извършва размачкването.
Разтриване на гърдите. (от средата на третия месец до края на първата годинка) Извършва се както поглаждането, но с по-голям натиск. Допира се по-плътно ръката до кожата. Прави се 3-4 пъти.
Разтриване на корема. (от средата на третия месец до края на първата годинка) Поставят се двете ръце успоредно една до друга върху правите мускули на корема на детето, от двете страни на пъпа. Извършват се 3-4 едновременни движения с двете ръце от краката към гърдите и обратно, подобно на точене на баница. След това се разтриват страничните (косите) мускули на корема: поставят се дланите върху основата на корема до слабинните гънки на детето, така че пръстите да бъдат насочени косо, нагоре и навън. Извършват се 3-4 движения, наподобяващи лъскане на обувки - когато едната ръка се движи нагоре, другата отива надолу и обратно. След това се поставят пръстите на ръцете от двете страни на поясната област с върхове насочени назад и длани - напред и се извършва бързо изтеглящо движение напред, докато пръстите се съберат под пъпа, подобно на втората фаза на поглаждането на гърдите. Прави се 3-4 пъти.
Разтриване на краката. (от средата на третия месец до края на първата годинка) С дясната ръка се хваща десния глезен на детето, а с дланта на лявата ръка се извършват кръгообразни дижения по цялата външна повърхност на бедрото, от коляното до таза. При левия крак се сменят ръцете. Прави се 4-5 пъти за всеки крак.
Разтриване на гърба. (от средата на третия месец до края на първата годинка) Прави се в областта на мускулите, разположени от двете страни на гръбначния стълб. Върху сложеното по корем дете се поставят показалеца, средния и безименния пръст в областта на врата му и се извършва не много бързо движение надолу до кръста. Показалецът и безименният пръст оказват натиск от двете страни на гръбначния стълб, а средният пръст се движи по него, без да натиска. Извършва се 3-4 пъти само отгоре надолу.
Разтриване на седалището. (от средата на третия месец до края на първата годинка) Извършва се с кръгообразни движения с дланите на ръцете, като се притискат по-силно към кожата, за да въздействат и на мускулите, които са в дълбочина.
Пасивна дихателна гимнастика с ръце. (от третия месец до края на първата годинка) Включва три упражнения: кръстосване на ръцете пред гърдите, сгъване и разгъване на ръцете, повдигане и спускане на ръцете. При кръстосването на ръцете пред гърдите ("файтонджийско движение") детето хваща палците на ръцете, а с останалите пръсти се придържат китките му. Извършват се кръстосване на ръцете пред гърдите, след което се разгъват максимално встрани. Движението на ръцете се извършва в раменните стави. Повторя се 3-4 пъти. След това се прави сгъване и разгъване на ръцете в лакътните стави също 3-4 пъти и се завършва с още толкова движения на повдигане и спускане на ръцете. При последното упражнение движенията се извършват в раменните стави, като при повдигане ръцете отиват нагоре от двете страни на главата, а при спускане - надолу от двете страни на тялото.
Пасивна дихателна гимнастика с крака. (от третия месец до края на второто тримесечие - докато детето може стабилно да стои изправено) Включва три упражнения: сгъване и разгъване на краката, "велосипедист" и "тупаница". За сгъване и разгъване на краката се хващат с ръце поотделно краката на детето в областта на подбедрениците и се извършват едновременни сгъвания и разгъвания на двата крака в коленните и тазобедрените стави. Стъпалата на детето не трябва да се опират до масата. При "велосипедист" се хващат стъпалата и се извършват отново сгъване и разгъване на коленните и тазобедрените стави, като при сгъването се опират и даже трият стъпалата на детето върху масата. Сгъването и разгъването на краката се извършва последователно - когато единият крак се сгъва; другият се разгъва и обратно. При "тупаница" се хващат краката както при "велосипедист" и се сгъват в коленете и в тазобедрените стави. Допират се стъпалата до масата с цяла повърхност. При извършване на упражнението единият крак се повдига от масата, а другият се допира, след което се извършва обратното. Краката не се разгъват, нито се трият в масата, а само се тупат в нея.
Танцуване. (от средата на третия месец до шестия месец) То се започва, ако детето може да държи главата си изправена, когато тялото му е поставено във вертикално положение. Хваща се детето под мишниците, изправя се във вертикално положение и се допират стъпалата на краката му до твърда повърхност. При този допир краката му се изпъват рефлексно за кратко време, след което се отпускат. Упражнението се повтаря ритмично 10 -20 пъти. Не упражняването на този вроден рефлекс води до изчезването му. Тогава при допир на стъпалата в твърда повърхност краката на детето се свиват в коленните и тазобедрените стави, като рефлексната реакция липсва. Тогава трябва упорито да се упражнява танцуването до появата на рефлекса, защото съдейства за навременното прохождане на детето.
Плувец. (от третия месец до средата на петия месец) Поставя се детето по корем. Хванат се с едната ръка двата му крака в областта на глезените, повдига се и се поставя другата ръка под гърдите му. Повдига се цялото тяло на детето, като се запазва хоризонталното положение. Детето придвижва рефлексно главата си нагоре, подобно на плувец и разгъва гръбначния си стълб.
Кръгови движения с ръце (от четвъртия месец до края на първата годинка). Детето, легнало по гръб, се хваща за палците на ръцете. Започват се кръгови движения едновременно с двете му ръце, които са изправени и се движат в раменните стави.
Сядане (от четвъртия месец до деветия месец) Поставя се детето да легне по гръб, хвана се за мишниците и леко се притегля напред, докато седне. Това е почти пасивно сядане. Постепенно се включват активни елементи. Дава се на детето да хване палците и се притегля напред. По-късно се хваща за китките на ръцете, които са свити в лактите, разгъват се леко напред, с което се приканва към сядане. Тогава детето сяда като активно сгъва лактите си. Когато умението напредне, се фиксират краката на детето в коленете с лявата ръка, а с дясната се хваща лявата ръка на детето, отвежда се встрани и се подтиква към сядане. Същото може да се повтори и с другата ръка. Постепенно може да се премине от сядане към изправяне на детето.
Обръщане от гръб по корем (от четвъртия месец до шестия месец) Легнало по гръб, се хваща единия крак на детето и срещуположната ръка. Повдига се ръката нагоре до главата му и се опитва да му се помогне да се обърне по корем в посока на хванатата ръка. Когато детето напредне, се помага само чрез хващане на крак. Прави се, докато детето започне да се обръща само.
Обръщане от корем по гръб (от петия месец до шестия месец) Поставя се детето по корем с крака към масажиращия. С дясната ръка се хващат двата му крака в глезените. Промушва се другата ръка под гърдите на детето отляво надясно и се хваща дясната му ръка за китката. Обръщането започва чрез завъртане на краката и издърпване на хванатата ръка, докато детето се обърне по гръб. По-късно упражнението се изпълнява само с помощ за краката.
Стоене (от петия месец до единадесетия месец) Изправя е детето и се държи под мишниците в продължение на няколко минути. По-късно се оставя само, хванато за неподвижна опора (кревата или друг предмет). След това се оставя да стои, като се поддържа само за китките на ръцете, докато започне да стои само.
Пълзене (от шестия месец до десетия месец) Поставя се детето да легне по корем и се фиксират стъпалата му при свити в коленните и тазобедрените стави крака. След това се слага пред него ярка играчка и се чака да се придвижи. Ако това не стане, се поставя другата ръка под гърдите му и се придвижва напред. Когато детето започне да пълзи самостоятелно се оставя ярката играчка на 1/2 до 1 м пред него и когато я достигне, се отдалечава отново.
Пристъпване встрани. (от осмия месец или от както може да стои стабилно като се придържа) Поставя се детето изправено, хванато за креватчето. Слага се интересна играчка на около 20 см встрани от него и с говор и мимика се кара да я вземе, за да направи първата крачка.
Пристъпване напред. (от осмия месец до края на първата годинка) Отначало се държи детето под мишниците и се притегля леко напред. Когато напредне, може да се държи само за китката или дланите на ръцете. След деветия месец може да се използва малка детска количка, за която детето се хваща и пристъпва напред. Най-добре е детето да се учи да пристъпва напред като се води за двете ръце. Детето навежда тялото си напред и се застава зад него. То се хваща за показалците на човека и се хващат здраво китките на ръцете му с ръце. Като стане сигурно ходенето с помощ с двете ръце, се преминава към ходене с помощ с едната ръка. Хватката трябва да е много стабилна, за да не се получи навяхване на ръката. Когато детето проходи се преустановяват всички процедури по масаж и гимнастика и се съсредоточава вниманието върху ходенето.
Източник: www.amber-bg.com

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Топлината на майчините обятия
Топлината на майчините обятия или за ползата от прегръдката Майчината милувка Помня и...
Още  ]
Кой възпитава децата – родители или учит...
Кой възпитава децата – родители или учители? Елена Василева- учителка Ако бях човек, който...
Още  ]
Синдром на Аспергер
Синдром на Аспергер Как да разбираме учениците със синдром на Аспергер? Напътствия за учители ...
Още  ]
Интервю с Д-р К. Цветанов
Всяко нещо което се овладее, колкото се може по-рано, то толкова по-бърз ефект има Интервю с ...
Още  ]
Деца отбелязаха Деня на Земята със знани...
Деца отбелязаха Деня на Земята със знания и екоспектакъл Децата от подготвителните групи...
Още  ]
  Моето Дете