Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Интервю с г-жа Иванка Захариева 25 07 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Мястото на педагогическия съветник или психолога се определя от обществеността

Интервю с Иванка Захариева- психолог

Иванка Захариева e завършила Психология в СУ "Климент Охридски"-гр.София през 1983г. От 1991 г.е училищен психолог и педагогически съветник, първоначално в ОУ "Св. Климент Охридски", а от 10г. в СОУ "Васил Левски"- гр. Димитровград. Преподава и учебните дисциплини: психология, етика и право и свят и личност. Работи с ученици от 1 до 12 кл.Член е на Комисията за борба с противообществените прояви към Общината.Член е на Дружеството на психолозите. Има частен кабинет и извършва консултации на деца и възрастни.
Провежда психотерапевтично лечение по методиката на Позитивната фамилна психотерапия на Песешкиян и други методи за диагностика и лечение. Консултант и член на екипа на НФ "Моето дете". Майка на две деца.

Г-жо Захариева, кои са най-често срещаните психологически проблеми при децата с които се срещате във Вашата практика?
В училище се сблъскваме с разнообразни проблеми, такива каквито се срещат в ежедневието. Ако ги определим на категории биха се откроили като:
- здравословни, деца с отклонение в развитието си като епилепсии, аутизъм, деца с изоставане в нервно психическото си развитие, дизлексии, дизграфии и др. в тази група са всички деца , които ги определяме като Деца със специални образователни потребности.
- деца, които са здрави, но по една или друга причина имат обучителни затруднения. Това са доста голяма група ученици, чийто образователни проблеми преминават в проблеми с мотивацията за учене или така както им казваме "мързеливи"
- деца с поведенчески проблеми, към тази група са и децата с проблеми в общуването както с връстници, така и с възрастните
- деца с девиантно и асоциално поведение
- В училище работим и с родителите, които също са срана от процеса на възпитание на децата.
- Учителите, които също могат да срещат затруднения, когато общуват с учениците.
Едва ли бих могла да изброя всички.

Какво е мястото на педагогически съветник и училищен психолог в българското училище?
-Аз мисля, че мястото на педагогическия съветник или психолога се определя от обществеността. Защото нашата работа може да бъде оценена след време, когато работата е свършена,отминала е критичната ситуация и се е получил позитивния резултат. Тази работа изисква много професионализъм, трупане на опитности и формирането на много умения. Като цяло след 17-18 г. присъствието на подобни специалисти в училищната среда налагат своя облик и заемат достойно място.

Често младите майки се притесняват от т.нар. лоши навици при децата си- гризане на нокти, смучене на палец и пр., какъв е вашият съвет?
-По въпроса за изкореняването на вредните навици няма място за притеснение, а по-скоро за търпение и упоритост. Навиците се формират по много причини, които трябва да се открият и да се работи за тяхното преодоляване. Това е доста дълга и сериозна тема, на която ще обърна специално внимание във форума на сайта.

Как една млада майка да "прескочи" т.нар. следродилна депресия?
-По темата за следродилната депресия имам следното предложение към бъдещите майки. Преди да се роди детето,а може би още преди това е полезна психологическа консултация за да се проследи психологическата нагласа на бъдещата майка. Ако се случило обаче следродилната депресия е задължително да се правят сесии по психотерапия, само медикаментозно лечение не решава проблема.

Как родителите да се справят с огромните промени които настъпват при децата им в периода на пубертета?
-Проблемите в пуберитета да се приемат като част от развитието на детето. Родителите да приемат,че децата им са по-умни от тях и нека в предишните периоди от съзряването им да приемат децата си насериозно, да разговарят с тях, да си имат доверие и най-важното е да имат общи занимания с децата си от общи семейни игри до обща дейност /работа/ с децата. И най-важното много, много търпение и толерантност!

Благодаря!

За връзки с г-жа Ив. Захариева: http://www.moetodete.com/baners/BANNER_ALTERNATIVA_1.swf

Интервю за НФМД


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Детските рисунки
Детските рисунки Как рисуват нашите деца Изобразителното изкуство и интелектуалното възпитание ...
Още  ]
Спорт за децата от 7 до 14 години
Спорт за децата от 3 до 16 години Спортът е изключително важен както за физическото, т...
Още  ]
Защо естествено раждане?
Защо естествено раждане? През последните няколко години, в които активно се занимавам с...
Още  ]
За и против ученическите униформи и вече...
За и против ученическите униформи и вечерния час Униформите в училище – ...
Още  ]
ЕМО културата
Детската депресия, като култ в ЕМО културата Психологически аспекти на девиантното поведение при ма...
Още  ]
  Моето Дете