Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Плоскостъпие при децата 24 09 2023      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 

Плоскостъпие при децата


Много родители се притесняват, че децата им имат плоскостъпие, защото имат дебели мастни възглавнички на стъпалата и затова, че ходят разкрачени, стъпвайки върху вътрешния ръб на крачетата си. Това наистина са признаци на плоскостъпие, но не и при малките деца. Кърмачетата и дребосъчетата до 3-4 годишна възраст имат добре развити мастни възглавнички на стъпалото. Но това е физиологично, “мнимо плоскостъпие”. Достатъчно е да пъхнете пръста си под поставеното на твърда подложка краче на детето и ще се убедите, че свод има. Тази мастна тъкан се редуцира докъм 4-годишна възраст. Дотогава се развиват мускулите и връзките на стъпалото, за да могат да задържат изправената стойка на тялото. Когато проходи малкото дете, поради това че не може да пази добре равновесие, то е по-разкрачено, за да увеличи опората си. Възможно е до предучилищна и ранна училищна възраст да не се оформи нормално стъпало – т.е. да остане слабо и с повече мастна тъкан или със слаби връзки и недостатъчност на мускулите. Тогава има по-голяма опасност да се развие плоскостъпие. Първите признаци се появяват с болка и изтръпване. Постепенно намалява хващателната способност на пръстите на краката. Следва спадане на свода след продължителен стоеж или умора и накрая спадането му дори без натоварване. Напредналото плоскостъпие се характеризира с валгизиране на стъпалото (петата се изкривява навън) и обувките се изтриват от вътрешната им страна. Стойката се изкривява и става прегърбена. Появяват се болки в стъпалата, глезените, подбедриците, колената и дори в тазобедрените стави. Болките се засилват след натоварване. Плоскостъпие може да се развие и когато краката се натоварят (ходене, прав стоеж, носене на тежко) след продължително обездвижване. Така мускулите, които не са били упражнявани са отслабнали и връзките, поддържащи свода на стъпалото се разтягат.
Какво да се прави?
След раждането осигурете по-голяма свобода на движения на крачетата, за да се развият правилно мускулите. Не обувайте тесни чорапки, ританките да не са с тесни стъпалца и не слагаите първите месеци обувки. Не бързайте детето да прохожда преди 10-тия месец, въпреки желанието му. Поради незрелостта на костната и мускулната система може да му нанесете непоправима вреда – плоскостъпие, изкривяване на таза и гръбначния стълб. Когато детето проходи му изберете подходящи обувки. Те трябва да имат мека и еластична подметка, да бъдат широки отпред, за да може детето свободно да движи пръстчетата си, задната част на обувката да е здрава и твърда, за да задържи петата на детето в правилно положение. У дома е желателно да не ходи с обувки, а с чехли, тъй като те развиват мускулите, поддържащи свода на стъпалото. Когато детето си почива и обувките не са необходими, сваляйте ги, за да си почиват и крачетата. Ортопедичните подложки омързеливяват още повече мускулите на стъпалото. Така че те не са подходящи за начално плоскостъпие. Преди да прибегнете до тях се консултирайте със специалист-ортопед. Добро решение е родителите да приканват децата си към упражнения, засилващи мускулите на стъпалата. Например: да се търкаля на пода точилка, да се повдигат дребни предмети от земята с пръстите на краката; да се бяга на пръсти; да се скача на въже; каране на колело с пръстите на краката; ходене по външните ръбове на стъпалата; набиране с пръсти на парче плат, на другия край на който е поставена тежест; ходене боси лятото по камениста и дразнеща краката повърхност. И нещо друго, да се избягва продължително стоене (прави и статични) и да не се прехвърля цялата тежест върху вътрешния ръб на стъпалото. Вътрешният надлъжен свод освен че е най-висок е и най-нестабилен и спада след редовно натоварване и висока телесна маса. Така се развива или се задълбочава плоскостъпието. Ако се наложи дълго време да сте прави: раздвижвайте се, не стойте само на едно място и прехвърляйте тежестта си върху външните ръбове на ходилата. Особено важно е при подозрения за плоскостъпие родителите да се консултират със специалист-хироподист, защото проблемите от този характер са отстраними до 18-годишна възраст.

Плоскостъпието може да изкриви тялото!

Съдейки по статистиката, с проблема плоскостъпие се сблъскват 25-30 процента от децата. Особено на 7-8-годишна възраст, когато се формира сводът на стъпалото. Слабостта на връзките и мускулите, отговарящи за поддържане на свода на стъпалото, се среща при много ученици. Сред причините, провокиращи плоскостъпието, са неравномерното натоварване на различните участъци на стъпалото, наднорменото тегло, а също и неправилно избраните обувки (прекалено тесни или прекалено свободни, много висок ток или дебела, твърда подметка, която лишава стъпалото от естествената му гъвкавост).
Колкото по-рано забележите този проблем, толкова по-добре. При запуснатите случаи плоскостъпието заплашва не само с болки при ходене, но и със сериозни нарушения на осанката. А също и с големи проблеми със ставите( коленните, тазобедрените), които при неравномерно натоварване на стъпалото поемат върху себе си основния удар.
Развитото вече плоскостъпие се лекува много сложно. Най-многото, което може да направи лекарят в този случай, е да спре разрушителния процес, да не му даде възможност да се развива нататък. Съвременните ортопеди разполагат с цял арсенал от всевъзможни приспособления: от специалните клиновидни подставки под петите (при различна дължина на краката) до ортопедични стелки и супинатори.
Впрочем супинаторите задължително трябва да бъдат изготвени с отчитане на индивидуалните особености на стъпалото на детето (по гипсова отливка) в специализирани протезни лаборатории. Магазинните супинатори за лечение и профилактика на плоскостъпието не са подходящи и дори могат добавъчно да деформират детското стъпало.
_Специалното ортопедично лечение непременно се допълва с лечебна гимнастика и подобряващи кръвоснабдяването на стъпалото водни процедури. При плоскостъпието са много полезни плуването, ходенето боси по изорана почва, пясък, камъчета, а вкъщи - по специален ортопедичен килим (може да се купи от всеки спортен магазин). Но по-добре не ходете боси по асфалт и трамбована земя, както и с обувки с мека плоска подметка.
Изобщо, към избора на обувки за детето с плоскостъпие трябва да се подходи много внимателно. Те трябва да бъдат комфортни, с еластична подметка, невисок ток и непременно със задна част (популярните обувки тип “сабо” не осигуряват на краката надеждна фиксация.
Как може да се определи плоскостъпието?
В лечебните заведения плоскостъпието се определя с помощта на отпечатък на стъпалото, получен с плантограф. Той представлява дървена рамка, покрита с накиснато в щемпелна боя платно с подложен под него лист чиста хартия. В домашни условия плоскостъпието може да се определи по следния начин: крачето на детето се намазва с растително масло и плътно се притиска към лист хартия, а след това полученият отпечатък се оконтурява с молив. Друг сигурен начин да се разпознае плоскостъпието са оплакванията на детето от повишена уморяемост на краката, болки в мускулите на прасеца при ходене.

Източник: www.lekar.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Дисциплината и децата
Дисциплината и децата Децата не винаги правят, това, което родителите искат. Когато дет...
Още  ]
Жените- кукувици
Жените- кукувици Като птицата, която снася яйцата си в чуждо гнездо и отлита далеч от р...
Още  ]
Първи юни- Международен ден на детето
Първи юни- Международен ден на детето Международният ден на детето е честван в много страни...
Още  ]
Бременност и вредни навици
Бременност и вредни навици Пушенето на майката - основна причина за смърт на детето! «Смърт в...
Още  ]
Български празнични обичаи
Български празнични обичаи Какво повелява традицията? На 1-ви януари “ВАСИЛЬОВДЕН&...
Още  ]
  Моето Дете