Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Плоскостъпие при децата 26 10 2020      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 

Плоскостъпие при децата


Много родители се притесняват, че децата им имат плоскостъпие, защото имат дебели мастни възглавнички на стъпалата и затова, че ходят разкрачени, стъпвайки върху вътрешния ръб на крачетата си. Това наистина са признаци на плоскостъпие, но не и при малките деца. Кърмачетата и дребосъчетата до 3-4 годишна възраст имат добре развити мастни възглавнички на стъпалото. Но това е физиологично, “мнимо плоскостъпие”. Достатъчно е да пъхнете пръста си под поставеното на твърда подложка краче на детето и ще се убедите, че свод има. Тази мастна тъкан се редуцира докъм 4-годишна възраст. Дотогава се развиват мускулите и връзките на стъпалото, за да могат да задържат изправената стойка на тялото. Когато проходи малкото дете, поради това че не може да пази добре равновесие, то е по-разкрачено, за да увеличи опората си. Възможно е до предучилищна и ранна училищна възраст да не се оформи нормално стъпало – т.е. да остане слабо и с повече мастна тъкан или със слаби връзки и недостатъчност на мускулите. Тогава има по-голяма опасност да се развие плоскостъпие. Първите признаци се появяват с болка и изтръпване. Постепенно намалява хващателната способност на пръстите на краката. Следва спадане на свода след продължителен стоеж или умора и накрая спадането му дори без натоварване. Напредналото плоскостъпие се характеризира с валгизиране на стъпалото (петата се изкривява навън) и обувките се изтриват от вътрешната им страна. Стойката се изкривява и става прегърбена. Появяват се болки в стъпалата, глезените, подбедриците, колената и дори в тазобедрените стави. Болките се засилват след натоварване. Плоскостъпие може да се развие и когато краката се натоварят (ходене, прав стоеж, носене на тежко) след продължително обездвижване. Така мускулите, които не са били упражнявани са отслабнали и връзките, поддържащи свода на стъпалото се разтягат.
Какво да се прави?
След раждането осигурете по-голяма свобода на движения на крачетата, за да се развият правилно мускулите. Не обувайте тесни чорапки, ританките да не са с тесни стъпалца и не слагаите първите месеци обувки. Не бързайте детето да прохожда преди 10-тия месец, въпреки желанието му. Поради незрелостта на костната и мускулната система може да му нанесете непоправима вреда – плоскостъпие, изкривяване на таза и гръбначния стълб. Когато детето проходи му изберете подходящи обувки. Те трябва да имат мека и еластична подметка, да бъдат широки отпред, за да може детето свободно да движи пръстчетата си, задната част на обувката да е здрава и твърда, за да задържи петата на детето в правилно положение. У дома е желателно да не ходи с обувки, а с чехли, тъй като те развиват мускулите, поддържащи свода на стъпалото. Когато детето си почива и обувките не са необходими, сваляйте ги, за да си почиват и крачетата. Ортопедичните подложки омързеливяват още повече мускулите на стъпалото. Така че те не са подходящи за начално плоскостъпие. Преди да прибегнете до тях се консултирайте със специалист-ортопед. Добро решение е родителите да приканват децата си към упражнения, засилващи мускулите на стъпалата. Например: да се търкаля на пода точилка, да се повдигат дребни предмети от земята с пръстите на краката; да се бяга на пръсти; да се скача на въже; каране на колело с пръстите на краката; ходене по външните ръбове на стъпалата; набиране с пръсти на парче плат, на другия край на който е поставена тежест; ходене боси лятото по камениста и дразнеща краката повърхност. И нещо друго, да се избягва продължително стоене (прави и статични) и да не се прехвърля цялата тежест върху вътрешния ръб на стъпалото. Вътрешният надлъжен свод освен че е най-висок е и най-нестабилен и спада след редовно натоварване и висока телесна маса. Така се развива или се задълбочава плоскостъпието. Ако се наложи дълго време да сте прави: раздвижвайте се, не стойте само на едно място и прехвърляйте тежестта си върху външните ръбове на ходилата. Особено важно е при подозрения за плоскостъпие родителите да се консултират със специалист-хироподист, защото проблемите от този характер са отстраними до 18-годишна възраст.

Плоскостъпието може да изкриви тялото!

Съдейки по статистиката, с проблема плоскостъпие се сблъскват 25-30 процента от децата. Особено на 7-8-годишна възраст, когато се формира сводът на стъпалото. Слабостта на връзките и мускулите, отговарящи за поддържане на свода на стъпалото, се среща при много ученици. Сред причините, провокиращи плоскостъпието, са неравномерното натоварване на различните участъци на стъпалото, наднорменото тегло, а също и неправилно избраните обувки (прекалено тесни или прекалено свободни, много висок ток или дебела, твърда подметка, която лишава стъпалото от естествената му гъвкавост).
Колкото по-рано забележите този проблем, толкова по-добре. При запуснатите случаи плоскостъпието заплашва не само с болки при ходене, но и със сериозни нарушения на осанката. А също и с големи проблеми със ставите( коленните, тазобедрените), които при неравномерно натоварване на стъпалото поемат върху себе си основния удар.
Развитото вече плоскостъпие се лекува много сложно. Най-многото, което може да направи лекарят в този случай, е да спре разрушителния процес, да не му даде възможност да се развива нататък. Съвременните ортопеди разполагат с цял арсенал от всевъзможни приспособления: от специалните клиновидни подставки под петите (при различна дължина на краката) до ортопедични стелки и супинатори.
Впрочем супинаторите задължително трябва да бъдат изготвени с отчитане на индивидуалните особености на стъпалото на детето (по гипсова отливка) в специализирани протезни лаборатории. Магазинните супинатори за лечение и профилактика на плоскостъпието не са подходящи и дори могат добавъчно да деформират детското стъпало.
_Специалното ортопедично лечение непременно се допълва с лечебна гимнастика и подобряващи кръвоснабдяването на стъпалото водни процедури. При плоскостъпието са много полезни плуването, ходенето боси по изорана почва, пясък, камъчета, а вкъщи - по специален ортопедичен килим (може да се купи от всеки спортен магазин). Но по-добре не ходете боси по асфалт и трамбована земя, както и с обувки с мека плоска подметка.
Изобщо, към избора на обувки за детето с плоскостъпие трябва да се подходи много внимателно. Те трябва да бъдат комфортни, с еластична подметка, невисок ток и непременно със задна част (популярните обувки тип “сабо” не осигуряват на краката надеждна фиксация.
Как може да се определи плоскостъпието?
В лечебните заведения плоскостъпието се определя с помощта на отпечатък на стъпалото, получен с плантограф. Той представлява дървена рамка, покрита с накиснато в щемпелна боя платно с подложен под него лист чиста хартия. В домашни условия плоскостъпието може да се определи по следния начин: крачето на детето се намазва с растително масло и плътно се притиска към лист хартия, а след това полученият отпечатък се оконтурява с молив. Друг сигурен начин да се разпознае плоскостъпието са оплакванията на детето от повишена уморяемост на краката, болки в мускулите на прасеца при ходене.

Източник: www.lekar.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как да предпазим децата от свински грип?
Как да предпазим децата от свински грип? „Имам дете на две го...
Още  ]
Деца отбелязаха Деня на Земята със знани...
Деца отбелязаха Деня на Земята със знания и екоспектакъл Децата от подготвителните групи...
Още  ]
Интервю с гл. ас. Йорданка Енева
Използвайте правилен модел на говор в семейството! Интервю с гл. ас. Йорданка Енева, препод...
Още  ]
Спомените на един мъж от раждането на де...
Спомените на един мъж от раждането на дете Една от най-важните роли на ...
Още  ]
Национална телефонна линия за деца
Национална телефонна линия за деца Националната телефонна линия за деца предлага информиран...
Още  ]
  Моето Дете