Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Спокоен детски сън 10 08 2022      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Спокоен детски сън
Страница 2

Спокоен детски сън

Причините за безсънните нощи на най-малките са много - колики, никнене на зъби, нощни кошмари, както,и това,че невинаги на детето се осигуряват подходящи условия за спокоен сън.Все си мислим ,че малкото беззащитно същество се нуждае от прекомерни грижи и често от престараване го затрудняваме,вместо да му помогнем.Истината е ,че детето не е по-различно от нас и се нуждае от същите условия за спане както и ние възрастните .
Тишината е важно условие за добрия сън на повечето деца. При живеене в жилищни блокове това е почти невъзможно да се осигури, отвсякъде текат ремонти и лаят кучета. Затова е добре да не се "изнежва" слухът на детето. Още като се роди, не му пазете тишина. Не го предпазвайте от обичайните шумове – говор, шума от домакинската работа, от радиото и телевизора. Домашните шумове дори успокояват бебето, то знае, че не е само и е спокойно. А и като порасне, ще свикне да спи при всякакви условия.
Не навличайте децата с много дрехи. Когато си лягаме, гледаме да сме с мека тънка пижама, уютна изгладена завивка, изобщо да си осигурим комфорт, за да спим добре. В същото време навличаме детето с дебела пижама, пак от вечния страх да не настине, пъхаме го в спално чувалче, за да не се отвива.
Осигурете нормална температура в спалното помещение. Култът към топлото, за да не настине детето, е наследен от бабите ни. Те обаче са нямали парно и добре уплътняваща дограма. Много от децата ни се отглеждат като в инкубатор и малко да ги лъхне вятър, вече са болни. 18 градуса на въздуха в спалното помещение са напълно достатъчни. Над 20 градуса въздухът става сух, нежната детска лигавица на носа и гърлото набъбва и децата не могат да дишат нормално. Малките имат много тесни носни ходове и най-малката промяна на температурата и влажността на въздуха ги кара да страдат. Започват да се въртят, да ритат с крачета, стават неспокойни и ви отравят нощта.
И малки, и големи спят добре в чисти, проветрени помещения с невисока температура. Децата се отвиват инстинктивно, защото им е топло, и това става навик. Ако от най-ранна възраст спят на хладно, ще са по-спокойни.
Прехраване
Прехранването вечер също пречи на съня. Обичайна практика е малкото дете да се наяде първо, а след това семейството сяда на масата. То обаче обича да прави компания на всеки, подхапва допълнително и без дори да се усетите, коремчето му е поело повече, отколкото е необходимо. Особено ако някоя баба го е навестила и донесла задължителните лакомства при височайшата визита. Към основното хранене се добавят бонбонче, вафлич-ка, шоколадче и през нощта пъшкането е подсигурено.
Добре е вечер да се ограничат течностите, за да е сухо детето и да спи спокойно. Което означава да не му се дават прекалено сладки или солени храни, които усилват жаждата.
Не претоварвайте емоционално детето вечер, ако искате да спи спокойно. Таткото цял ден не е виждал малкото и като се върне, започват бурните игри и закачки. Детето се превъзбужда точно преди да отиде в кревата, / когато трябва да е най-спокойно.
Уж невинните детски филмчета също могат силно да впечатлят детето, особено ако е по-чувствително. То често не прави разлика между истина и измислица и приема буквално действията на някои от героите. През нощта изживява кошмари от видяното, плаче, стене или дори пищи. Нощните страхове са често явление и понякога сериозно нарушават съня в продължение на дни.
Скандалите вкъщи също се отразяват зле на съня. Психолозите съветват да се направи всичко възможно да не се буди детето. На сутринта то няма спомен и е спокойно. В проти-вен случай запомня всичко и кошмарът продължава през деня. Ако няма видима причина за нощните страхове, може да се даде хомеопати-чен успокоителен сироп. Други лекарства не се препоръчват. Ако и това не помогне, обърнете се към детски психолог. С подходящи тестове под формата на игри и рисунки той установява причината за детското безпокойството.
Болестите определено пречат на детския сън. Всеки знае, че когато се разболее детето с висока температура, хрема и кашлица, го чакат безсънни нощи. Най-неприятна е хремата, детето не може да диша, хърка, кашля и не може да спи. Ефектът от капките за нос невинаги е задоволителен, а прека-ляването с тях може да увреди сериозно детската лигавица. Промивайте носа с физиологичен разтвор многократно, той е безвреден, капките оставете за преди лягане, за да диша по-добре малкото. Секретите изтичат трудно, затова направете инхалация, за да спи детето по-добре. Традиционната процедура е невъзможна при бебетата, затова пуснете врялата вода в банята да тече под силно налягане, докато стане "като мъгла", и постойте десетина минути с детето вътре. Лигавиците се овлажняват, секретите изтичат и носът се от-пушва. Традиционно не спят добре децата с трета сливица. От стичащите се секрети те хъркат, кашлят, някои скърцат със зъби, неспокойни са. През деня са бледи и разсеяни от недоспиването. Консултирайте се с лекар, при някои се налага оперативно отстраняване на сливицата. Кашлицата е другият голям враг на съня. Не се мъчете със сиропи против кашлицата, лекарят трябва да установи причината за кашлицата и тя да се лекува правилно.

Източник: www.elegantna.com

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Реалити шоуто “Деца – убийци”
Реалити шоуто “Деца – убийци” Това е върхът... не, това е дъното....
Още  ]
Дали да изпълним писмото до Дядо Коледа?
Писмо до Дядо Коледа Писмата им до Дядо Коледа са готови отдавна. Те ги знаят наизуст, но д...
Още  ]
С какво са опасни някои билки
С какво са опасни някои билки Също както при ...
Още  ]
"Прозрачни сьдби”- филм- послание кьм мл...
"Прозрачни съдби”- филм- послание към младите Приключиха снимките на най-...
Още  ]
Той не иска дете?!
Той не иска дете?! Когато искате бебе, а той не Причините може да са много, но един истинс...
Още  ]
  Моето Дете