Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Наркотиците 14 04 2021      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Наркотиците
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6


Не посягай към наркотиците!

Наркотиците са едно от най-големите предизвикателства. които нашия динамичен век ще предаде на следващия.
Трудно е да се каже колко души порази наркобумът в България- може би 30 хиляди, а може би и 40 000. Веч има разработен черен пазар, в който за сега фаворити са канабисът и хероинът. През последните години обаче в различни региони на страната започна да се развива производство на опиум и канабис. Не бива, разбира се, да се забравя и фактът, че през България тече пълноводен наркотрафик в посока от изток и юг, на запад и север.
Има три особено важни, ключови понятия за разбиране на същността на наркомания:

* Зависимост
Психично, а понякога и физическо състояние /възникващо в резултат на взаимодействие между организма и веществото наркотик/, характеризиращо се с реакции, които включват настоятелна потребност за постоянен или периодичен прием на субстанцията
Зависимостта от даден наркотик може да бъде съответно психична или физическа.

* Абстиненция
Синдром, проявяващ се във вид на комплекс от разстройства на организма, които изчезват / макар и временно/ след поредното приемане на наркотика.

* Толеранс
Състояние на приспособяване на организма след многократна употреба на даден наркотик, което изисква увеличаване на дозата му с цел да се постигне една определена степен на въздействие

Дрогите:
* Според експерти от Световната организация на наркотичните вещества могат да бъдат разпределени в следните групи въз основана типа зависимост, която причиняват.Алкохол /всички видове спиртни напитки/
* Амфетамини /амфетамин, дексамфетамин, матамфетамин, фенметразин, метилфенидат и т.н./
* Барбитурати, други сънотворни препарати, транквилизатори /барбитал, фенобарбитал,амобарбитал,секобарбитал, хлоралхидрат, мепробамат, метакволон,глутемид, диазепам, хлордиазепоксид и т.н./
* Канабис / марихуана, хашиш/
* Кокаин /листа от кока, кокаин хидрохлорид, крек/
* Халюциногени /LSD, диметилтриптамин, мескалин, псилоцибин, буфотенин и др./
* Кхат / листа от млади клонки от дърво, които се дъвчат в някои региони на Източна Африка и Арабския полуостров/
* Опиум, други болкоуспокояващи препарати /морфин, хероин, кодеин, метадон, петидин, фентанил и т.н./
* Летливи разтворители /толуол, ацетон, бензол, етер, хлороформ, трихлоретилен и т.н./
* Опиум, морфин, хероин, синтетични болкоуспокояващи препарати.
Наркотици: психоактивни вещества, които потискат или стимулират централната нервна система (ЦНС)
Потискащи ЦНС: обикновено това са анестетици, аналгетици, седативни и сънотворни вещества
Стимулиращи ЦНС: т.нар. психостимулантитипични представители са: амфетамин, дексамфетамин, метамфетамин, кокаин, никотин.
Халюциногени: т.нар. психозомиметици :LSD, Ecstasy, Psylocibine, Phencyclidine, Tetrahydrocannabinol, Mescaline
Натурални - добиват се от извлеци от растения.
Синтетични - синтезират се в химични лаборатории, но по структура и действие те могат да не се различават от природните(натуралните)
Прекурсори: химически вещества, използвани при незаконното производство на наркотици.

Зависимост:
Психическа зависимост - задължителен компонент на зависимостта. Съществува, когато веществото е заело централно място в мислите, емоциите и действията на човека до такава степен, че е извънредно трудно да се спре неговата употреба. Този вид зависимост е винаги водеща. Предизвиква чувство на благоразположение и периодично вземане на веществото на всяка цена (с позволени и непозволени средства), за да се изпита състояние на еуфория или да се избегнат нежеланите симптоми на абстиненция.
Физическа зависимост - възниква, когато организма на използващия привиква към дадено вещество до такава степен, че то става необходимо условие за нормалното му функциониране. Без веществото използващия може да изпитва различни симптоми - от слабо неразположение до конвулсии. Тези симптоми, някои от които могат да бъдат фатални, означават абстиненция. Не всички наркотици предизвикват физическа зависимост, но с тях се злоупотребява главно поради психичните ефекти, които предизвикват. Физическата зависимост е един от факторите, допринасящи за продължаване на употребата на наркотици.
Поносимост (толерантност) - явление, което настъпва след неколкотократно приемане на веществото. Изразява се в количествено намаляване ефекта на приеманата доза. За да се получи първоначалния ефект, се налага използването на по-висока доза.
Кръстосана поносимост - толерантност между сходни вещества. Например при развита толерантност към морфин се наблюдава такава и при употребата на хероин, тъй като двете вещества имат сходна структура.

Тахифилакция - бързо развила се поносимост (застрашително повишаване на необходимата доза).
Наркотиците:
- Опиумът е изсушеният сок, който изтича принараняване на незрелите главички на опиумния мак. растението се отглежда в много области на земното кълбо, но главните производители за нелегалния пазар са страните от така наречените "Златен триъгълник" (Мианма - бивша Бирма, Лаос, Тайланд) и "Златен полумесец" (Пакистан, Афганистан, Иран). В някои региони на Изтока все още пушат опиум, но основните количества от него днес се използват като суровина за добиване на по-силни и по-скъпи препарати.

- Морфинът е главния наркотик в опиума (средно съдържание 10 на сто), но той вече почти не се употребява от наркоманите, защото чрез несложна химическа преработка се превръща в неколкократно по мощен наркотик- диацетилморфин, известен като хероин.

- Хероинът за сега е хитът на нелегалния български пазар. Продължава да бъде и един от най-употребяваните наркотици в света, поради което се пренася контрабандно в голени количества през много междудържавни граници. Хероинът може да се смърка, може и да се пуши, но най-бързо, силно и пълноценно въздейства на организма след инжектиране във вените. Затова този неприятен опасен начин на консумация е предпочитан от наркоманите.
Българският "Златен триъгълник".

При мащабна полицейска акция из югозападната част на страната на страната от хиликоптер били заснети множество парцели, върху които очевидно имало засят опиумен мак. Общата площ с наркотик в регионите около Сандански, Петрич и Мелник се оказала от порядъка на 400 декара.

Първото приемане на хероин често води до неприятни ефекти, включително до гадене и повръщане. Повиквателните консуматори усещат прилив на топлина, тотално отпускане, облекчаване на болката (ако я има) и на стреса, наляга ги приятна дрямка. Наркотикът потиска обаче и импулсите, които движат индивида в обикновения живот, и така той изпадав състояние на пълна апатия. Губи желание да прави или променя това или онова, всичко сякаш си е на мястото, всичко изглежда "о'кей". За някои хора изпадането в такова състояние сеоказва връх на блаженството Не бива обаче да се забравя, че въздействието на наркотика зависи не само от неговите свойства. Определящи са още дозата и индивидуалните характеристики на консуматора, неговото моментно състояние и обкръжение, както и очакванията му. Смайващи са понякога парадоксите във въздействието на една и съща дрога. Ако например приелият я има намерение да бодърства, тя не му позволява да заспи, тя ще му помогне да задреме Най неприятната особеност на веществата от морфинов тип е, че зависимостта (психична и физическа) и толерансът могат да се развият доста бързо, и то при стартиране с малки дози (непривишаващи лечебните). Опасния механизъм се задейства буквално с първите приети количества. Това в най-голяма степен се отнася за хероина.

Зависимия хероиноман може да приема дози, които биха умъртвили начинаещия. Но той привикналия, вече търси наркотика не за удоволствието от него, а само да избегне нетърпимо неприятните усещания, свързани с липсата му.
Абстинетния синдром започва от 8 до 24 часа след последната доза хероин и включва болки по цялото тяло, треперене, потене, мускулни спазми, учестено дишане, загуба на апетит, безпокойство, нервност и други от този род. Най-тежките симптоми отслабват след 7-10 дни, но някои неприятни усещания се запазват до няколко месеца.

Приемането на свръхдози хероин води до безсъзнание и кома и може да причини смърт от спиране на дишането.
В опиума има и друго наркотично вещество - кодеин. То се използва като съставка при производството на различни лекарствени средтсва. Съдържанието му в опиума е незначително и затова във фармацевтичните предпиятия голяма част от добивания морфин се превръща химически в кодеин. Макар и сравнително слаб, този опиат все още фигурира в менюто на българския наркоман.

След като била изяснена химическата формула на морфина, започнали интезнзивни опити за синтезиране на нови вещества със структори, подобни на неговата или пък копиращи отделни фрагменти от нея. Така се родила цяла серия болкоуспокояващи вещества със сходни фармаколкогични признаци, но с доста различна активност: у едни - по-ниска, у други - многократно по-висока в сравнение с тази на морфина.
По ирония на съдбата един от най-употребяваните от наркоманите синтетични препарати от морфонов тип - лидол (петидин, меперидин), навремето бил пуснат на пазара, с гаранцията, че не предизвиква зависимост. Практиката скоро доказала обратното.

Злоупотребява се още с промедол (тримеперидин), диконал (дипипанон), декстропропоксифен (дисталгезик).
Метадонът (фенадон, фисептон), опиат със сравнително слаба активност, се използва понякога при лечение на наркомани като временен заместител на консумирани преди това по-силни дроги
Нерядко от болнични заведения у нас се краде фентанил. По въздействие този препарат наподобява на някои отношения хероина. Големи количества фентанил и едно негово производство - метилфентанил, се синтезират в нелегални лаборатории на територията на САЩ.
- Канабис (Марихуана, Хашиш)

Вече няколко хилядолетия милиони хора консумират различни наркотични препарати, обединени от общото название "канабис". Всички те се добиват от растение от семейството на конопа, т. Нар. индийски коноп, което може да се отглежда във всяка страна с умерен или тропически климат. През 1994г. В различни региони на България бяха открити нелегални насаждения на това растение, раположени между редовете на царевични ниви. Канабисът е най-многотонажната стока в нелегалния трафик на наркотици. На черния пазар той се предлага под много названия според мястото и начина на получаване. Марихуана - (в САЩ) или бханг, дага, киф и т.н (в други страни) означават препарат, който се добива от листенцата, връхчетата и малко съцветия на растението. Ганджа е друг, по силен наркотик, защото съдържа само съцветия. Още по-високо в наркойерархията на канабиса стои хашишът (най-популярното название у нас). Той представлява смолата, отделена от цъфналите връхчета на конопа, и е десетина пъти по-силнодействащ от марихуаната. Има и още по-мощен препарат - т. Нар хашишово масло, което всъщност е екстракт на активни съставки на растителната маса на индийския коноп Наркотичната активност на канабиса се определя почти изцяло от съдържанието на веществото тетрахидроканабинол. То варира между десети от процента на марихуаната до 60 % при хашишовото масло. Канабисът, обикновено се пуши, често смесен с тютюн ( в циагари или лули). По рядко се консумира през устата като добавка в храни или напитки. По-ефективен от двата варианта е пушенето - въздействието на наркотика тогава се появява след няколко минути. Симптомите зависят от дозата и от ритуала при дрогирането, а също така и от очакванията, мотивашията и настроението на консуматора. Въздействието на "тревата" (има такъв жаргонен сининим на канабиса) е доста индивидуално. В повечето случаи канабисът повишава настроението и комуникативността на консуматора, а ако се е събрала група от наркомани, те стават по-склонни към търсене на взаимни удоволствия (включително оргии). При някои хора обаче се появява безпокойство, депресия, загуба на ориентация за време и пространство. При по-високи дози може да се стигне дори до паника и халюцинации. Канабисът намалява възможностите на индивида да решава по-сложни задачи и е противопоказен особено за безопасното управление на автомобил.

Дрогата причинява умерена психична зависимост. Физическа зависимост не се проявява, толерансът е много слабо изразен, а отравянето с канабис е почти невъзможно. Затова някои определят марихуаната и хашиша като "меки" ("софт") наркотици за разлика от хероина, който е "твърд" ("хард") наркотик.
- Барбитурати, транквилизатори
Наркотиците, предизвикващи барбитуратен тип зависимост, не са сано барбитурати. Към тях спадат и много други сънотворни и успокояващи средтсва. С малки изключения всички те се произвеждат легално и могат да се купят в аптеките. Остават встрани от черния пазар, трафика и свързаните с тях екшъни, без това да ги прави по-малко опасни.
Медицинската употреба на барбитуратите се обуславя от тяхното успокяващо и съностворно действие. Проблемите с тези вещества идват при злоупотребата с тях, тогава когато поглъщаната всекидневна доза надвиши значително терапевтичната.
* По-често срещаните барбитурати са :барбитал (веронал), фенобарбитал (луминал),
* амобарбитал (барбамил), секобарбитал (секонал),
* циклобарбитал (фанодорм), пентобарбитал (нембутал),
* хексобарбитал (евипан).
За наркоманите са по-интересни препаратите с кратка и средна продължителност на действие, такива като секонал и нембутал, в сравнение с дългодействащите от рода ба фенобарбитала. Злоупотребява се още с метакволон (мотолон) и глутетимид (дориден, ноксирон)
Толерансът при барбитуратите настъпва бързо - за няколко дни, а продължителната употреба на завишени дози причинява силна физическа зависимост. Тя е такава, че ако пристрастения спре изведнъж гълтането на наркотика, става опасно за живота му. От друга страна, свръхдозите също са фатални - от отравяне от барбитурати умират много хора.
От препаратите в тази група наркотици днес най-чести се злоупотребява с бензодиазепиновите транквилизатори: диазепам (реланиум, валиум, фаустан, седуксен), медазепам (рудотел), оксазепам (тазепам), хлордиазепоксид (дизепин, либриум), лоразепам (ативан), рохипнол, лексотан (бромазепам) и т.н. Те са ефективни и сравнително малки дози, и то приемани през устата. НАмаляват напрежението, тревогата, безсънието, а това е твърде примамливо при съвременния ни начин на живот. Наричат ги "нов опиум на народа". Доказано е, че към тях жените посягат два пъти по-често от мъжете.
След дълга употреба бензодиазепините могат да причинят физическа зависимост, а психичното пристрастяване към тях е доста трудно изкоренимо.

- Амфетамини
По въздействието си върху човека тези синтетчни продукти в много отношения наподобяват произвеждания от организма адреналин. Ускоряват дишането и сърдечния ритъм, повишават тонуса и настроението, маскират умората, създават, макар и привидно, усещане за благополучие. Хората ги гълтат за какво ли не: срещу заспиване, при тежък умствен и физически труд, за остслабване, за повичаване на половата активност, за подобряване на спортните постижения (допинг). Всичко това крие сериозен риск за развиване на психичната зависимост. С прекратяване употребата на тези наркотици настъпва период на депресия, консуматора се чувства силно изтощен. Така три четири часа форсираната бодрост могат да му костват два дни възстановяване. По принцип анфетамините не предизвикват физическа зависимост, но развиват изключителен толеранс. Докато терапевтичните им дози са в порядъка 5-15 милиграма, някой доста напреднал наркоман може да стигне и до 700-1200милиграма. За щастие отравянията с анфетамини са изключително редки, но натоварванията с големи количества от тях могат да се окажат фатални при наличие на сърдечно съдово заболяване.
Високите дози, особено ако се приемат инжекционно в продължение на няколко дни, са в състояние да причинят дори халюцинации. Силната злоупотреба с тези препарати понякога е причина за агресивно и опасно антисоциално поведение на консумиращите ги.
Амфетаминът (бензедрин, фенамин, актедрон, векамин) е главният представител на тази група стимуланти. Оказва се, че по-активен е неговият оптичен изомер, наречен декседрин.
* Често употребявани негови производни са :метиламфетамин (метедрин, первитин),
* фенметризан (прелудин, седафамен) и по-слабия метилфенидат (риталин),
* Има и един представител - МDMA (метилендиоксиметиламфетамин), наречено образно "Екстази". В нормални дози той действа подобно на LSD, но без да причинява халюцинации. Приет в по-високи дози, "Екстази" наподобява амфетамините. Предлага се нелегално най-често в дискотеките.
Скандално популярен в България стана друг представител на този род стимуланти - каптагон (фенетилин)
Рязкото намаляване на регламентираното производство на амфетамини в развитите страни доведе до създаването на множество специализирани нелегални лаборатории за синтез на тези препарати.

- Кокаин
От векове южноамериаканските индианци в района на Андите дъвчат листата на вечнозеления храст кока, за да потискат усещанията за студ, глад и умора. Веществото, което въздейства по този начин върху човека, се нарича кокаин, а неговото съдържание в растителния материал е от порядъка на един процент. Кокаинът е мощен психостимулатор, въведен в медицината като местно обезболяващо средство. След създаването на поредица нови ефикасни препарати от подобен род той губи почти напълно терапевтичното си значение.
За сметка на това днес е неоспоримия шлагер на нелегалния наркотрафик. И в България вече има заловени количества от скъпия "бял прах", а прогнозите сочат, че присъствието му на нашия черен пазар ще става все по-забележимо. Кокаинът обикновено се смърка чрез малка тръбичка или директно, той като лесно преминава през носовите мембрани в кръвния поток. По въздействие той наподобява амфетамините. Типичен възбуждащ наркотик, кокаинът предизвиква еуфория с усещане за прилив на физически и духовни сили, което в много случаи води до опасно надценяване на собствените възможности. Високите дози могат да причинят подозрителност, страх и халюцинации, а също така и агресивност. Наркотикът действа бързо, но и екстазът от него изчезва бързо (за 20-30 минути), което поражда желание за поемане на нова доза, а така може да се стигне и до цяла серия. После обаче идват изчерпването, умората, безсънието и депресията. Макар и да не предизвиква физическа зависимост и изразен толеранс, кокаинът улавя здраво регулярния консуматор в мрежата на една изключително силна зависимост. Научно изследване с маймуни показва, че и те са склонни да го употребяват многократно до самта си смърт. Едно от експерименталните животни преодолявало специалната преградка 12 800 пъти, за да си вземе наличната доза кокаин.
Силния стремеж да се продължава приемането на дрогата е в състояние да направи наркоман всеки десети консуматор на кокаин. При младите обаче този процент става много по висок и може да достигне дори 50 на сто.
След не особено сложна химическа преработка кокаинът се превръща във вещество, известно сред наркоманите като крек. Малките кристали от тази форма на полулярния наркотик могат да бъдат приети чрез пушене, което е по-удобно, а ефектът е по-бърз и по-опасен особено по отношение на агресивността и антисоациалното поведение.

- Халюциногени
Този тип наркотици, немалко на брой и доста разнообразни по химическа структура, са били използвани дълго време при ритуали на индиански племена в Америка, от шамани В Азия и "магьосници" в Европа. Днес главния представител на т.нар халюцигени - LSD (диетиламид на лизергиновата киселина), се синтезира в нелегални лаборатории. Тъй като ефективната доза на това вещество е изключително малка (100 - 250 милиони части от грама), то се смесва с всевъзможни други материали. Например капка от негов разтворсе нанася върху бучка захар, желатин или хартия. Напоследък някои носители на дозички от него са оформени като марки с цветни изображения на популярни герои от мултифилми или комикси. LSD се добавя и като микрокомпонент в различни по цвят и форма таблетки и капсулки. Така чрез поглъщане или облизване на пробичката LSD преминава в организма Дрогирането с халюценогени често се сравнява с "пътешествие". При LSD то започва половин-един час след поглъщането на препарата и продължава 8-12 часа, като по-силните изживявания са през първата половина на периода. Освен от дозата въздействието зависи от моментното състояние на консуматора, от мястото и обкръжението. LSD предизвиква промени в настроението, смущения в съзнанието: цветовете започват да се възприемат като по-интензивни, формите стават подвижни и се деформират, появяват се видения при затваряне на очите. Истнските халюцинации обаче са рядкост.
Има и неудачни "пътешествия", които водят до силно объркване, загуба на ориентация , възкресяване на кошмари, като може да се стигне и до паника.
Толеранс към LSD се развива бързо, но и бързо изчезва. Психичната зависимост ( с малки изключения) не е силна, а физическа зависимост не се появява. Общо взето халюцигените се употребяват рядко и то периодично, а не постоянно. Рисковете идват от изключително силното им въздействиевърху човешката психика, водещо до няправилни оценки на ситуацията, опасни решения и нещастни случаи.
От другите халюцигенисравнително популярни са : диметилтриптаминът (добива се от южноамерикански растения или се синтезира нелегално), псилоцибинът (съдържа се в някои т. Нар. "магически" гъби, срещащи се в израстъци на един вид кактус, растящ в Северно Мексико и Южен Тексас), буфотенинът (вещество от слузестата покривка на голяма пъпчива зелена жаба, живееща в Австралия и Америка), ергинът (наркотик от семената на вид америакнски билки, много близък по структура до LSD, но по-слаб).
При събиране на "магически" гъби е много верятно да се попадне на подобни на вид, но смъртносно отровни екземпляри.

- Разтворители
Редица леснолетливи вещества с различен химически строеж имат изразено въздействие върху централната нервна система на човека. Етерът и хлороформът например се използват като упойка. Подобни на тях летливи разтворители днес са едни от най-често употребяваните наркотици. Материалите, които ги съдържат, са главните дроги на най-малките търсачи на силни усещания. Може да ги срещнете нявсякъде, изцапани с боя или лепило, във вид на невръстни пияници. Пари на разтворители с наркотично действие се 'смъркат" от какво ли не: газове за запалки, спрейове, препарати за химическо чистене, горива, пълнители за някои видове пожарогасители, но преди всичко - от бои и лепила. Очевидно става дума за евтини леснодостъпни материали, които за разлика от другите дроги не понадлежат на никакъв контрол. Веществата, с които най-често се злоуопотребява са, ацетон, трихлоретилен, тетрахлорметан, бензол, ксилол и особено толуол (съставна част на множество промишлени продукти). По въздействие летливите разтворители наподобяват до известна степен алкохола. Консуматорът им често се държи като пиян. В сравнение с алкохола обче парите на разтворителите достигат по-бързо до мозъка. Отначало се наблюдава възбуда, слаба еуфория и веселост; после- замъгляване на съзнанието, загуба на ориентация, нарушена координация на движенията, сънливост. Ефектите от летливите наркотици идват бързо, но и скоро отшумяват. Затова инхалирането с тях се прави многократно, в серия от няколко сеанса. При поемане на солидни дози някои от тези вещества (като толуола например) могат да се проявят като халюциногени и да причинят значителна загуба на самоконтрол Особено опасное е завирането на главата в полиетиленова торбичка с поставени вътрематериали за смъркане, защото при замайването от високата концентрация на парите може да се стигне и до задушаване. Директното впръскване на аерозол в устата пък е в състояние да замрази и запуши въздушните пътища и също да доведе до смърт Летливите наркотици могат да предизвикат психична зависимост, някои (като толуола) водят до толеранс, но физическа зависимост от рода на тази при алкохола, барбитуратите и хероина не се наблюдава. Най-неприятното при тях е, че не рядко са начало (и то ранно) на една опустошителна наркокариера. Ето какво споделя изявен наркоман : "Започнах в тайфата. Дишаха лепило и на мен ми дойде добре - животът взе да се издържа. Лошото е, че постоянно трябва да увеличаваш дозата или да минеш на друг, по-силен наркотик."

- Смесване на наркотици
Когато липсва предпочитаната дрога, наркоманът е принуден да я замени с друга . Най-често употребяваните заместители са най-лесно достъпните: алкохол и транквилизатори Някои наркомани обичат "коктейли" от дроги. Барбитурати например се приемат едновремнно с алкохол, за да се усили ефектът; а кокаин - с хероин или с други опиати, за да се разнообрази и регулира въздействието върху организма Алкохолът усложнява всички токсикомании, а не рядко и предразполага към тях Много рисковано по принцип е зареждането с втора, трета и т.н дрога, когато в тялото има вече една. Трябва обаче да се знае, че при смесването на различни наркотици комбинациите с депресанти (алкохол, барбитурати, транквилизатори) са най-опасни, а нерядко и смъртоносни.

Допълнителни рискове:
Когато наркоманът си купува дрога от нелегалния пазар, той всъщност не знае какво получава. Теглото на предлаганата доза варира значително. Ето каква се оказва стоката на трима пласьори на хероин, заловени в района около НДК в София. Теглото на прахообразния материал във всяко от 11-те пакетчета на първия заловен попада в интервала 40 - 160 мг, 48-те дози на втория са в порядъка между 60 и 120 мг, а 8-те препарата на третия пласьор варират от 40 до 110 мг. При такива разлики опасността на наркомана е очевидна- той няма да бъде наясно точно колко дрога ще поеме. Това обаче е само първата беда. Още по-голяма опасност крие недефинираният състав на предлагания наркотик. Активната съставка винаги е смес с всежъзможни други вещества . Конфискуваните от българската полиция проби хероин съдържат различни "разредители": глюкоза, захароза, лактоза, калциев карбонат, прокаин, парацетамол, метилфенобарбитон, диметилфенобарбитон, фенобарбитал, метакволон, аналгин, кофеин и други неиндифицирани компоненти.
Съдържанието на хероин в дрогата понякога е под 10%, в други случаи над 20%. Ако консуматорът вече е свикнал с една по-разредена дрога и изведнъж попадне на по-концентрирана (без да знае това), може да се стигне до смърт от предозиране.

На черния пазар се срещат и тотални фалшификати, които нямат нищо общо с предлаганата субстанция. У нас са засичани проби, представяни като кокаин, а съдържащи бензокаин, прокаин или кофеин. Предлаганият по дискотеките наркотик "Екстази" много често е менте.
За щастие психозата около появата в България на LSD ( по детски картички и лепенки) не бе потвърдена в нито един от случаите.
Инжектирането е най-опасния начин за приемане на наркотик. То крие няколко риска: Инфекции - резултат от изплзването на нестерилни принадлежности, особено при групово боцкане с една и съща спинцовка. Така се разпространяват вирусите на хепатита и на чумата на ХХ век - СПИН Абцеси- предизвикани обикновено при инжектиране на препарати< пригодени за приемане през устата (таблетки) Гангрени - следствие от пробождане на артерия вместо на вена и отравяне на кръвта.
Един и същ наркотик предизвиква различни реакции у отделните индивиди. Вещества със силно психическо въздействие могат да породят непредвидими опасности при хора с душевни разстройства.
Всякакви наркотици са противопоказани за бременни жени. От една страна, те увреждат здравето на бъдещата майка, а от друга - като стигнат с кръвния поток до зародиша, му въздействат пряко. А той има далеч по-малки възможности да се справи с предизвикателството. Ако бременната се дрогира с предизвикващи физическа зависимост наркотици, бебето още с раждането си може да изпита неприятните симптоми на абсистенцията.
Защо се започва?

Докъде се стига?
Няма общовалидна причина за пристрастяването към наркотиците. Осъзнати или не съвсем, мотивите на всеки консуматор са силно индивидуално обагрени. И все пак към дрогата обикновено се посяга поради: Любопитство. Човек, особено когато е млад, иска сам да опита онова, за което е чел и чувал. А наркотиците не престват да бъдат топтема в съвременния живот Желание за принадлежност към определена група. Дрогата става нещо като пропуск за някои тинейджърски общества - Сремеж към независимост. Какво ли не прави понякога юношата, за да покаже, че е пораснал и че не му "пука" какво ще кажат възрастните?! Страст за нови удоволствия. Тук неизбежните рискове само усилват тръпката Очакване за по-добри постижения. Това в най-голяма степен се отнася за стимулантите и за някои халюцигени, набедени, че откриват "непознати творчески хоризонти" Потребност от отпускане и пълен покой. Този мотив е особено характерен за опиатите, сънотворните и транквилизаторите и лесно разбираем при нашия прекалено динамичен живот. Опит за бягство от угнетяващата реалност. Младия човек по принцип е критично настроен към заобикалящия го свят, още повече в периоди на криза. Бягството от действителността понякога е спасение от невъзможността за приспособяване или от липсата на самочувствие.

Всичко това се отнася както за нормалните хора, така и за психично болните. Изброените мотиви обаче не водят задължително до злоупотреба с причиняващи зависимост средства. Повечето хора се стремят да удовлетворят споменатите потребности по други начини, без да прибягват към наркотици.
Неточно и опасно е да се поставя знак за равенство между експерименталното и нередовно използване на наркотици и свръхконсумацията на страдащия от дрогова зависимост. Трябва да се знае, че не всички, които употребяват наркотици, стават зависими от тях.

В една доведена докрай наркокариера обикновено могат да се проследят четири стадия Проба - тук е преди всичко любопитството и нежеланието да минеш за страхливец в компанията Удоволствие - вече се търси ефектът от въздействието Бягство от действителността - от наркотика се иска да реши бързо някои неразрешими проблеми Наркоавтомат - наркоманът е стигнал фазата, когато поемането на дрогата става почти автоматично, само и само да се избегнат нетърпимите страдания от абстиненцията.

Престъпност. Закони. Санкции:
"Наркоманията е бедствие за човека и представлява икономическа и обществена опасност за човечеството"
(Единна конвенция занаркотичните вещества)
Наркоманията и престъпността имат немалко пресечни точки. Взаимното влияние между двата социални порока е силно изразено в три направления: Престъпления, извършвани от наркомани под непосредсвеното въздействие на дрогата или в състояние на силен глад за нея (посегателства срещу личността, вандализъм, нарушения на обществения ред) Престъпления с цел придобиване на наркотици или на средства за тяхното закупуване (кражби, грабежи, измами, проституция) Престъпления, свързани с производството, трафика и разпространението на наркотици.

Последния вид закононарушения са особено опасни, защото се осъществяват от могъща организирана престъпност, която е без аналог в човешката история. Няма по-глобално всеобхватна мафия от наркомафията. Противодействието срещу нея е възможно само при също толкова широко международно сътрудничество Международния контрол над наркотиците се базира на три основни документа на ООН, ратифицирани и от нашата страна: Единна конвенция за упойващите вещества от 1961г. (вж. Държавен вестник, бр. 40 от 1995г.) и Конвенция за борба снезаконния трафик на упойващи и психотропни вещества от 1988г. (вж. Държавен вестник, бр. 89 от 1993г.) Първия документ се занимава с "класическите" дроги: канабис, кокаин, опиум, морфин, хероин, техни производни и синтетични аналози. Втория разширява контрола и върху халюцигените, анфетамините, барбитуратите и някои други успокояващи вещества. Третия включва и т. Нар прекурсори - вещества, които най-често се използват при незаконното производство на наркотици.

Как българският Наказателен кодекс третира проблема наркотици?
Член 242 се занимава с контрабандата на наркотични вещества. Престъплението се наказва с глоба и лишаване от свобода, което при особено големи размери на пренасяните количества може да стигне и до 15 години. Глобата би могла да се замени с конфискация на част или цялото имущество на виновния. В полза на държавата се отнемат както предметът на контрабандата, така и съответното превозно средство. Наказуемо (с лишаване от свобода) е дори само приготовлението за осъществяване на наркотрафик.
Член 354 (а,б,в) заплашва с глоба и затвор всеки, който без надлежно разрешение изготви, придобие, държи, превозва или пренася наркотични вещества. Ако деянието е извършено повторно, наказанието се увеличава .

Затвор грози и всеки, който:
- наруши правилата, установени за производство, придобиване, пазене, отчитане, отпускане, превозване или пренасяне на наркотици;
- склонява някой друг към употребата на наркотици
- системно предоставя помещения на различни лица за употреба на наркотици или организира дрогиране;
- в качеството си на лекар, без да е необходимо, съзнателно предписва наркотични вещества
- без разрешение или в нарушение на установените правила засява или отглежда опиумен мак или друго растение за производство на наркотик
Предстои да бъде приет нов Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

"Не!" на наркоманията!
Лечението и рехабилитацията на наркоманите е деликатна и трудна работа, успехът, в която е немислим без участието на широк кръг специалисти - психиатри, терапевти, психолози, социолози, подпомагани от представители на социалните служби, образованието, професионалната квалификация и т.н. При развита зависимост, особено от хероинов тип, идеалната цел т.е пълното оздравяване, се постига в малък процент от случаите независимо от големите разходи на труд и финансови средства.
Затова общото правили, че профилактиката е по-добра от всяко лечение, в най-голяма степен се отнася за наркоманията. И в трите основни направления на тази дейност - законодателство, социални мерки и разпространяване на знания- у нас тепърва трябва да се правят много неща. В обществените ни нагласи все още доминират елементарната склонност към репресия или стремежът за прехвърляне на отговорности.
Няма кой друг да замести учителя и особено родителя, щом става дума за проблем пред подрастващите. Колкото повечето училището и семейството мълчат пред децата за наркотиците, толкова по-силно се чува изкусителния глас на улицата.

Опасно грешат онези родители, които :
- мислят, че наркотиците са привилегия само за "лошите" деца, а пък тяхното не е такова (рано или късно всеки невръстен ще се срещне с дрогата, въпросът е дали тази среща няма да се окаже съдбовна);
- при съмнение, че детето им проявява интерес или вече посяга към наркотиците, започват да го тормозят и малтретират (никой не обича насилие над себе си, включително и малките);
- изнасят дълги и скучни лекции по проблема ( без да си зададат въпроса дали самите те биха ги изтърпели)
- проявяват склонност да проповядват, като изтъкват себе си - колко този порок им е чужд (забравяйки за алкохола, тютюна и многото лекарства, без които не могат);
- системно плашат децата си с ужасяващи истории, свързан с консумацията на дроги (младите обаче обичат риска и предизвикателствата)
- не предприемат нищо, защто видите ли : Моето дете взема само хашиш, но не и хероин" (фактът никак не е успокояващ, винаги се започва с нещо по- лекичко и по-евтино).

Източник: интернет

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Цената на една прегръдка дневно
Цената на една прегръдка дневно Познаваме ли своите деца Философията "ще поплаче и ще мл...
Още  ]
Естествена бебешка хигиена– с пелени ил...
Естествена бебешка хигиена– с пелени или без? За много майки понятието естест...
Още  ]
Интервю с Д-р Валерия Евтимова
Не забравяйте, че децата са по-умни от родителите си! Интервю с д-р Валерия Евтимова-ал...
Още  ]
Смисълът на привързаното родителство
Смисълът на привързаното родителство Наскоро се качих в едно такси заедно с 5-месечното ...
Още  ]
Деца, упорство, наказание.
Децата и разрушителната сила на наказанието Мама каза "Не" Упорството и децата Умеем л...
Още  ]
  Моето Дете