Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Как да разберем дали детето е нервно или буйно 31 01 2023      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

 

Как да разберем дали детето е нервно или буйно

Особености на нервното дете

Как да разберем дали детето е нервно или буйно Най-важната особеност на нервното дете е повишената чувствителност и раздразнителност на неговата нервна система. Понякога тази повишена раздразнителност може да се прояви още през първите седмици от живота на детето. То се стряска и събужда от най-малкия шум, потрепва при внезапно насочена към него светлина, реагира с продължителен и силен плач при подмокряне, охлаждане или претопляне. Често детето показва редица трудности в привикването към сучене — суче лениво и често пуска зърното на майчината гърда. В други случаи суче лакомо и поглъща при сученето въздух (аерофагия), който причинява раздуване на стомаха и честа поява на колики. Понякога има по-чести изхождания на редки изпражнения с пускане на много газове. Тези деца лесно повръщат.
В кърмаческата възраст децата показват също редица осо-ености в техния външен изглед. Косата в областта на темето е щръкнала нагоре и наподобява перчем. Бледният цвят на кота им е в контраст с червените устни и лигавици (така наречената привидна, лъжлива анемия). Имат склонност към обилно изпотяване и бързо сменяне цвета на лицето, което се обяснява с лабилността на тяхната вегетативна нервна система. Настроението им също бързо се променя. Показват необичайна боязливост и неоснователен страх. Плашат се от лекарски преглед. При малка болка и дори при остра забележка плачат силно и трудно се успокояват. Показват също редица трудности при храненето и често развиват нервно безапетитие, държат храната дълго време в устата си, без да я поглъщат, трудно се приспособяват към нови храни и към дъвчене. Двигателната им активност понякога е повишена, но показват и повишена уморяемост. В друга случаи децата са тромави, бавно подвижни,, но също нервни. Бързо се насищат на играчките си.
Повишената възбудимост на нервната система у децата в яслената и предучилищната възраст се изявява с неспокоен сън, скърцане със зъби, необичайна склонност към глезене и капризничене. У тях се наблюдават много по-често чревни колики, периодично ацетонемично повръщане, смучене на пръсти, гризане на нокти, скубане на коси и гълтане на косми, някои нарушения в развитието на говора (заекване) и др.
В повечето случаи нервните деца проговарят рано и показват добро умствено развитие.
През училищната възраст и особено през пубертетно-юношеската възраст нервните деца също могат да покажат редица отклонения. Често показват прояви на немотивиран страх (страхова невроза). Поведението им дълго време може да "напомня това на по-малко дете (прояви на инфантилизъм). В други случаи, обратно, може да се наблюдава ускорено умствено и полово развитие, склонност към резки и негативни реакции, бързи промени в настроението, по-чести конфликтни отношения с родителите, бягство от семейството, в немалък брой случаи хулигански прояви и привикване към порочни навици — пушене и пиене на алкохол.
Причините за повишена дразнимост на нервната система и нервни прояви у децата са много. Част от тях лежат в наследствената природа на детето, но по-голямата част са тясно свързани със системни грешки при неговото хранене, отглеждане и възпитание. Особено неблагоприятна роля играят травматизиращите изживявания и нездравият възпитателен климат в семейството, яслите и детската градина, които могат да задълбочат склонността към необичайни прояви у нервните деца. Обратно —здравата и.спокойна атмосфера и правилното възпитание могат в значителна степен да смекчат и предотвратят повечето от проявите при нервните деца.

Източник: www.lekar.bg


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Хранене на кърмачето
Хранене на кърмачето Да започнем правилно кърмене Хранене и здраво дете Диспепсии в детска възрас...
Още  ]
Ваксините
Ваксините Информация за ваксините, правата ви и всякакви въпроси, които ви вълнуват. Голям...
Още  ]
Раждане
Раждане Обикновено всички родители много ясно си спомнят раждането на своите деца като ос...
Още  ]
Влияние на родителския изказ върху емоци...
Влияние на родителския изказ върху емоционалното развитие на децата Красимира Тодорова- педаг...
Още  ]
Синдром на хиперактивност с дефицит на в...
Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието Какво представлява синдрома на хиперактивност ...
Още  ]
  Моето Дете