Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Децата, които пушат са проблем на обществото 18 05 2024      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

Децата, които пушат са проблем на обществото

Децата, които пушат са проблем на обществотоПО СВЕТА
• Пушенето сред подрастващите е много тревожен факт. Има данни, че в Дания например пушат почти 80 на сто от момчетата между 11 и 14 години и повече от 50 на сто от момичетата;
• В Англия 16 на сто от момчетата на 11-годишна възраст пушат редовно.
В БЪЛГАРИЯ
• Изследвания на група лекари показали, че във възрастта 10-11 години пушат около едно на сто от децата;
• на 12-годишна възраст - 1,4 на сто;
• между 13-годишните - 3,2 на сто;
• на 14 години пушат 7,5 процента от учениците;
• пушещите сред 15-годишните са 12,5 на сто;
• тези на 16 години - 19,3 на сто;
• пушачите сред 17-годишните ученици съставляват цели 30,4 на сто.
Житейското правило, че лошият пример винаги е заразителен, намира нагледно потвърждение в статистиката, която посочихме. Освен че до известна степен подражават на пушещите си родители, децата в подрастваща възраст проявяват и любопитство, пък и до голяма степен са сигурни, че това е модерно. Но те не знаят какви могат да бъдат вредните последици от тютюнопушенето. Те дори нямат представа колко нелепо и смешно е да се опитват да подражават на възрастните, защото в крайна сметка това говори за липса на истинска зрелост и за неспособността им да различават доброто от злото. Те не умеят да се съпротивляват на лошото влияние. Добре известно е, че пушенето в ранна възраст е особено опасно, защото подрастващите бързо привикват към тютюневия дим и по-силно страдат от отровните вещества, съдържащи се в него.
ТЮТЮНЕВИЯТ ДИМ ВЛОШАВА ПОДХРАНВАНЕТО НА МОЗЪЧНИТЕ КЛЕТКИ
Основната причина за намаляване работоспособността при пушачите се крие във влошаване подхранването на мозъчните клетки. Това се случва, защото кръвоносните съдове получават спазми под влияние на никотина, а също и в резултат от съединяването на хемоглобина и въглеродния окис. Знаем, че той се образува при пушенето и това на свой ред обуславя кислородното гладуване на мозъка. В крайна сметка се забавя подвижността на процесите в мозъчната кора.
Например пушещите ученици променят поведението си по време на учебния час. Те имат желанието да запалят цигара още по време на учебния час, а това им пречи да се съсредоточат. Единственото им желание е по-скоро да излязат от класната стая, да намерят подходящо място и да запалят дългоочакваната цигара. Когато пак се върнат в час, не могат да се съсредоточат, защото не са имали възможност да си отдъхнат в междучасието. Вредните вещества, съдържащи се в тютюневия дим, и тяхното специфично действие върху функциите на мозъка се отразяват пагубно. В ученическа възраст е напълно естествено всички деца да се стремят да изглеждат физически добре, да имат атлетична фигура, добро телосложение. Много от тях имат желание да станат спортисти, да постигат рекорди. Но пушенето е сериозна пречка за физическото им развитие и враг номер едно на всеки спортист.
ЗА МОМИЧЕТАТА ЦИГАРИТЕ СА СРЕДСТВО ДА ДЕМОНСТРИРАТ КОЛКО СА ПОРАСНАЛИ
Обикновено момичетата-пушачи се интересуват не толкова от самия акт на пушенето, колкото от “ритуала” палене на цигара. В този ритуал влиза бавното разпечатване на цигарената кутия, изкарването на цигарата, обмисленото помачкване с лакираните пръстчета и, разбира се, запалването с артистичен маниер, и то от красива запалка. А самото пушене за тях е начин да покажат колко плавни и женствени са движенията им, когато поставят цигарата в пепелника. Те изящно почукват с пръсти, за да изтърсят пепелта и накрая изкусно изпускат дима от устата си, но забележете, като се опитват той да излиза във вид на пръстенчета. Така момичетата демонстрират своята “елегантност” и “независимост”, така заявяват, че вече са пораснали. При това нито една от тях не си дава сметка какви последствия, и то неизбежни, може да им докара този навик. Отравянето с никотин няма да ги кара да чакат дълго... И чак когато кожата на лицето стане грапава и се покрие с малки бръчици, когато гласът започне да хрипти и загуби женствената си мелодичност, а зъбите се покрият с жълт налеп, тогава може някои от тях да проявят съмнения. Но това не е всичко – неприятният дъх от устата ще става все по-неприятен, а скоро ще се появят болки в сърцето, задушаване и, разбира се, кашлица.
МОМЧЕТАТА НЕ ХАРЕСВАТ ПУШЕЩИ ДЕВОЙКИ, СМЯТАТ ГИ ЗА ВУЛГАРНИ
С възрастта неизбежно се увеличават вредните последствия, а младите все още хора започват да съжаляват за това, че са се увлекли по модерния, но толкова вреден навик. Започват да говорят за пушенето като за грешка на младите години. Някои се опитват да поправят тази грешка, но са малко тези, които съумяват да победят пристрастието си към тютюневия дим. Момичетата наистина трябва да разберат, че пушенето по никакъв начин не е свидетелство за това, че са пораснали. То по-скоро показва незрялост и лекомислие, защото е нагледен пример за неспособността им да различат доброто от лошото. Те трябва да знаят, че елегантна и привлекателна е не тази девойка, която умее да изтърси с маниер пепелта от цигарата си. Изискана е тази, която е добре възпитана, която има хубава стройна фигура и добри маниери, която има красива осанка и лека походка.
Естествено е подрастващите момичета да желаят да се харесват на момчетата. Но те трябва да знаят, че почти всички момчета предпочитат да се сприятеляват с непушещи девойки. На тях не им харесва младо момиче да издава дъх на тютюнев дим. Според повечето юноши пушещите момичета изглеждат вулгарно и самият факт, че пушат, кара момчетата да гледат на тях с по-голяма подозрителност и да се съмняват в тяхната нравственост.

Източник: www.lekar.bg

БР: При използване на статии от lekar.bg линк към сайта е задължителен!Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Пазете бъбреците си, докато сте млади
Пазете бъбреците си, докато сте млади Бъбреците са органи без късмет и това не е шега...
Още  ]
Задължителни ваксини – с цената на какво...
Задължителни ваксини – с цената на какво? Становище на фейсбук групата „За или ...
Още  ]
Таласемични синдроми
Таласемични синдроми Структура на нормалния хемоглобин Хемоглобинът е хромопротеин, изгра...
Още  ]
Агресията в Детската градина
Агресията в Детската градина Агресията в света на децата Красимира Иванова Тодорова- директор ...
Още  ]
Децата дълго преодоляват стреса
Децата дълго преодоляват стреса Всяко второ дете преживява стрес, на който никой не обръ...
Още  ]
  Моето Дете